1. Novice in dogodki Toyota
  2. V Grosupljem zasadili drevored Japonskih češenj v spomin na Olimpijske in paraolimpijske igre v Tokiu 2020 ter na 30-letnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Japonsko in Slovenijo
Izberite

V Grosupljem zasadili drevored Japonskih češenj

V četrtek, 28. oktobra 2021, so v Grosupljem, ob Adamičevi cesti, v spomin na olimpijske in paraolimpijske igre v Tokiu 2020 ter na 30-letnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Japonsko in Slovenijo zasadili drevored kar 80 japonskih češenj »sakura«. Češnje so slavnostno zasadili: župan Občine Grosuplje dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, predsednik uprave Toyota Adria Kensuke Tsuchiya, direktor Toyota Slovenija Gregor Mauko, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, olimpionik Miroslav Cerar in Nj. eksc. g. Hiromichi Matsushima, veleposlanik Japonske v Sloveniji.

Japonske češnje »sakura« so zasadili v okviru projekta imenovanega »Sakura Cherry Tree Project«, gre za projekt Veleposlaništva Japonske v Sloveniji, namen katerega je, da se v času od aprila 2021 do marca 2023 v več slovenskih občinah posadijo japonske češnje, te bodo zacvetele in odnose med državama še utrdile.

Nosile bodo močno simboliko, pomen dobrega sodelovanja in prijateljstva med državama, Slovenijo in Japonsko, pa tudi med Evropsko unijo, kateri Slovenija prav zdaj predseduje, in Japonsko, deželo vzhajajočega sonca. Češnje bodo prav tako ponazarjale prijateljstvo in medsebojno spoštovanje narodov sveta ter mir v svetu. 

To je namreč čas olimpijskih in paraolimpijskih iger v Tokiu na Japonskem, čas slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, čas, ko obeležujemo 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Japonsko in Slovenijo.

V Grosupljem so posebej veseli in ponosni, da so se prve češnje zasadile prav v njihovi občini. Poleg tega, da je Občina Grosuplje globalna občina, odprta navzven, daje velik pomen sodelovanju in povezovanju, iz občine Grosuplje prihaja tudi olimpionik Miroslav Cerar, tudi ambasador Toyota Slovenija,  ki je prav ta dan praznoval tudi svoj 82. rojstni dan. Tako ni naključje, da so v okviru projekta prve japonske češnje v Sloveniji zasadili prav na ta dan, prav v Grosupljem, v domačem kraju Mira Cerarja.

Predsednik uprave Toyote Adria Kensuke Tsuchiya je tako na slovesnosti ob zasaditvi češenj povedal, da je razlogov, da so se odločili za zasaditev 80 japonskih češenj prav v Grosupljem, več. Toyota je globalni partner olimpijskega in paraolimpijskega gibanja, dobro sodelujejo z Olimpijskim komitejem Slovenije, iz Grosupljega pa prihaja tudi njihov velik prijatelj in ambasador Miro Cerar. Drugi razlog je skupno prizadevanje Občine Grosuplje in Toyote za varovanje okolja.

 

Vizija Občine Grosuplje je »Grosuplje Goes Green«, Toyota pa znana po svojih dolgoletnih prizadevanjih za karbonsko nevtralno družbo. Želja Toyote pa je tudi prispevek k družbeni blaginji, in verjamejo, da bodo te češnje prebivalcem Grosupljega prinesle lepe trenutke, veselje, da bodo ob njih uživali in se imeli lepo. »Sacura češnje so naša strast. Podarjamo vam jih iz srca, naj vam bo lepo zaradi njih,« je dejal.

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec je ob tej priložnosti spomnil, da je prav ta dan tudi svetovni dan juda, 139 let je od tega, ko se je na Japonskem rodil Jigora Kano, ustanovitelj juda. Ta dan obeležujemo tudi 69 let juda v Sloveniji. To pa je šport, ki je tudi njegovo življenjsko pot še posebej zaznamoval, o njem je dejal. »Prihaja iz plemenite, prijateljske in menim, da lahko rečem tudi bratske države«.

Presenečenje za slavljenca Mira Cerarja so zanj ob njegovem rojstnem dnevu pripravili tudi na Toyoti in z njim, kot ambasadorju znamke Toyota, sicer tudi globalnega partnerja olimpijskega in paraolimpijskega gibanja, ob tej priložnosti podaljšali sodelovanje. Predsednik uprave Toyote Adria Kensuke Tsuchiya in direktor Toyote Slovenija Gregor Mauko sta mu izročila simboličen ključ modela vozila RAV4 Hybrid Electric.

Svoje besede pa je z zbranimi na tem slovesnem dogodku delil tudi Nj. eksc. g. Hiromichi Matsushima, veleposlanik Japonske v Sloveniji. Zahvalil se je Toyoti, da je pristopila k sodelovanju v projektu »Sakura Cherry Tree Project«, in izpostavil pomen, ki ga ta projekt nosi. Leti 2021 in 2022 sta posebni tako za Slovenijo kot Japonsko. V letošnjem letu so v Tokiu potekale olimpijske in paraolimpijske igre, na katerih je bila zelo uspešna tudi slovenska reprezentanca.

Leta 2022 pa obeležujemo 30-letnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Japonsko in Slovenijo. Povedal je še, da češnje zelo lepo cvetijo zgodaj spomladi, ter prebivalcem Grosupljega, Slovenije zaželel, naj jim bo ob njih lepo, hkrati pa naj jih s svojimi cvetovi vsako leto spominjajo na prijateljstvo z Japonsko.

Projekt bo torej nosil močno simboliko, Veleposlaništvo Japonske pa želi z njim hkrati prispevati k skrbi za zelene površine v mestih, k varovanju okolja in omogočiti slovenskim državljanom, da bi tudi mi lahko vsako pomlad uživali v čudovitih cvetovih češnje »sakura«. Tudi tega pogleda so na občini še posebno veseli, saj imajo s sloganom Grosuplje Goes Green s svojimi projekti prav tako vedno pred očmi zeleno prihodnost.

Zelena pa so tudi prizadevanja znamke Toyota. Projekt so tako z veseljem podprli tudi zaradi svoje iniciative k prispevanju zniževanja ogljičnega odtisa. So namreč edina avtomobilistična znamka, ki zaradi svoje hibridne tehnologije že nekaj let v popolnosti zadostuje EU regulativam s tega področja.

Morda naj še omenimo, da so češnje »sakura« eno najbolj priljubljenih dreves na Japonskem, so tudi neuradni simbol japonskega naroda. Vsako leto v času cvetenja, od konca marca do začetka aprila, na Japonskem praznujejo stoletja star praznik Hanami, ko se številni Japonci zbirajo in opazujejo cvetoča drevesa ter uživajo v njihovi lepoti.