1. Discover Toyota
 2. Okoljska trajnost
 3. Worldwide Harmonized Light
Izberite

WLTP- Nova preizkusna metoda za porabo goriva in emisije

Predstavitev globalno usklajenega preizkusnega postopka za osebna in lahka gospodarska vozila

 

Od 80. let 20. stoletja se preizkusi emisij in porabe goriva novih evropskih avtomobilov opravljajo z Novim evropskim voznim ciklom (NEDC). Od 1. septembra 2017 je v uporabi nov preizkus, in sicer globalno usklajeni preizkusni postopek za osebna in lahka gospodarska vozila (WLTP), ki tako kupcem kot lastnikom vozil omogoča boljšo obveščenost o zmogljivosti avtomobila.

Kakšne so razlike med NEDC in WLTP?

Zaradi napredka na področju tehnologije vozil in sprememb voznih razmer bo skoraj 40-letni preizkusni cikel NEDC dobil zamenjavo. Za zagotavljanje natančnejšega izračunavanja in primerjanja porabe goriva in emisij vozila se pri novem preizkusu WLTP uporabljajo bolj realistični preizkusni pogoji, da laboratorijske meritve bolje odražajo zmogljivost vozila v prometu.

 • Preizkusni cikel

  Dinamični preizkusi, pri katerih je način vožnje natančneje zajet.

  Povprečna in največja hitrost

  Povprečna hitrost je 46,5 km/h (12,5 km/h več), maksimalna hitrost je povečana na 131 km/h.

 • Čas cikla

  Preizkus traja 30 minut, kar je 10 minut dlje.

  Dodatna oprema

  Upošteva se dodatna oprema vozil (ki vpliva na CO2 in porabo).

 • Razdalja cikla

  23,25 km, več kot dvakrat dlje kot prej.

  Prestavljanje

  Vsako vozilo ima drugačne točke prestavljanja in ne fiksnih.

 • Faze vožnje

  Bolj dinamične faze: 52 % mestne vožnje in 48 % izvenmestne.

  Temperature preizkusa

  Meritve se zdaj izvajajo pri 23 ºC (in vrednosti CO2 so popravljene na 14 ºC) namesto med 20 in 30 ºC.

PREDSTAVLJAMO VEČJO JASNOST

Med septembrom 2017 in septembrom 2018 bodo vsi novi avtomobili morali opraviti preizkus WLTP (osebna in lahka gospodarska vozila bodo temu podvržena eno leto pozneje). Prvi Toyotin model, certificiran po preizkusu WLTP, je bil Prius v 4. kvartalu leta 2017. 

Pri Toyoti pozdravljamo uvedbo preizkusa WLTP, ki bo našim strankam zagotovil natančnejšo osnovo za izračunavanje porabe goriva in emisij. Kot vodilni na področju čiste mobilnosti smo desetletja razvijali vozila, ki so okolju prijaznejša, in predstavili tehnologije, kot je hibridna, ki so se dokazale kot uspešne pri zmanjševanju toplogrednih emisij, s čimer pospešujemo prizadevanja družbe za manjše količine ogljika. 

»Hibridi so temelj našega programa pogonskih sklopov in v primerjavi z letom 2010 nam bodo do leta 2050 pomagali zmanjšati emisije ogljika naših vozil za 90 %.«

 

Dr. Johan van Zyl, predsednik in izvršni direktor podjetja Toyota Motor Europe

 

Vsakdanji preizkusi, realistični rezultati

Z novimi preizkusi WLTP bo zagotovljeno natančnejše ustvarjanje situacij iz vsakdanjega življenja v laboratorijskem okolju. To pomeni, da vrednosti porabe goriva in emisij, ki so podane za nova vozila, veliko natančneje odražajo resnično stanje.

Imate še kakšno vprašanje?

Ne, dejanska poraba goriva vašega vozila se ne spremeni, obstaja pa verjetnost, da se bo povišala uradna vrednost CO2 in porabe goriva vašega vozila, ker je preizkusni cikel WLTP natančnejši in omogoča boljši približek temu, kar vidite v praksi.

Enako kot NEDC je tudi WLTP laboratorijski preizkus. Ker se načini vožnje in vozne razmere razlikujejo, je možno odstopanje uradnih vrednosti od dejanskih rezultatov pri potrošniku.

V prehodnem obdobju (do konca leta 2020) se bodo vzporedno z vrednostmi WLTP še vedno generirale vrednosti NEDC. Ker starega postopka NEDC ni več mogoče uporabljati, pravilniki določajo, da se vrednosti CO2 postopka WLTP pretvorijo v ekvivalentne vrednosti NEDC prek »korelacijskega postopka«. Ta se opravi s simulacijskim orodjem, ki ga razvije Evropska komisija, ali s ponovnim fizičnim testiranjem, ki lahko pokaže višje vrednosti CO2 po NEDC za vaše vozilo, ker bo to posodobljena različica preizkusa NEDC (ki temelji na preizkusu WLTP).

Da, WLTP se uporablja tudi za merjenje snovi, kot so ogljikov monoksid (CO), ogljikovodiki (HC) in dušikovi oksidi (NOx) ter trdi delci (PM/PN).

Certificiranje WLTP bo obvezno za vsa osebna in lahka gospodarska vozila (kategorije N1 (ii), N1 (iii) in N2) od 1. septembra 2019, leto pozneje kot za osebne avtomobile.