1. Discover Toyota
 2. Safety
 3. T mate
Izberite

TOYOTA T-MATE
Z vami za bolj varno potovanje

T-Mate je PAKET sistemov, zasnovanih za podporo in varnejšo vožnjo, ne glede na to, ali vozite po avtocesti ali v mestu. Ti sistemi ne pomagajo samo zaščititi vas in vaših potnikov, temveč varujejo tudi druge udeležence v prometu. Vse to je del naše zaveze varnosti v cestnem prometu in našega poslanstva, da prometne nesreče postanejo preteklost.

TOYOTA SAFETY SENSE

 • Sistem za preprečevanje trka

  Naš sistem za zaznavanje in preprečevanje trka lahko zazna in pomaga preprečiti trčenje z drugimi vozili, pešci in kolesarji. Deluje tako, da voznika opozori z zvočnimi in vizualnimi opozorili ter nudi pomoč pri zaviranju. Če voznik ne uspe pravočasno zavirati, se zavore samodejno vključijo, da preprečijo ali ublažijo trčenje.

 • PREPROZNAVANJE PROMETNIH ZNAKOV

  Sistem zazna in prepozna prometne znake pred vami in na zaslonu prikaže koristne informacije, kot so trenutna omejitev hitrosti ali omejitve prehitevanja. Sistem zagotavlja tudi vizualno in zvočno opozorilo, če voznik ne vozi v skladu s trenutnimi omejitvami.

 • PRILAGODLJIVI TEMPOMAT

  Ta sistem ohranja varnostno razdaljo glede na vozilo, ki vozi spredaj. Če se ta razdalja zmanjša, sistem zmanjša hitrost ter aktivira zavore in zavorne luči. Če je vaš avto opremljen s sistemom za prepoznavanje prometnih znakov, bo ta sistem prepoznal tudi omejitve hitrosti na vaši vozni poti in predlagal vse potrebne prilagoditve.

 • Sistem za ohranjanje voznega pasu

  Sistem za pomoč pri sledenju voznega pasu je zasnovan za varnejšo vožnjo po avtocesti. Vozilo ohranja na sredini vašega pasu. Če se zazna, da se vozilo oddaljuje od idealnega položaja, bo pomoč pri krmiljenju nežno spravila vozilo na sredino voznega pasu.

 • Samodejno prilagajanje snopa lučI

  Sistem samodejno prilagaja snop dolgih luči, ne da bi pri tem zaslepil nasproti vozeča vozila.  Če zazna nasproti vozeče vozilo, samodejno izklopi dolge luči in vklopi kratke luči. Ko gre vozilo mimo, sistem samodejno ponovno preklopi na dolge luči. Rezultat? Varnejša nočna vožnja za vas in druge udeležence v prometu.

Sistem za zaustavitev vožnje v sili (EDSS)

Če sistem nekaj časa ne zazna voznikove aktivnosti, ga najprej opozorijo zvočna opozorila. Če ni zaznanih nobenih nadaljnjih aktivnosti, sistem postopno ustavi vozilo, medtem ko ga varno ohranja na voznem pasu. Aktivirajo se opozorilne luči in opozorijo druge udeležence v prometu. Vrata se odklenejo, kar reševalnim službam omogoči enostaven dostop.
Odkrijte več (Opens in new window)

Proaktivna pomoč pri vožnji in pomoč pri pojemku (DA)

Ta sistem podpira tekoče upočasnjevanje vozila, ko je stopalka za plin spuščena, ali ko se približujete vozilu pred vami.
Odkrijte več (Opens in new window)

Preprečevanje pospeševanja pri nizki hitrosti

Če med vožnjo pri nizki hitrosti močno pritisnete stopalko za plin, ko se pred vami nahaja ovira (na primer. drug avtomobil, kolesar ali pešec), bo sistem omejil močno pospeševanje in na ta način zmanjšal tveganje trka.

Posodobitve programske opreme prek zraka (OTA)

Posodobitve programske opreme prek zraka omogočajo, da so funkcije varnostnega paketa Toyota Safety Sense (TSS) posodobljene z najnovejšimi izboljšavami.

Proaktivna pomoč pri vožnji in pomoč pri krmiljenju

Posebna funkcija pomaga vozniku preprečiti odstopanje od voznega pasu. Sistem zazna ovinek pred vami in prilagodi silo pomoči pri krmiljenju, da omogoči ustrezno krmiljenje. Prav tako lahko podpira izboljšanje stabilnosti vožnje v liniji.
Odkrijte več (Opens in new window)

POMOČ PRI PARKIRANJU

 • Pametni parkirni asistent Toyota advanced park

  Ta sistem pri parkirnem manevru nadzoruje pospeševanje, krmiljenje, zaviranje in prestavljanje*. Lahko si celo zapomni vaša najljubša parkirna mesta, ki niso opredeljena s črtami ali sosednjimi predmeti.

  *Ni na voljo pri avtomobilih z ročnim menjalnikom.

 • Monitor s panoramskim pogledom

  Parkiranje je lažje in varnejše s sistemom, ki združuje slike iz štirih kamer, da ustvari 360-stopinjski pogled na okolico avtomobila.

 • Sistem za zaznavanje prečnega prometa z asistenco zaviranja

  Pri vzvratnem speljevanju iz parkirnega prostora, bo sistem prepoznal vsa vozila, ki se približujejo z leve ali desne strani, opozoril bo voznika in po potrebi samodejno sprožil zavore.

 • Inteligenten sistem za zaznavanje oddaljenosti od ovir

  Pameten po imenu, pameten po naravi – ta sistem voznika opozori na ovire pred ali za avtomobilom in po potrebi samodejno zavira.

Pomoč pri varnem izstopu (SEA)

Sistem uporablja radar za nadzor mrtvega kota in pri odpiranju vrat pomaga preprečiti trčenje z drugim vozilom ali kolesarjem, ki se približujeta od zadaj. Če obstaja nevarnost trčenja, zasvetijo indikatorji na zunanjih ogledalih in na multifunkcijskem zaslonu, poleg tega so potniki obveščeni tudi z zvočnim signalom.
Odkrijte več (Opens in new window)

Sistem za opominjanje za zadnje sedeže (RSRS)

Ta sistem opozori voznika, če se v trenutku, ko zapušča vozilo, na zadnjem sedežu še vedno nahaja potnik ali predmet.

Odvisno od modela se po zaklepanju vozila aktivirajo varnostne luči in zvočni opozorilni signal.

ASISTENCA PRI VOŽNJI

 • Sistem za zaznavanje mrtvega kota

  Sistem za zaznavanje mrtvega kota voznika opozori na vsa vozila, ki jih morda ni videl v svojih stranskih ogledalih. To je še posebej uporabno pri prehitevanju.

 • Samodejno prilagajanje snopa lučI

  Ta sistem je zasnovan tako, da zagotavlja najboljšo možno vidljivost za vse udeležence v prometu med vožnjo ponoči. Samodejno optimizira porazdelitev žarometov, tako da zasenči območje z nasproti vozečim prometom, tako da vaše dolge luče ne zaslepijo drugih voznikov, vam pa vseeno zagotovijo veliko svetlobe.

Kamera za nadzor voznika (DMC)

Sistem uporablja posebno kamero, ki je nameščena nad volanom, in spremlja voznikovo stanja. Če sistem zazna nenormalno obnašanje, kot je na primer utrujenost, se prikaže opozorilo. Ti podatki se uporabljajo tudi za izboljšanje delovanja sistema za zaustavitev pri vožnji v sili (EDSS).

 

 

 

Toyota Smart Connect – dogodki na cesti

Ta sistem voznika opozori na lokalne nevarnosti, kot so nesreče  ali spolzke površine. Informacije zbira od drugih voznikov in prikaže opozorila na multimedijskem zaslonu vozila. Glede na vrsto multimedijskega sistema je mogoče poročati tudi o potencialnih nevarnostih, kar prispeva k splošnemu izboljšanju prometne varnosti.

Klic v sili (e-CALL)

 Ta sistem omogoča potnikom, da s pritiskom na poseben gumb, ki se nahaja v avtomobilu, pokličejo reševalce. V primeru nesreče, ali ko se v vozilu sprožijo zračne blazine, se sistem samodejno aktivira.

 

 

 

Sistem za zaznavanje prečnega prometa (FCTA)

Sistem varuje vaše vozilo pri vožnji skozi križišče. Zaznava vozila, ki vozijo spredaj, in voznika opozarjajo prek projekcijskega zaslona (če je na voljo), v nadaljevanju pa se aktivira tudi zvočni signal. 

Odkrijte več (Opens in new window)

Pomoč pri menjavi voznega pasu (LCA)

Ta sistem je še posebej uporaben pri vožnji po avtocesti, ko sta aktivirana prilagodljivi tempomat (ACC) in sistem za sledenje voznemu pasu (LTA). Ko voznik vključi smernik za zamenjavo voznega pasu, bo sistem v navezi z asistentom za krmiljenje poskrbel za varno, menjavo voznega pasu.

Odkrijte več (Opens in new window)

Pomoč pri krmiljenju v sili z aktivno podporo (ESA)

Ta sistem pomaga preprečiti trčenje tako, da samodejno obide ovire, da se izogne trčenju. Prav tako podpira preprečevanje zapuščanja voznega pasu ob izogibanju oviram. 

Samodejne zadnje utripajoče varnostne luči (ARFHL)

Če ob nenadnem zaviranju obstaja velika možnost naleta, sistem z visokofrekvenčnim utripanjem opozorilnih luči opozori vozila, ki se približujejo od zadaj. Na ta način zmanjša tveganje naleta od zadaj, tako da voznika bližajočega se vozila spodbudi k zaviranju.

Prosimo, upoštevajte, da tukaj navedene funkcije niso povsem izčrpne. Razpoložljivost nekaterih funkcij se lahko razlikuje glede na državo, model vozila in paket opreme. Sistemi delujejo v okviru obratovalnih pogojev in njihovih omejitev. Vozniki pa so vedno odgovorni za varnost svoje vožnje. Dodatne informacije so na voljo v uporabniškem priročniku.

Voznik je vedno odgovoren za svojo varno vožnjo.
Sistemi delujejo v pogojih delovanja in njegovih omejitvah.
Za dodatne informacije poglejte uporabniški priročnik. Razpoložljivost funkcij se lahko razlikuje glede na državo, model vozila in razred.