1. Discover Toyota
  2. Safety
  3. Toyota automatic highway driving assist
Izberite

Samodejni sistem za pomoč na avtocesti

Napredki v tehnologiji aktivne varnosti

Pri ustvarjanju sveta, v katerem do prometnih nesreč sploh ne prihaja, je družba Toyota Motor Corporation (TMC) z razvojem nove varnostne tehnologije zabeležila pomemben napredek.

Samodejni sistem za pomoč na avtocesti

Samodejni sistem za pomoč na avtocesti (AHDA) je napreden sistem za pomoč pri vožnji, ki se odziva na razmere v prometu, saj v vsakem trenutku ohranja varno razdaljo vozila do drugih udeležencev ali ovir ter tako razbremeni voznika.

 

V okviru javnega testiranja na hitri cesti Šuto na Japonskem smo preizkusili sistem, ki združuje dve tehnologiji samodejne vožnje.

Prilagodljivi tempomat

 

Prva tehnologija je prilagodljivi tempomat, ki prek brezžične povezave komunicira z vozili pred vami, sprejema in oddaja podatke o vzorcih pospeševanja in upočasnjevanja ter tako pomaga ohranjati ustrezno varnostno razdaljo. Z enakomerno vožnjo se prav tako zmanjša poraba goriva in prepreči nastanek prometnih zastojev.

Sistem za sledenje voznemu pasu

Druga tehnologija je sistem za sledenje voznemu pasu (Lane Trace Control), ki z uporabo visoko ločljivih kamer, radarjem za milimetrski izračun valovne dolžine in s senzorji zaznava oznake voznega pasu in položaj avtomobila. Sistem tako samodejno prilagodi odklon koles, navor in zavorno silo ter ohranja vozilo na cestišču in razbremeni voznika.

Varnejša prihodnost

 

Družba TMC bo sistem AHDA s pripadajočimi tehnologijami na tržišču ponudila v drugi polovici tega desetletja v okviru vizije o varnejšem in zanesljivejšem transportnem sistemu, ki bi lahko izničil število smrtnih in drugih poškodb udeležencev v prometu.