1. Novice in dogodki Toyota
  2. Corolla Cross
Izberite

Nova Corolla Cross širi Toyotino ponudbo v segmentu C.

  • Povsem nova Corolla Cross – športnoterenska različica najbolje prodajanega avtomobila na svetu.
  • Prvi model znamke Toyota, ki ga bo poganjala 5. generacija samopolnilnega hibridnega pogonskega sklopa.
  • Na voljo bo s sprednjim in štirikolesnim pogonom.
  • Novi multimedijski sistem omogoča številne nivoje povezljivosti in novi
    31,24-centimetrski (12,3-palčni) digitalni zaslon.
  • Sistem T-Mate omogoča visoko stopnjo varnosti in ponuja kombinacijo zadnje generacije varnostnega paketa Toyota Safety Sense, ki vključuje tudi novi sistem za ustavljanje v sili. Ponuja tudi številne aktivne asistenčne sisteme in napredni sistem za parkiranje.
  • Toyota z novim modelom širi svojo paleto športnih terencev, ki je zdaj največja na evropskem trgu.
  • Z novim modelom načrtujejo prodajo 400.000 primerkov vozil družine Corolla do leta 2025 in dosego 9-odstotnega tržnega deleža v najbolj razširjeni avtomobilski kategoriji v Evropi.
 

PREDSTAVITEV

Povsem nova Toyota Corolla Cross v družino najbolje prodajanega avtomobila na svetu prinaša tudi športnoterensko različico, ki bo zagotovo zelo zanimiva v segmentu C.

Corolla Cross dopolnjuje družino Corolla in se pridružuje kombilimuzini, limuzini in karavanski različici Touring Sports. Hkrati dopolnjuje tudi linijo športnih terencev znamke Toyota, ki strankam zdaj ponuja najširšo ponudbo na evropskem trgu.

Corolla Cross temelji na filozofiji TNGA in je zgrajena na najnovejši razvojni platformi
GA-C, ki združuje atraktivno obliko, sodobno tehnologijo in izjemno vozniško dinamiko. 

OBLIKA IN OPREMA

Robustna oblika novega športnega terenca znamke Toyota je posebej prilagojena za evropski trg. Ponuja edinstveno kombinacijo sprednjih žarometov in zadnjih luči, ki dopolnjujejo sprednjo masko v obliki dvojnega trapeza, razširjene tridimenzionalne blatnike in kabino urbanega terenca.

Corolla Cross je dolga 4460 mm, široka 1825 mm in visoka 1620 mm. Medosna razdalja meri 2640 mm. Po velikosti se uvršča med modela C-HR in RAV4, hkrati pa je v središču zelo konkurenčnega evropskega segmenta C-SUV. V svojem bistvu ponuja udobje, praktičnost in vsestranskost, ki so bistveni za aktivne družine z majhnimi otroki.

Notranjost ponuja izjemno udobje za vse potnike. Na voljo je dovolj prostora za glavo in noge na sprednjih in zadnjih sedežih. Velika stranska stekla zagotavljajo več svetlobe in ustvarjajo občutek prostornosti, ki ga še poudarja panoramska streha. Prtljažni prostor omogoča preprost dostop, ki olajša nakladanje večjih kosov prtljage, kot so otroški vozički in kolesa.  

NOVA 5. Generacija hibridnega pogonskega sistema

Corolla Cross je globalno sploh prvi model znamke Toyota, ki bo opremljen s 5. generacijo hibridnega sistema.

Samopolnilni, popolnoma hibridni pogon pete generacije ponuja sprednji ali pametni štirikolesni pogon AWD-i. Peta generacija hibridnega sistema ima v primerjavi s predhodno različico več navora, električne energije, učinkovitosti in omogoča še več užitka v vožnji.

Povsem novo je planetno gonilo, ki med drugim uporablja nove lubrikante in olje nizke viskoznosti. To pripomore k večji učinkovitosti in moči ter hkrati preprečuje izgubo električne energije.

Na novo je zasnovana tudi litij-ionska baterija, ki je v primerjavi s prejšnjo različico zmogljivejša in za 40 odstotkov lažja.

Izboljšana je tudi moč pogonskega sklopa, ki se je povečala za več kot 8 odstotkov.

2,0-litrski pogonski sklop s sprednjim pogonom ponuja moč 146 kW oziroma 197 konjskih moči, od 0 do100 km/h pa pospeši v 8,1 sekunde.

Različica s 4-kolesnim pogonom AWD-i je opremljena z dodatnim elektromotorjem, ki je nameščen na zadnji osi in ponuja dodatnih 30,6 konjske moči.

Zadnji motor se vklaplja samodejno ter zagotavlja boljši oprijem, več samozavesti pri vožnji in brezskrbnost v zahtevnih voznih razmerah.

Tudi različica s štirikolesnim pogonom AWD-i ima podoben pospešek kot različica s prednjim pogonom.  

Peta generacija hibridnega sistema ima izboljšane tudi vozne lastnosti. Sistem je zdaj še bolj linearen, predvidljiv in nadzorovan pri pospeševanju, pri čemer se hitrost vozila bolj ujema z vrtljaji motorja, kar zagotavlja bolj intuitivno in naravno izkušnjo vožnje.

Vse te lastnosti so bile dosežene s ponovnim umerjanjem razmerja med stopalko za plin in dejansko odzivnostjo pogonskega sklopa.

 

NAPREDNE TEHNOLOGIJE

Povsem nova Corolla Cross je opremljena s številnimi naprednimi tehnologijami. Nadgrajen je vmesnik HMI (Human Machine Interface) z najnovejšo multimedijsko tehnologijo. Poleg tega je posebej premišljeno postavljena tudi armaturna plošča, katere središče je popolnoma novi 31,24-centimetrski (12,3-palčni) voznikov digitalni zaslon in 26,67-centimetrski (10,5-palčni) osrednji multimedijski zaslon.

31,24-centimetrski (12,3-palčni) digitalni voznikov zaslon ponuja povsem novo strojno in programsko opremo. Je največji v svojem razredu z dovolj prostora za različne vsebine, poleg tega pa zagotavlja tudi izjemno prilagodljivost. Med drugim prikazuje porabo goriva, delovanje hibridnega sistema in navigacije.

Novi procesor je precej hitrejši in omogoča brezhibno delovanje najnovejšega multimedijskega informacijsko-zabavnega sistema visoke ločljivosti s 26,67-centimetrskim (10,5-palčnim) zaslonom, občutljivim za dotik. Vključuje pa tudi brezžično povezavo Apple CarPlay in žično povezavo Android Auto ter paket Toyota Smart Connect.

Kupci lahko uživajo tudi v praktičnosti navigacije v oblaku, ki posreduje realne prometne informacije, in deluje tudi z uporabo zvočnih ukazov. Omogočene so tudi posodobitve po zraku, kar zagotavlja, da je vozilo vedno opremljeno z najnovejšo različico. Aplikacija MyT pa omogoča dostop do številnih povezanih storitev, ki vključujejo analitiko vožnje, lokacijo avtomobila in funkcije daljinskega upravljanja, kot so nastavljanje klimatske naprave ter odklepanje in zaklepanje vrat.

VARNOST

Povsem nova Corolla Cross je opremljena s sistemom T-Mate, ki združuje najnovejšo generacijo paketa Toyota Safety Sense z drugimi aktivnimi sistemi za pomoč pri vožnji in parkiranju. To izrazito olajša vožnjo, zaščiti pa tudi vse potnike v vozilu in druge udeležence v prometu.

Sistem za zaznavanje in preprečevanje trka prvič omogoča tudi preprečevanje pospeševanja pri nizki hitrosti in pomoč pri vožnji skozi križišče, izboljšana sta tudi zaznavanje prihajajočega prometa in pomoč pri zavijanju v križišču.

Toyota Safety Sense vključuje tudi druge nove funkcije, kot sta sistem za ustavljanje vožnje v sili in posodabljanje po zraku, ki sistem v celotnem življenjskem ciklu avtomobila vedno nadgradi z najnovejšo različico. Izboljšav so bili deležni tudi prilagodljivi tempomat, sistem za ohranjanje voznega pasu in sistem za samodejno prilagajanje snopa luči.

T-Mate ponuja pomoč pri nadzoru mrtvih kotov in sistem za varen izstop iz vozila. Napredni sistem še dodatno olajša manever parkiranja. Na voljo so tudi panoramski pogled, sistem za nadzor prečnega prometa s samodejnim zaviranjem in posebna sonda za zaznavanje različnih ovir.

Nova sprednja sredinska zračna blazina je zasnovana tako, da v primeru bočnega trka prepreči stik med potnikoma na sprednjih sedežih. Na ta način še izboljšuje pasivno varnost, ki jo sicer zagotavlja izjemno toga platforma GA-C.

Toyota Corolla je bila prvič predstavljena leta 1966 in od takrat so po vsem svetu prodali več kot 50 milijonov primerkov. Nova Corolla Cross bo dodatno okrepila prisotnost znamke Toyota v segmentu C in podprla ambiciozen prodajni cilj 400.000 prodanih modelov, s čimer bi si do leta 2025 zagotovila 9-odstotni tržni delež na evropskem trgu.

Toyota Corolla Cross je avtomobil za dinamične sodobne družine. Ponuja praktičnost prostornega športnega terenca in dinamiko najbolj napredne hibridne tehnologije, multimedijsko povezljivost in najsodobnejše varnostne sisteme, s katerimi je kos vsakodnevnim izzivom.

Prvi avtomobili bodo dobavljivi jeseni 2022.