1. Novice in dogodki Toyota
  2. Toyota Motor Corporation predstavlja globalno paleto baterijsko-električnih vozil.
Izberite

Toyota Motor Corporation predstavlja globalno paleto baterijsko-električnih vozil.

  • Akio Tojoda je napovedal predstavitev 30 novih baterijsko-električnih modelov do leta 2030.
  • Toyota do leta 2030 načrtuje letno prodajo 3,5 milijona baterijsko-električnih vozil.
  • Lexus do leta 2030 načrtuje 100-odstotni delež baterijsko-električnih vozil v Evropi, ZDA in na Kitajskem.
  • Toyota Motor Europe načrtuje tudi 100-odstotno zmanjšanje emisij CO2 novih vozil na zahodno-evropskem trgu do leta 2035.
  • Družina baterijskih-električnih vozil bZ se bo po predstavitvi modela bZ4X kmalu razširila tudi z malim karoserijskim križancem.

 

Akio Tojoda, predsednik Toyota Motor Corporation, je japonskim in mednarodnim medijem predstavil strategijo ogljične nevtralnosti znamke Toyota, ki med drugim do leta 2030 predvideva 30 novih baterijsko električnih modelov:

"Pozdravljeni. Moje ime je Akio Tojoda.

Najlepša hvala, ker ste si vzeli čas in se nam danes pridružili.

Tokrat bi želel spregovoriti o strategiji znamke Toyora za doseganje ogljične nevtralnosti. Še posebej se bom posvetil naši strategiji pri snovanju baterijskih-električnih vozil, ki predstavljajo eno izmed najbolj obetavnih možnosti. Ogljična nevtralnosti pomeni ustvarjanje sveta, v katerem vsi ljudje, ki živijo na tem planetu, še naprej živijo srečno. In mi iskreno želimo sodelovati pri soustvarjanju takšnega sveta. To je bila in bo še naprej naša velika želja in naše globalno poslanstvo. Za uresničitev tega cilja pa moramo čim prej zmanjšati emisije CO2.

Živimo v izjemno raznolikem svetu in v obdobju, v katerem je napovedovanje prihodnosti zelo težka in nehvaležna naloga. Zato je težko najti rešitev, ki je primerna za vse. Prav zaradi tega si pri znamki Toyota prizadevamo za pripravo čim več možnosti za naše stranke po vsem svetu. Verjamemo, da lahko vsa elektrificirana vozila, glede na energijo, ki jo uporabljajo, razdelimo v dve kategoriji. Prvo kategorijo predstavljajo vozila za zmanjševanje ogljika. Če energija, ki poganja vozila, ni čista, uporaba elektrificiranega vozila, ne glede na to, kakšne vrste je, ne bi bila brezemisijska.

Drugo kategorijo predstavljajo vozila brez ogljika. Vozila v tej kategoriji delujejo na čisto energijo in v celotnem procesu njihove uporabe dosegajo ničelne stopnje emisij CO2. Pri znamki Toyota se bomo po svojih najboljših močeh trudili ustvarjati tovrstna vozila. In danes bi vam radi predstavili, kaj smo pripravljali za prihodnost.

Začnimo z novo serijo vozil znamke Toyota bZ. Kratica bZ pomeni "beyond Zero" in hkrati odraža svobodo gibanja in zabavo v vožnji za vse. Naš cilj ni le zmanjševanje emisij CO2 in drugih negativnih vplivov. Naš cilj gre onkraj meja. Za serijo bZ smo razvili namensko platformo za baterijska električna vozila, ki ustreza različnim potrebam na trgih različnih koncev sveta. Pred kratkim smo predstavili prvi model, ki se imenuje bZ4X.

Skupni razvoj z znamko Subaru nam je omogočil, da smo vozilu lahko zagotovili zmogljivosti pristnega športnega terenca. V tovarni Motomachi na Japonskem se že intenzivno pripravljamo na začetek proizvodnje. Hkrati pa že širimo serijo bZ. Oglejte si ta dva modela. Ta srednje velik športni terenec ima čudovito silhueto, ki napoveduje novo dobo baterijskih električnih vozil. To je avtomobil, ki vas bo s svojim slogom navdušil na prvi pogled. To je najbolj kompakten športni terenec z udobno notranjostjo, ki je zasnovana za evropski in japonski trg. Z dodajanjem dodatnih baterij za povečanje dosega vozilo hkrati postaja večje, težje in dražje.

Ker je ta športni terenec razmeroma majhno vozilo, moramo biti zelo temeljiti in natančni pri načrtovanju energetske učinkovitosti. Pomembno je, do katere stopnje lahko povečamo splošno energetsko učinkovitost vozila. Zanima nas, koliko energije potrebuje vozilo za delovanje. To je točno ta tehnologija, ki jo Toyota izpopolnjuje že več kot 30 let. Po najboljših močeh se trudimo doseči energijski izkoristek 125 vatnih ur na kilometer, kar bi bilo najboljše v razredu kompaktnih športnih terencev. In to je srednje velika limuzina, ki izpolnjuje pričakovanja kupcev za prvi avtomobil.

Imamo tudi velikega športnega terenca, ki ponuja tudi sedeže v tretji vrsti, ki družinam omogočajo, da skupaj doživijo številne posebne trenutke. Obstoječim modelom vozil ne bomo dodali le možnosti baterijskega električnega pogona, temveč bomo ponudili tudi celotno paleto modelov za serijsko proizvodnjo po razumnih cenah, s katerimi bomo zadovoljili potrebe vseh vrst kupcev. S tem upamo, da bomo strankam po vsem svetu ponudili edinstven in atraktiven slog ter zabavno vozniško in uporabniško izkušnjo.

Toyota je globalno podjetje, ki ga podpirajo stranke po vsem svetu. Znamka Toyota zdaj v več kot 170 državah in regijah sveta ponuja več kot 100 modelov vozil, ki jih poganjajo motorji z notranjim izgorevanjem, hibridnim, priključno-hibridnim in električnim pogonom ter pogonom na vodikove gorivne celice.

Znamka Lexus pa je v več kot 90 državah in regijah sveta ponuja več kot 30 modelov vozil, ki jih poganjajo motorji z notranjim izgorevanjem ter hibridnim, priključno-hibridnim in električnim pogonom. V prihodnosti bomo še dodatno razširili našo paleto baterijskih električnih vozil, s katerimi bomo skušali doseči cilje ogljične nevtralnosti. Načrtujemo, da bomo do leta 2030 v segmentih potniških in gospodarskih vozil predstavili 30 novih baterijsko-električnih modelov.

To je nova serija baterijsko-električnih vozil znamke Toyota! Dobrodošli v našem razstavnem salonu prihodnosti!

Naj najprej začnenm z znamko Lexus. To je znamka, na katero prisegajo ljudje, ki jih navdušuje pristnost. Lexus si že od nekdaj prizadeva ustvariti edinstven slog in izjemno vozniško izkušnjo, hkrati pa je tudi pionir hibridne električne tehnologije. In zdaj se podaja v novo poglavje. Predstavili bomo edinstven elektrificiran model, ki združuje linearno pospeševanje, učinkovito zaviranje in vznemirljivo vodljivost. Trdno verjamemo, da bo baterijsko-električni model postal prihodnji simbol Lexusa, ki najbolj jasno izraža evolucijo avtomobila, ki jo je prinesla elektrifikacija.

Najnovejši od teh modelov je Lexus RZ, ki bo kljub električnemu pogonu ohranil vozniški užitek, ki je značilen za vozila znamke Lexus. S tem se bo neskončno iskanje takoimenovanega Lexus Driving Signature premaknilo na naslednjo stopnjo. Z drznimi razmerji in nizko strešno linijo, ki sta bistveni za športni avtomobil, bo nakazal edinstvene vozne zmogljivosti in postal model, ki simbolizira prihodnost znamke Lexus.

Ponujal bo izjemen pospešek in doseg več kot 700 km. S pomočjo baterijsko-električnih vozil bomo Lexus razvili v blagovno znamko, ki ponuja različne uporabniške izkušnje, poleg tega pa bomo ponudili tudi številne možnosti personalizacije. Lexus bo razvil tudi baterijsko-električni športni avtomobil naslednje generacije, ki bo podedoval številne lastnosti legendarnega modela LFA. Poleg tega bomo predstavili še druge modele, s pomočjo katerih bomo Lexus razvili v blagovno znamko, ki bo osredotočena na baterijsko-električna vozila.

Baterije in elektromotorje lahko namestimo tako, da oblikovalcem zagotovimo več svobode, ki omogoča, da se bomo lahko še bolj prilagajali našim strankam. Svet postaja vse bolj raznolik. Ljudje so vse bolj samozavestni pri sprejemanju lastnih odločitev za svoboden in prijeten življenjski slog. Pri znamki Toyota verjamemo, da resnično dobri izdelki ustvarjajo nove izkušnje in izboljšujejo življenjski slog. S tega vidika bi moralo biti vsako električno vozilo edinstveno in posebno. Ne glede na to, ali to pomeni nadgrajevanje terenske dediščine ali iskanje novih načinov za združevanje vsestranskosti z dinamično vožnjo.

Modeli za gospodarsko uporabo, kot je e-palette, bodo spremenili podobo vsakdanjega življenja v mestih. Snovali pa bomo tudi vozila v manjših segmentih in na ta način iskali nove rešitve mobilnosti. Kompaktna vsestranskost bo odprla nove in vznemirljive možnosti tako za delovno uporabo kot za mlade uporabnike, ki prisegajo na personalizacijo.

Na voljo bodo tudi novi pristopi za najmanjše segmente, kot je na primer »Made-for-sharing«. In nenazadnje, ljubitelji avtomobilov, med katere spadam tudi sam, zagotovo ne bodo razočarani. Obdobje električnih vozil je priložnost za več raznolikosti in zabave! Električno vozilo za vas, električno vozilo zame in električno vozilo za vse. "Električno vozilo za vsakogar!"

 

Prihodnost, o kateri govorimo danes, ni zelo oddaljena. Večina baterijskih-električnih vozil znamke Toyota, ki jih predstavljamo, bo na voljo v naslednjih nekaj letih. Naš cilj je doseči globalno letno prodajo 3,5 milijona baterijskih-električnih vozil do leta 2030. Pri znamki Lexus želimo ustvariti celotno paleto baterijskih-električnih v vseh segmentih vozil do leta 2030 in načrtujemo, da bodo baterijsko-električna vozila predstavljala 100 odstotkov prodaje v Evropi, Severni Ameriki in na Kitajskem - skupaj 1 milijon vozil po vsem svetu.

Do leta 2035 pa si želimo, da bo globalna prodaja baterijsko-električnih vozil dosegla 100 odstotkov. Za dosego teh ciljev, že dolgo vlagamo tudi v številna druga področja. Na področju razvoja vozil je Toyota leta 1997 predstavila Prius, prvo hibridno električno vozilo na svetu za množično proizvodnjo. Toda v resnici se je naš razvoj baterijskih EV začel že pred tem. Leta 1992 smo namreč ustanovili oddelek za razvoj električnih vozil, RAV4 EV pa smo na trgu predstavili leta 1996. Kmalu po letu 2000 smo v različnih mestih predstavili prototip električnega vozila e-com.

Poleg tega smo leta 2012 predstavili majhni elektični vozili COMS in eQ. Letos smo predstavili "C+pod" in "C+walk" in pospešili razvoj baterijskih-električnih vozil, vključno z "e-Palette", ki ljudem na različne načine zagotavljajo svobodo gibanja. Ko smo v zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja začeli z razvojem baterijskih električnih vozil, smo začeli tudi z razvojem električnih vozil na vodikove gorivne celice.

Leta 2002 smo predstavili model Toyota FCHV, ki smo ga leta 2008 preoblikovali v Toyoto FCHV-adv. Na podlagi dolgoletnih prizadevanj je bila leta 2014 končno predstavljena prva generacija modela Mirai. Vodikove tehnologije uporabljamo tudi za pogon drugih vozil, kot so avtobusi in veliki tovornjaki. Toyota je že vrsto let dejavna tudi na področju razvoja baterij. Leta 1996 smo ustanovili podjetje, ki ga danes poznate pod imenom Prime Earth EV Energy. Med izpopolnjevanjem naših tehnologij, povezanih z nikelj-metal-hidridnimi baterijami, smo leta 2003 začeli pospeševati razvoj litij-ionskih baterij.

Od kar smo leta 2008 ustanovili naš oddelek za raziskave baterij, se ukvarjamo tudi z raziskavami polprevodniških baterij. Lani smo ustanovili Prime Planet Energy & Solutions za pospešitev integriranih baterijskih rešitev. V zadnjih 26 letih smo v razvoj vložili skoraj 1 trilojon jenov in izdelali več kot 19 milijonov baterij. Verjamemo, da vse te izkušnje predstavljajo našo konkurenčno prednost.

V prihodnje bomo še povečali naše naložbe v razvoj baterij.  Prizadevamo si izdelati še bolj napredne, visokokakovostne in cenovno dostopne baterije. Ko gre za naravne vire, je podjetje Toyota Tsusho že leta 2006 začelo izvajati raziskave litija in si prizadeva za zagotavljanje stabilnih virov. Na področju energetike si Toyota Tsusho že več kot 30 let prizadeva za zagotavljanje obnovljivih virov energije, kot sta vetrna in sončna energija.

Poleg tega si v proizvodnih obratih prizadevamo doseči ogljično nevtralnost do leta 2035 z nenehnimi izboljšavami v smeri zmanjševanja porabe energije in s širitvijo uporabe inovativnih tehnologij proizvodnega inženiringa. Prepričani smo, da nam bodo skrajševanje časovnih rokov in optimizacija proizvodnih metod, ki smo jih gojili s proizvodnim sistemom Toyota, omogočili, da bomo konkurenčni tudi v prihodnje.

Energija igra ključno vlogo pri doseganju ogljične nevtralnosti. Prav zato je Toyota zavezana zagotavljanju raznolike palete ogljično nevtralnih možnosti, da bi zadovoljila potrebe in razmere v vseh državah in regijah. Možnosti ne določamo mi, temveč jih določajo lokalni trgi in naši kupci. Modra bi kdo lahko pomislil, da bi bilo učinkoviteje, če bi se osredotočili na manj izbir. Vendar menimo, da je hitrejše prilagajanje spremembam v prihodnosti pomembnejše kot poskus napovedovanja prihodnosti, ki je negotova. Zato želimo, da, dokler prava pot ni povsem jasna, našim strankam ostane na voljo več možnosti.

Toyota želi biti podjetje, ki prispeva k globalnemu okolju. Ljudem želi prinesti srečo, poleg tega pa vedno ostaja blizu svojim strankam. Želimo postati podjetje, ki ustvarja srečo za vse, tako za posameznike kot za družbo. Današnjim otrokom in tistim, ki bodo prišli za njimi, želimo zagotoviti boljšo prihodnost. Vseskozi si želimo, da bo prihodnost še svetlejša. Verjamem, da je prihodnost nekaj, kar bomo ustvarili vsi skupaj.

V japonski avtomobilski industriji je zaposlenih 5,5 milijona naših kolegov, ki podpirajo japonsko industrijo in mobilnost. In še veliko več kolegov imamo po vsem svetu. Če bomo vsi ukrepali z enotnostjo duha ter z voljo in strastjo, bomo lahko naslednjim generacijam pustili številne nasmejane obraze in čudovito Zemljo.

V to trdno verjamem. Prepričan sem, da to lahko dosežemo s skupnimi močmi. Hvala."