1. Toyota & Onkraj meja, Svetovne igre in Specialna olimpijada
Izberite

NAVDIH! IN MEDALJE

Berlin je bil junija prizorišče 16. poletnih svetovnih iger specialne olimpijade, globalnega gibanja za inkluzijo mladih in odraslih z intelektualno oviranostjo. Med športniki s celega sveta je tekmovalo tudi 26 Slovencev in Slovenk, ki so se domov vrnili s kar 18 medaljami. Toyota z gibanjem sodeluje vse od leta 2018, z njim deli vrednote grajenja inkluzivne družbe ter udejanja poslanstvo mobilnosti za vse. V okviru serije vsebin #OnkrajMeja smo v Varstveno delovnem centru Zasavje obiskali Domna Pociecho, športnega direktorja slovenske delegacije, ki je z nami delil zakulisje te izjemne športno-vključevalne zgodbe.
Specialna olimpijada je bila eden izmed največjih športnih dogodkov v Nemčiji v zadnjih petdesetih letih. Berlin je gostil več kot 7.000 športnikov z motnjami v duševnem razvoju iz kar 176 držav. Potegovali so se v 25 športih, Slovenci pa smo imeli svoje predstavnike v atletiki, plavanju, kolesarstvu, judu, namiznem tenisu, balinanju in nogometu. Športniki, ki so nam vsem v ponos in navdih, so se v mednarodni areni odlično znašli. 
Njihova nezlomljiva volja, velika želja po udejstvovanju v športu, premagovanje neštetih vsakodnevnih ovir, so inspiracija za vse nas. Za korak več v življenju nas vseh, za pogum iti naprej po svoji poti, onkraj meja, ki jih hote ali nehote riše okoreli svet.

Specialna olimpijada kot način življenja

»Ni besed, ki bi opisale, kaj se je zgodilo. Vse se nam je 'poklopilo', kot smo načrtovali. Vsak tekmovalec, vsak izmed trenerjev je imel svojo nalogo, ki jo je opravil z odliko. Sanje vsakega športnika so se nam uresničile,« navdušenja po vrnitvi iz Berlina in po večletnih pripravah ni skrival športni direktor slovenske delegacije Domen Pociecha, ki je na igrah opravljal tudi vlogo glavnega nogometnega trenerja. Pociecha je nekdanji vrhunski športnik, olimpijec, ki je Slovenijo dvakrat zastopal na zimskih olimpijskih igrah v sankanju.

»Doživel sem igre v Torinu 2006 in Vancouvru 2010 in lahko povem, da je bil občutek ponosa in vzhičenosti v Berlinu na otvoritvi specialne olimpijade na olimpijskem stadionu podoben. Naši športniki si bodo gotovo za vedno zapomnili te občutke pomembnosti in vključenosti.«
Reprezentanca Specialne olimpijade Slovenije na otvoritvi Svetovnih iger v Berlinu 

 

Šport je pomemben sestavni del dela z ljudmi z motnjami v duševnem razvoju. Domen Pociecha, po poklicu pedagog, že dobrih 11 let dela v Varstveno delovnemu centru v Zagorju ob Savi. »Šport in kultura naredita res veliko za vključenost naših uporabnikov v okolje. Veliko gostujemo in sodelujemo. Specialna olimpijada kot gibanje je izredno dobro organizirana. In tudi če s tem dodatno prepričamo le enega, da bo bolj zdravo živel, se gibal, se potrudil, imel cilj in s tem kakšno terapijo manj in zdravstveno težavo manj, smo veseli in ponosni. 

Pripravljamo se resno kot vrhunski športniki, delamo, treniramo in se imamo obenem dobro.«

Nekdanji olimpijec Domen Pociecha je v vlogi športnega direktorja in trenerja s svojimi varovanci podoživljal občutke z olimpijskih iger.

 

Specialna olimpijada kot način življenja, ter šport kot platforma, ki ne dela razlik

Specialna olimpijada je način življenja oseb z motnjami v duševnem razvoju, prek njih pa tudi njihovih družin in programov. Poleg veličastnih slovenskih športnic in športnikov, ki so iz Berlina prinesli kar 7 zlatih, 7 srebrnih in 4 bronaste kolajne, si odličja gotovo zaslužijo tudi vsi, ki so nesebično omogočili ljudem z motnjami v razvoju, da so bili junija v Nemčiji vladarji športnega sveta. 

3.000 trenerjev, 9.000 družin in 20.000 prostovoljcev je poskrbelo za nepozabno berlinsko izkušnjo. Podobno je tudi doma, kjer vsakodnevno za športnike in ostale osebe z motnjami skrbi veliko pedagogov, trenerjev, ki se redno izobražujejo, imajo seminarje, skrbno sestavljajo ekipe in razpise za športnike.
Zlata slovenska plavalna ekipa (4 x 25 metrov prosto)


Specialna olimpijada ni samo tekma. Je socializacija, druženje. Šport je odlična platforma, ker ne dela razlik, pove Domen. »V našem centru je podobno kot sicer v družbi, kjer se določen odstotek ljudi ukvarja s športom, nekateri so raje kulturno aktivni, spet tretji pa bi počeli kaj drugega. Naša želja pa je vsakomur najti tisto, kar ga veseli in mu omogoči čim lepše izkušnje.«

Pri specialni olimpijadi ob tem upoštevajo osnovno vodilo – razdelitev tekmovalcev v skupine po sposobnostih (med njimi ne sme biti več kot 20% razlike), ki ostaja vse od ustanovitve gibanja pred 55 leti. Prav tako športniki, ki so nastopili letos v Berlinu, čez štiri leta ne bodo smeli nastopiti na naslednjih igrah v Avstraliji, da bodo pravljično športno izkušnjo lahko izkusili še drugi športniki.

 

Svoboda gibanja in uresničevanja sanj

Kar 300.000 gledalcev je videlo nastope športnikov na letošnjih svetovnih igrah, nastope tekmovalcev pa s srčnostjo in veseljem že vrsto let podpira tudi Toyota. Njeno partnerstvo temelji na filozofiji Start Your Impossible

Svetovne igre specialne olimpijade delijo vrednote kreiranja inkluzivne in raznolike družbe, kjer lahko vsak, z oviranostjo ali brez, sodeluje in tekmuje skozi šport in mobilnost. Toyota ob tem verjame, da mobilnost presega avtomobile – gre za svobodo gibanja, premagovanja izzivov in uresničevanja sanj.

Športniki specialne olimpijade se na štiri leta merijo tudi na državnih igrah, na dve leti pa se po posameznih športih merijo in družijo dodatno tudi na slovenskih turnirjih in regijskih tekmovanjih, kjer se Toyotini zaposleni in partnerji z veseljem vključujejo kot prostovoljci. Spremljajte naše objave in se nam pridružite na naslednjem tekmovanju.

Pogumno #onkrajmeja. Potruditi se po najboljših močeh. Biti iskren, odprtega srca, podeliti objem. Kot naši športniki, kij jih pri njihovih podvigih žene svetovna zaveza: Pustite mi zmagati. Če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu.


Avtor vseh fotografij: Marko Vidmar