1. Med Olimpijskimi in paralimpijskimi igrami v Parizu 2024
Izberite

Med Olimpijskimi in paralimpijskimi igrami v Parizu 2024

Uporaba predelanih avtobusov z vodikovimi gorivnimi celicami Toyota.

  • Toyota bo priskrbela module vodikovih gorivnih celic, s katerimi bodo pri predelanih avtobusih nadomestili dizelske motorje.
  • V sklopu iger v Parizu 2024 bo obratovalo deset predelanih avtobusov na vodikov pogon.
Toyota bo kot globalni mobilnostni partner Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) in Mednarodnega paralimpijskega komiteja (IPC) sodelovala pri predelavi avtobusov, ki bodo opremljeni z moduli vodikovih gorivnih celic in s katerimi bodo med olimpijskimi in paralimpijskimi igrami v Parizu 2024 opravili prevoz več kot 5000 obiskovalcev. Po igrah bodo avtobusi na vodikove gorivne celice ostali v osrednji francoski regiji Ile de France, kjer jih bodo uporabljali javni in zasebni uporabniki.
Toyota bo skupini industrijskih podjetij GCK, ki ponuja tehnološke rešitve za pospešitev dekarbonizacije prometa, dobavila module vodikovih gorivnih celic za predelavo desetih rabljenih avtobusov znamke Iveco v brezemisijske električne različice. Predelane avtobuse bo odkupilo francosko podjetje B.E. Green, ki ponuja ogljično nevtralne transportne storitve in jih bo po uporabi na igrah vključilo v svojo obstoječo floto. Prvi predelani avtobus za dolge razdalje, ki je opremljen z modulom gorivnih celic znamke Toyota, je bil nedavno predstavljen na posebnem dogodku RNTP v Clermont-Ferrandu v Franciji.

V sklopu predelave sta dizelski motor in menjalnik v sprednjem delu avtobusa zamenjana z elektromotorjem, ki zmore 370 kW moči, baterijami in modulom gorivnih celic Toyota TFCM2-B. S tem inovativnim pristopom je Toyota še dodatno dokazala prilagodljivost svojih modulov gorivnih celic in potencial pretvorbe tradicionalnega vozila v brezemisijsko različico.  

»Pretvorba klasičnih avtobusov v električna vozila na gorivne celice je še en pomemben korak k doseganju ogljične nevtralnosti v prometnem sektorju. To sodelovanje plastično prikazuje širok potencial vodika kot goriva prihodnosti. 

Vseh deset avtobusov na vodikove gorivne celice, ki jih bo dobavila družba Toyota, bo omogočilo prevoz gostov med olimpijskimi in paralimpijskimi igrami v Parizu 2024. Radi bi se zahvalili našim partnerjem, s katerimi smo s skupnimi prizadevanji opravili vloge pionirjev in pospeševalcev vodikove družbe ter hkrati pravočasno razvili uporabno rešitev za pariške igre," je povedal Thiebault Paquet, podpredsednik družbe Toyota Motor Europe.
Sodelovanje v sektorju avtobusov na dolge razdalje dodatno širi portfelj partnerstev, s katerimi si družba Toyota prizadeva za uporabo tehnologije vodikovih gorivnih celic v različnih sektorjih. Moduli gorivnih celic se že uporabljajo v tovornjakih, avtobusih, vlakih, generatorjih in različnih plovilih. Najnovejši razvoj pa še dodatno pomaga pri pospeševanju energetskega prehoda v ogljično nevtralno družbo.