1. Novice in dogodki Toyota
  2. Yaris
Izberite

Povsem Nova Toyota Yaris

• Nova platforma GA-B omogoča slog, kompaktnost, praktičnost, užitek v vožnji in varnost.
• Nova (četrta) generacija hibridnega pogonskega sklopa ustvarja 116 konjskih moči, poraba goriva znaša le 3,7 l/100 km, emisije CO2 pa le 85 g/km (WLTP).
• Varnostni sistem ADAS je del standardne opreme.
• Novi Yaris je zasnovan za naziv najbolj varnega kompaktnega avtomobila na svetu.
• Oblikovan in zasnovan je za potrebe evropskih kupcev.
• Izdelovali ga bodo v tovarni v Valenciennesu v Franciji.

Toyota Yaris nove, četrte generacije je avtomobil, ki izpolnjuje vse potrebe uporabe v urbanih okoljih, hkrati pa se odlično izkaže tudi na odprtih cestah.

Na prometnih in živahnih mestnih ulicah in cestah navdušuje s svojo agilnostjo, kompaktnimi merami in bogato serijsko opremo, s katero izpolnjuje najvišje standarde avtomobilske varnosti in povezljivosti.

Toyota je pri novem Yarisu prvič uporabila svojo novo globalno arhitekturo in posebej za ta model razvila modularno platformo GA-B. Ta je osnova odličnih dinamičnih sposobnosti, avtomobilu zagotavlja nizko težišče in precej večjo torzijsko trdnost karoserije. Ob vsem tem pa poglede privlači z atraktivno zunanjostjo in individualno identiteto.

Pri novem modelu je uporabljen najnovejši hibridni pogonski sklop četrte generacije, ki zagotavlja izjemno energijsko učinkovitost. Poraba goriva in emisije CO2 so izjemno nizke, povečan je tudi električni doseg, vožnja v električnem načinu pa je mogoča tudi pri večji hitrosti in na daljših razdaljah.
Novi Yaris lahko na poteh po urbanih okoljih precej časa deluje v brezemisijskem električnem načinu, podobno kot baterijski električni avtomobili, le da tukaj ni potrebe po polnjenju baterije.

Toyota Yaris že od nekdaj velja za enega najbolj varnih avtomobilov v svojem razredu, tokrat pa varnostne standarde dviguje še na višjo raven. Skladno s Toyotino zavezo po demokratizaciji varnosti je tudi Yaris opremljen z varnostnim sistemom Toyota Safety Sense, katerega nabor varnostnih sistemov je še povečan. Vsak nov Yaris je opremljen tudi s sistemom ADAS, sistemom za ohranjanje voznega pasu, asistenco krmiljenja in sistemom za zaznavanje prečnega prometa.

Sistem za zaznavanje trka podnevi in ponoči zaznava pešce, kolesarje pa zaznava podnevi. Novi Yaris je tudi prvi avtomobil v svojem razredu, opremljen s sistemom Intersection Turn Assistance, ki zaznava možnost morebitnega trka pri zavijanju v križišču. Poleg tega je Yaris sploh prvi avtomobil znamke Toyota, ki je opremljen s sredinsko zračno blazino, ki pri bočnem trčenju preprečuje, da bi voznik in sopotnik poškodovala drug drugega.

Z vso to opremo in povečano trdnostjo karoserije je Yaris zasnovan s ciljem, da bo razglašen za najbolj varni kompaktni avtomobil na svetu.

Razvoj avtomobila

Jasunori Suezava, glavni inženir novega Yarisa, je imel povsem jasno vizijo, kaj v danem trenutku potrebuje sodobni avtomobil, če želi izstopati v današnjem svetu: »Ponovno smo natančno proučili vse temeljne značilnosti kompaktnega avtomobila in ga poskušali povzdigniti na višjo raven. Energijska učinkovitost, varnost, prostornost, uporabnost in zmogljivost so bistvene lastnosti. A tem je treba dodati že vozniški užitek. Zato je novi Yaris vedno pripravljen na akcijo.«

Pri razvoju so sodelovali izkušeni inženirji, oblikovalci, tehnologi, ki v korporaciji Toyota sestavljajo delovno skupino z imenom Compact Car Company. Delujejo po načelu ustvarjanja vedno boljših avtomobilov. Pri novem Yarisu pa so hoteli zagotoviti še več vznemirjenja in navdušenja.

Izročilo modela Yaris

Toyota Yaris ima zavidljivo inovatorsko izročilo. Že prva generacija, ki je bila predstavljena leta 1999, si je prislužila naziv evropski avtomobil leta. Yaris pa je navduševal tudi s tako imenovanim malim-velikim značajem, saj je kljub kompaktnim zunanjim meram ponujal prostorno notranjost.

V drugi generaciji je Yaris postal prvi avtomobil segmenta B, ki si je na varnostnem trku Euro NCAP prislužil pet zvezdic. V svoji tretji izdaji je v segment malih avtomobilov premierno vnesel hibridni pogonski sklop, pozneje pa tudi paket varnostne opreme Toyota Safety Sense.

Yaris na evropskem trgu

V 20 letih je Yaris postal najpomembnejši model znamke Toyota na evropskem trgu, saj je ves čas povečeval svoje prodajne rezultate in tržni delež. Leta 2019 je bilo v Evropi prodanih 224.000 primerkov, kar je pomenilo 7,6 odstotka trga v segmentu B.

Toyota predvideva, da bo segment B še naprej zelo priljubljen na evropskem trgu in da bo Yaris še vedno igral vidno vlogo. Novi Yaris se učinkovito odziva na nove potrebe evropskih kupcev malih avtomobilov, saj racionalizira stroške vzdrževanja, povečuje varnostne standarde in hkrati s svojo privlačno obliko ter športnostjo igra tudi na emocionalno noto.

Izdelava

Novi Yaris bo nastajal v Toyotini tovarni v Franciji (TMMF), natančneje v Onnaingu, nedaleč od Valenciennesa. Toyota je v posodobitev te tovarne vložila več kot 300 milijonov evrov in tako omogočila proizvodnjo na podlagi platforme TNGA. 1,5-litrski motor Hybrid Dynamic Force in hibridni menjalnih pa bodo izdelovali v Toyotini tovarni na Poljskem.

OBLIKA

• Kondenzirana oblika izžareva agilnost in značaj, ki je vedno pripravljen na akcijo.
• Skupna dolžina je zmanjšana za 5 mm, a večja medosna razdalja in širina ustvarjata bolj prostorno in udobno kabino.
• Platforma GA-B omogoča nižje težišče in bolj angažiran položaj za volanom.
• Kokpit izžareva koncept »oči na cesti, roke na volanu«.

Oblika zunanjosti

Novi Yaris se vrača h koreninam in k originalnemu konceptu »majhno veliko«, ki je zaznamoval že prvo generacijo tega priljubljenega mestnega avtomobila. Četrto generacijo odlikuje kondenzirani in agilni videz, ki že na prvi pogled izžareva energičnost, dinamičnost in takojšnjo pripravljenost na akcijo. »Želel sem si, da bi Yarisova zunanjost spominjala na atleta, ki je pripravljen v startnih blokih. To smo dosegli z zadnjimi krilci in novimi razmerji zunanjosti, ki je širša, nižja in kompaktnejša. Vse to ustvarja vtis kondenzirane moči,« razlaga inženir Suezava.

V nasprotju s številnimi avtomobili segmenta B, ki so z leti precej pridobili na svoji dolžini, je novi Yaris celo krajši od svojega predhodnika. A čeprav je dolžina avtomobila manj kot štiri metre, se je njegova medosna razdalja povečala za 50 milimetrov, kar ustvarja precej večjo potniško kabino. Platforma GA-B omogoča tudi znižanje avtomobila za 40 milimetrov, širina se je povečala za 50 milimetrov, sled pa je širša za 57 milimetrov.

Vse to zagotavlja nizko, široko in mogočno cestno podobo. Poleg tega sta se zmanjšala tudi oba previsa – sprednji za 10 milimetrov (800 mm), zadnji pa za 45 milimetrov (580 mm). Zato se Yaris ponaša z najmanjšim obračalnim krogom v svojem razredu, kar mu omogoča agilno šviganje po ozkih mestnih ulicah in preprosto parkiranje.

Nova platforma je oblikovalcem omogočila, da so ustvarili avtomobil, ki privlači poglede in hkrati izraža identiteto znamke Toyota. Eden izmed učinkov kondenziranih razmerij je tudi vtis nenehnega gibanja naprej. Mišičasti boki pa skupaj z oblikovanimi paneli na vratih izražajo agilnost in takojšnjo pripravljenost na akcijo.

Sprednji del zaznamuje velik zračnik motorja z osrednjim zaščitnim znakom Toyota. Oblikovalci so stebriček A pomaknili nekoliko nazaj, s čimer so izboljšali voznikov pregled nad cesto in povečali dolžino pokrova motorja. Nove luči, v katere so nameščeni tudi smerokazi, so opremljene s tehnologijo LED. Luči se raztezajo proti sprednjim kolesom, kar optično skrajšuje sprednji previs. Glede na pogonski sklop in paket opreme so na voljo 15-, 16- in 17-palčna platišča.

Oblikovna zasnova notranjosti in paketi opreme

Zasnova notranjosti novega Yarisa kaže koncept manj je več, hkrati pa z izbiro materialov in njihove kakovosti ustvarja vtis avtomobila višjega razreda.

Kokpit je ustvarjen z mislijo na voznika. Ergonomija je premišljena do zadnjega detajla in vozniku omogoča, da ima pogled ves čas na cesti, roke pa na volanu. »To smo dosegli z dvema elementoma. Najprej smo maksimizirali vidljivost vseh instrumentov na nadzorni plošči, poleg tega pa smo stebriček A pomaknili nazaj. Oba sprednja sedeža sta pomaknjena navzven, kar med voznikom in sopotnikom ustvarja več prostora.

Informacije na 10-palčnem projekcijskem zaslonu so prikazane tako, da jih voznik zazna že z bežnim pogledom,« razlaga inženir Suezava.

Precej pozornosti je bilo posvečene snovanju velikih površin, ki so mehke na otip. To velja za obloge vrat in površino nadzorne plošče. Svojo vlogo pri celostnem vtisu ima tudi športni volan nekoliko manjšega premera.

 

Kompaktna, a prostorna

Kot že rečeno, je nova platforma GA-B omogočila zmanjšanje zunanje dolžine avtomobila, s čimer je novi Yaris postal eden najbolj kompaktnih modelov v svojem razredu. A najpomembnejša lastnost je povečanje medosne razdalje, ki je osnova za prostornejšo potniško kabino. Tako se je Yaris vrnil k svojim koreninam in tako imenovanemu majhno-velikem značaju, ki je pred več kot 20 leti navduševal že z Yarisovo prvo generacijo. Novi Yaris ima med voznikom in sovoznikom 20 milimetrov več prostora, kar je med drugim omogočilo tudi namestitev širše sredinske konzole. Prtljažni prostor pa ponuja 700 milimetrov globine in 286 litrov prostornine.

Položaj za volanom

Voznikov občutek nadzora in povezave z vozilom ustvarja izboljšani položaj za volanom. Pri novem Yarisu so bile dosežene tri glavne spremembe, ki omogočajo bolj uživaško vožnjo. Sprednja sedeža sta pomaknjena za 60 milimetrov bolj nazaj, kar se ne nazadnje izraža tudi pri izboljšani razporeditvi teže avtomobila. Položaj kolkov je nižji za 21 milimetrov, kar ustvarja več prostora nad glavo.

Volan pa je nameščen za 6 stopinj bolj pokončno in je lahko pomaknjen za 77 milimetrov bliže vozniku. Tudi sicer je volanski obroč manjši in bolj športen ter ponuja številne gumbe za upravljanje različnih funkcij. Tudi to pripomore k realizaciji koncepta »roke na volanu, oči na cesti«.

Osrednji zaslon, ki je občutljiv za dotik, ponuja ostro in pregledno sliko in zato ne moti voznika, ki mu je opcijsko na voljo tudi projekcijski zaslon.

POGONSKI SKLOPI

• Nova (četrta) generacija hibridnega pogonskega sklopa.
• Vsi sestavni deli hibridnega pogonskega sklopa so novi in optimizirani po velikosti, teži in učinkovitosti.
• Novi 1,5-litrski motor Hybrid Dynamic Force.
• Manjša poraba goriva in emisije CO2 ter večja moč in navor.
• Izrazito večji električni doseg. Električni način je na voljo do hitrosti 130 km/h.

Hibridni sistem četrte generacije

Novi Yaris je opremljen s hibridnim sistemom četrte generacije, ki ga odlikujejo kompaktnejši, lažji in učinkovitejši sestavni deli. To je tudi prvi model, ki je opremljen s posebej zasnovanim motorjem na podlagi platforme TNGA. Ekipa inženirjev se ni ukvarjala samo s čim boljšo energijsko učinkovitostjo motorja, temveč tudi z ostalimi lastnostmi, ki omogočajo bolj uživaško vožnjo.

 

Skupna učinkovitost je boljša za 20 odstotkov. Motor je močnejši za 16 odstotkov in ponuja 116 konjskih moči, pospešek od 0 do 100 km/h je izboljšan za 15 odstotkov in znaša 9,2 sekunde. Poleg tega je odzivnejša tudi stopalka za plin.

Izboljšane so tudi električne zmogljivosti avtomobila. V električnem načinu se je mogoče voziti do hitrosti 130 km/h, povečan pa je tudi električni doseg, kar se še posebej pozna pri mestni vožnji. Zato lahko vozniki uživajo v številnih prednostih, ki jih prinašajo baterijska električna vozila, in jim ni treba skrbeti za polnjenje baterije.

Emisije CO2 po ciklu WLTP znašajo samo 85 g/km, kombinirana poraba pa 3,7 l/100 km, kar je 20-odstotno izboljšanje.

Vsi ti podatki dokazujejo, da je s pametnim in premišljenim snovanjem hibridne električne tehnologije mogoče doseči precej večjo energijsko učinkovitost, ne da bi pri tem žrtvovali zmogljivost.

Inženirji so se odzvali tudi na pogoste kritike voznikov, ki so izpostavljali počasno pospeševanje pri prehitevanju na avtocesti. Pospešek od 80 do 120 km/h jim je uspelo zmanjšati kar za dve sekundi in zdaj znaša 8,1 sekunde. Poleg tega je pospešek hitrejši in odzivnejši pri nižji hitrosti in bolj linearen pri vožnji na odprti ovinkasti cesti.

Vsak izmed štirih glavnih sestavnih delov prinaša svoj delež k celoti. Novi so motor Hybrid Dynamic Force, litij-ionska baterija, hibridni brezstopenjski menjalnik eCVT (planetno gonilo četrte generacije) in krmilna enosta. Vsi so bili zasnovani na podlagi filozofije TNGA, ki temelji na ustvarjanju učinkovitosti in preprostosti uporabe.

1,5-litrski motor Hybrid Dynamic Force

Povsem novi 3-valjni 1,5-litrski motor Hybrid Dynamic Force izvira iz iste družine motorjev TNGA kot 2,0-litrski 4-valjni motor, ki poganja modela Corolla in C-HR. Ponaša se s 40-odstotnim toplotnim izkoristkom in iz vsake kapljice goriva izkoristi energijski maksimum.

Vse hibridne pogonske sklope znamke Toyota sestavlja bencinski motor Atkinsonovega cikla, vse pa odlikujeta izjemna učinkovitost in majhna poraba goriva. Motor ponuja 93 konjskih moči (68 kW) in 120 Nm navora pri 3600 obratih.

3-valjna konfiguracija izdatno zmanjšuje hrup. Pri 4000 obratih je motor približno enako glasen kot 4-valnji pri 3000 obratih in hkrati ustvarja več moči in navora. Brezstopenjski menjalnik e-CVT pa omogoča linearno pospeševanje in tiho delovanje.

Motor in generatorja

Hibridni sistem v novem Yarisu ima dva motorna generatorja MG1 in MG2. Zadnji je povezan s sprednjimi kolesi in je uporabljen za pogon vozila. Hkrati določa, pri katerih obratih in največji hitrosti vozilo deluje na električni način. Generator MG2 je s tega vidika ključnega pomena za vožnjo v električnem načinu. Generator MG1 pomaga pri zagonu motorja in polnjenju baterije.

Litij-ionska hibridna baterija

Novi Yaris je opremljen z litij-ionsko baterijo z zmogljivostjo od 144 do 177,6 V. Inženirji so število celic s 120 zmanjšali na 48. Za 100 odstotkov je izboljšan tok v baterijo in za 50 odstotkov iz baterije.

Baterija ponuja precej zgoščeno moč, kar se izraža tudi pri velikosti in teži, ki se je zmanjšala za 12 kg. Njene kompaktne dimenzije omogočajo namestitev za zadnje sedeže, kar ohranja velikost prtljažnega prostora. Litij-ionska baterija omogoča tudi boljši pretok, kar je ključno za izboljšanje električnega načina vožnje.

Brezstopenjski menjalnik

Povsem nov je tudi brezstopenjski menjalnik, ki je bolj kompakten in lažji. Njegova širina je manjša za 37 milimetrov. Ustvarja 59 kW moči in 141 Nm navora pri 17.000 obratih. To se izraža v izboljšanih zmogljivostih, saj se motor lahko ugasne, vozilo pa deluje na električni pogon do hitrosti 130 km/h.

Brezstopenjski menjalnik je opremljen z novo oljno črpalko, ki omogoča učinkovito podmazovanje zobnikov in motornega generatorja 2.

Krmilna enota

Krmilna enota ima zmogljivost za pretok 100 A toka, povečuje napetost baterije s 177 V na 580 V in z uporabo tranzistorskega krmiljenja v pretvorniku spreminja tok iz enosmernega v izmeničnega. Na učinkovitost tranzistorjev vpliva nadzor toplote znotraj enote. Tranzistorji so postavljeni navpično, kar omogoča dvostransko hlajenje, natančnejši nadzor toplote in s tem večjo frekvenco preklopa toka do 10.000 krat na sekundo. To pomembno vpliva na učinkovitost sistema in prenos moči na motor.

Pretvornik v enoti za nadzor moči pretvori napetost 177 V iz hibridne baterije na 12 V, kar omogoča napajanje tudi drugih sestavnih delov in naprav.

Naprava za preklapljanje moči

Naprava za preklapljanje moči je srce hibridnega sistema, ki uravnava in usklajuje delovanje različnih komponent. Omogoča, da avtomobil poganja samo kombinacija motorja in generatorja 2, ali pa da avtomobil deluje v kombinaciji s hibridnim bencinskim motorjem.

Drugi pogonski sklopi

Novi Yaris je na voljo tudi z 1,5-itrskim bencinskim motorjem in 6-stopenjskim ročnim menjalnikom (W-CVT). Gre za enak 3-cilindrski motor, ki je sestavni del hibridnega pogonskega sklopa. V primerjavi s tekmeci s turbo polnilniki omogoča majhno porabo goriva in nizke emisije CO2.

Na nekaterih trgih bo na voljo tudi 1,0-litrski bencinski motor, ki izvira iz dosedanje generacije modela Yaris.

VOZNIŠKA DINAMIKA

• Toyotina nova globalna arhitektura omogoča izboljšave krmiljenja, stabilnosti in udobja.
• Togost karoserije je izboljšana za 37 odstotkov.
• Nizko težišče in boljša razporeditev teže izboljšujeta stabilnost in krmiljenje.
• Vozniška dinamika omogoča agilno mestno vožnjo in uživaško vožnjo na odprti cesti.

Nova platforma GA-B

Nova platforma GA-B je osnova Yarisove dinamične kakovosti in zagotavlja kombinacijo samozavestne in naravne vožnje. Avtomobil se naravno in natančno odziva na voznikove ukaze, deluje stabilno in ustvarja občutek agilnosti. Kombinacija kompaktnosti, nizkega težišča in širine so skupaj s hibridnim pogonskim sklopom četrte generacije glavne prednosti zasnove TNGA. Vse skupaj ustvarja unikatno kombinacijo užitka v vožnji in pozitivnih čustev.

Agilno krmiljenje s samo 4,9-metrskim obračalnim krogom omogoča preprosto manevriranje po ozkih mestnih ulicah in učinkovito parkiranje. Na avtocesti ali na odprti cesti pa prevladujeta občutka tekoče vožnje in stabilnosti.

»Želeli smo preoblikovati Yarisovo vozniško dinamiko. Zagotoviti smo mu hoteli samozavestno in naravno vožnjo, ki je tekoča in hkrati agilna, poleg tega pa vozniku prinaša veselje in zadovoljstvo,« je princip zasnove avtomobila razložil glavni inženir Suezava. Platforma GA-B bo uporabljena pri vseh malih avtomobilih znamke Toyota, vključno s prihajajočim športnim terencem segmenta B.

Karoserijska togost

Večja togost karoserije izboljšuje varnost ter tudi krmiljenje, odzivnost in udobje. Poleg tega zmanjšuje raven hrupa in vibracij. Z uporabo nove platforme GA-B so za 37 odstotkov izboljšali torzijsko trdnost, s čimer je Yaris najboljši v svojem razredu. To so dosegli s številnimi ojačitvami karoserije, tršimi paneli in večjo uporabo točkovnih zvarov.

Nizko težišče

Podobno kot vsi drugi modeli, ki so že nastali na osnovi platform TNGA, ima tudi novi Yaris precej nizko težišče – za 12 milimetrov je nižje od modela tretje generacije. Ta lastnost avtomobilu omogoča boljši občutek pri vožnji skozi ovinke pri večji hitrosti. Uravnoteženost so dosegli tudi s pomočjo pomika tudi pomika težjih sestavnih delov proti središču avtomobila. Nizko težišče izboljšuje razporeditev teže med sprednjim in zadnjim delom, pa tudi med levim in desnim delom avtomobila. To vpliva na boljšo stabilnost in krajšo zaviralno pot.

Vzmetenje

Zasnova vzmetenja je odločilnega pomena za zagotavljanje vozniške dinamike avtomobila. In ena izmed pomembnejših sestavin zasnove TNGA je tudi optimizacija delovanja blaženja. Yaris je spredaj opremljen z MacPhersonovim vpetjem, ki zmanjšuje trenje. Zadnja prema je za 80 odstotkov trša, kar izrazito izboljšuje torzijsko rigidnost zadnjega dela avtomobila. Trša zasnova vzmetenja hkrati omogoča namestitev mehkejših blažilnikov, kar izboljšuje udobje ter ravnotežje med sprednjim in zadnjim delom avtomobila.

Manjša raven hrupa in vibracij

Platforma GA-B prinaša številne izboljšave tudi na področjih zmanjševanja hrupa in vibracij. Arhitektura zgornjega dela je zasnovana tako, da zmanjšuje raven hrupa v potniški kabini. Poleg tega tudi notranje obloge absorbirajo hrup iz zunanjosti. K zmanjševanju hrupa pripomore tudi uporaba točkovnih zvarov, ki hkrati povečujejo trdnost avtomobila.

OPREMA

• Bogata standardna oprema ustvarja vtis avtomobila višjega razreda.
• Opcijsko so na voljo 10-palčni projekcijski zaslon, ogrevani volan in avdiosistem JBL.
• Možnost povezav Apple CarPlay in Android Auto.
• Veliko polje brezžičnega polnjenja mobilnega telefona omogoča polnjenje naprav zadnje generacije.

Bogata oprema

Bogat seznam opreme in uporaba kakovostnih materialov v novem Yarisu ustvarjata vtis avtomobila višjega razreda. Pri Toyoti pričakujejo, da bo približno 60 odstotkov primerkov novega Yarisa opremljenih z boljšimi paketi opreme.

Paket Mid+ predstavlja zlato sredino, paket Elegant ponuja klasičen videz, paket Style pa izžareva mladostno dinamiko.

Ne glede na paket opreme bo novi Yaris opremljen z varnostnim paketom Toyota Safety Sense, z vzvratno kamero in elektronsko ročno zavoro. Opcijsko pa so na voljo sistem za nadzor prečnega prometa s samodejnim zaviranjem, ki pomaga pri vzvratnem speljevanju s parkirnega prostora, sistem za zaznavanje mrtvega kota in pametni senzorji za zaznavanje oddaljenosti.

Barvni projekcijski zaslon

Novi Yaris je edini model v segmentu B, ki ponuja opcijo 10-palčnega barvnega projekcijskega zaslona. Ta projicira podatke na notranjo stran vetrobranskega stekla, kar vozniku omogoča, da pozornost ves čas ohranja na cesti. Na zaslonu so prikazani podatki o hitrosti, navigaciji in multimediji, poleg tega pa tudi vsa varnostna opozorila.

Premijske značilnosti

Premijski vtis ustvarjajo avdiosistem JBL z osmimi zvočniki, ogrevani volan, ambientalna osvetlitev notranjosti v modrih odtenkih. Na voljo je tudi paket luči LED, ki vključuje tudi meglenke.

Vrhunska povezljivost

Novi Yaris je opremljen s povezavama Apple CarPlay in Android Auto, ki uporabnikom prek 8-palčnega osrednjega zaslona omogočata uporabo najljubših aplikacij.

Uporabne povezovalne storitve so na voljo tudi v sklopu aplikacije MyT. Te vključujejo praktične informacije o avtomobilu, pa tudi funkciji »poišči moj avto« in navigacijsko vodenje od točke, kjer je avtomobil parkiran, do vhodnih vrat končne destinacije. Funkcija »pošlji v avtomobil« omogoča načrtovanje poti z domačega naslanjača in brezžično pošiljanje navigacijskih podatkov v avtomobil.

Aplikacija beleži tudi podatke o vožnji in uporabnike opozarja na naslednji servisni interval.

Brezžično polnjenje mobilnega telefona

Novi Yaris je opremljen tudi s poljem za brezžično polnjenje mobilnega telefona. Njegova površina meri 150 x 80 mm in je dovolj velika za polnjenje naprav zadnje generacije.

VARNOST

• Toyotino načelo demokratizacije varnosti zagotavlja, da so varnostni sistemi Toyota Safety Sense del standardne opreme.
• Novi Yaris je zasnovan za naziv vodilnega avtomobila na področju varnosti v svojem razredu.
• Predstavitev sistema ADAS, ki vključuje sistem za ohranjanje voznega pasu in sodelovanje med prilagodljivim radarskim tempomatom in sistemom za prepoznavanje prometnih znakov.
• Sistem za zaznavanje trka podnevi in ponoči zaznava pešce, kolesarje pa podnevi. Poleg tega pa pomaga pri vožnji skozi križišče in ponuja asistenco krmiljenja.

Toyota Yaris ima bogato varnostno zgodovino. Druga generacija je postala prvi avtomobil v svojem razredu, ki je bil na varnostnem trku Euro NCAP ocenjen s petimi zvezdicami. Že od leta 2017 pa je opremljena tudi z varnostnimi sistemi Toyota Safety Sense, kar je bila tudi novost v segmentu B.

Novi Yaris dviga varnostno lestvico na skorajda nepredstavljivo raven. Ključ do uspeha je trdnejša karoserija, katere zasnovo omogoča platforma GA-B. Poleg tega je opremljena z varnostnimi sistemi Toyota Safety Sense, s čimer korporacija Toyota izraža svojo zavezo demokratizaciji avtomobilske varnosti, ki mora biti po njihovem prepričanju dosegljiva čim širšemu krogu uporabnikov.

Yaris je opremljen tudi z modulom za beleženje podatkov in funkcijo eCall, ki v primeru nesreče reševalcem sporoči lokacijo vozila.

Trdnejša karoserija

Torzijska togost karoserije novega Yarisa je povečana za 37 odstotkov. Glede tega je Yaris najboljši v svojem razredu. To so dosegli z dodatnimi zvari in številnimi okrepitvami, ki povečujejo trdnost karoserije. Vse to zagotavlja boljšo absorpcijo sil in vzdrževanje integritete potniške kabine, kar ob morebitni nesreči povečuje varnost potnikov.

Prva Toyota s sredinsko zračno blazino

Novi Yaris je prvi model znamke Toyota, ki je standardno opremljen s sredinsko zračno blazino SRS. Ta blazina ob morebitnem bočnem trku preprečuje, da bi voznik in sopotnik poškodovala drug drugega.

Toyota Safety Sense

Tudi majhen avtomobil lahko uživa v prednosti sodobnih asistenčnih sistemov ADAS. Novi Yaris je opremljen s kar nekaj funkcijami, ki so novost tudi v svetu znamke Toyota. Paket varnostnih sistemov Toyota Safety Sense v novem Yarisu ponuja še več funkcij kot številni tekmeci iz segmenta B:

• Sistem za zaznavanje trka z zaznavanjem pešcev (podnevi in ponoči) in kolesarjev (podnevi), asistenca pri vožnji skozi križišče, asistenca krmiljenju.
• Pametni prilagodljivi tempomat, ki pri modelu Yaris Hybrid deluje tudi pri največji hitrosti.
• Prepoznavanje prometnih znakov.
• Sistem za ohranjanje voznega pasu z asistenco volana.
• Samodejno prilagajanje snopa luči.

Sistem za preprečevanje trka

Sistem za preprečevanje trka je še dodatno izpopolnjen in po novem deluje do hitrosti 180 km/h. Poleg tega pri hitrosti do 80 km/h podnevi in ponoči zaznava pešce, kolesarje pa podnevi.

Pomoč pri vožnji skozi križišče

Novi Yaris je prvi avtomobil znamke Toyota, ki ponuja pomoč pri vožnji skozi križišče. Ta sistem pri zavijanju preprečuje tveganje trčenja z drugim vozilom ali pešcem. Če zazna pešca ali drugo vozilo, voznika najprej opozori z zvočnim signalom, po potrebi pa tudi samodejno sproži zavoro. Ta funkcija deluje pri hitrosti med 10 in 25 km/h.

Prilagodljivi radarski tempomat

Toyota Safety Sense vključuje tudi prilagodljivi radarski tempomat, ki deluje do hitrosti 180 km/h. Sistem bo po potrebi povsem ustavil vozilo. Ta funkcija je izjemno uporabna tudi v primeru počasi premikajočega se prometa. Prilagodljivi tempomat deluje tudi v povezavi s sistemom za prepoznavanje znakov, ki predlaga spremembo hitrosti, če to zahteva prometna omejitev.

Sistem za ohranjanje voznega pasu z asistenco volana

Yaris je tudi prvič opremljen s sistemom za ohranjanje voznega pasu in asistenco volana. Če sistem zazna, da vozilo nenadzorovano zapušča vozni pas, voznika opozori z zvočnim signalom. Voznik pa lahko izbere asistenco volana, ki vozilo postavi na sredino voznega pasu. Sistem za orientacijo zaznava bele in rumene cestne oznake, robnike, travo in zemljo. Če so cestne oznake slabo vidne, bo sistem sledil cesti in vozilo ohranjal na sredini voznega pasu.

Asistenca volana v sili

Tudi asistenca volana v sili je prvič uporabljena pri vozilih znamke Toyota. Če zazna možnost trčenja s pešcem, kolesarjem ali oviro na cesti, vozniku pomaga pri nadzoru vozila. Poleg tega zagotavlja dodatni nadzor nad volanom, s katerim izboljša stabilnost in prepreči, da bi vozilo zapustilo cesto.

Sistem za zaznavanje prečnega prometa in vozil v mrtvem kotu

Pri vzvratnem speljevanju s parkirnega mesta sistem za zaznavanje prečnega prometa zazna pešce in druga vozila. Ta funkcija vključuje tudi sistem za zaznavanje mrtvega kota, ki voznika med vožnjo opozarja na vozila, ki jih ne vidi v vzvratnih ogledalih.

Pametni senzor za zaznavanje oddaljenosti s samodejnim zaviranjem

Pametni senzor za zaznavanje oddaljenosti pomaga pri preprečevanju nastajanja prask in udrtin, ki nastajajo pri parkiranju. Če posebni ultrasonični senzorji zaznajo oviro, se samodejno sproži zavora, ki prepreči dotik.