1. Discover Toyota
  2. Inovacije znamke Toyota
  3. Hydrogen-economy
Izberite

Vodikova družba

Tehnologija gorivnih celic za čisto energijo
Toyota se je že pred 30 leti začela ukvarjati s tehnologijo vodikovih gorivnih celic in jo od takrat nenehno razvija in izboljšuje. Vodikovo tehnologijo uporabljamo za doseganje ogljične nevtralnosti in kot pomoč pri uresničevanju vodikove družbe prihodnosti.

Vloga vodika pri ogljični nevtralnosti

V Evropi proti ogljični nevtralnosti potujemo hitreje kot v drugih regijah sveta. Oskrba s čisto, cenovno dostopno in varno energijo je glavni cilj Evropskega zelenega dogovora, ki vodik določa kot prednostno področje za čisto in krožno gospodarstvo. Toyota je že leta 2014 predstavila limuzino Mirai, ki velja za prvi serijski avtomobil na vodikove gorivne celice.  Sedaj je naša tehnologija vodikovih gorivnih celic primerna tudi za druge rešitve, ki predstavljajo ključni instrument za doseganje ogljične nevtralnosti v družbi kot celoti.

Poudarek na ničelnih emisijah

Toyota že od leta 1992 razvija tehnologijo gorivnih celic in je sprejela tudi tehnologijo PEM (Proton Exchange Membrane). To je proces, katerega emisije so le kapljice vode. Poleg tega je naša tehnologija gorivnih celic uporabna tudi za druge brezemisijske rešitve. Naš cilj je torej razširiti uporabo vodikovih gorivnih celic izven sveta avtomobilov in prispevati k vodikovemu gospodarstvu. Nenehno si prizadevamo tudi za nadaljnje zmanjšanje skupnih emisij v življenjskem ciklu naših izdelkov na vodikove gorivne celice.
  • Posebna poslovna skupina za gorivne celice

    Evropa ima ogromen potencial za rast vodikovega gospodarstva. Leta 2020 je TME ustanovil namensko poslovno skupino za gorivne celice v Evropi, da bi pospešil našo vizijo vodikove družbe. Ta skupina konsolidira Toyotine evropske vodikove dejavnosti na področjih prodaje, raziskav in razvoja ter proizvodnje. Bližina potencialnih partnerjev in zmožnost natančnega spremljanja nastajajočih poslovnih priložnosti nam omogočata hitro širitev poslovanja.

  • Vodikovi ekosistemi

    Širitev evropskega vodikovega gospodarstva je ključnega pomena za dosego cilja Zelenega dogovora o neto ničelnih emisijah globalnega segrevanja do leta 2050. Za soočanje s tem izzivom bo industrija potrebovala pobudnike za razvoj komercialnih aplikacij prebojnih tehnologij v ključnih industrijskih sektorjih do leta 2030. Vodikovi ekosistemi v Evropi vključujejo sektorje, ki združujejo znanje, tehnologije in aplikacije (vozni parki tovornjakov, avtobusov, taksijev in vodikova infrastruktura) za ustvarjanje izvedljivih poslovnih priložnosti, ki lahko uspevajo in postanejo jedro dejavnosti večjega obsega.