1. Discover Toyota
 2. Inovacije znamke Toyota
 3. Hydrogen-economy
 4. Fuel-cell-technology
Izberite

Toyotina tehnologija gorivnih celic

30 let izkušenj s tehnologijo gorivnih celic
Toyota se s tehnologijo gorivnih celic ukvarja že od leta 1992. Z našim najnovejšim tehnološkim razvojem lahko zdaj ponudimo modularne sisteme gorivnih celic za aplikacije zunaj avtomobilske industrije.

PEM tehnologija v srcu

Toyotine gorivne celice uporabljajo tehnologijo PEM (Proton Exchange Membrane). Gorivna celica z membrano za izmenjavo protonov pretvori kemično energijo, ki se sprosti med elektrokemijsko reakcijo vodika in kisika, v električno energijo. Ne proizvaja nobenih emisij, razen vode. Poleg tega se z uporabo edinstvene Toyotine tehnologije del te proizvedene vode preusmeri nazaj v membrano, da jo navlaži. Zato Toyotin modul gorivnih celic ne potrebuje ločenega vlažilnika.

Naši moduli gorivnih celic

Da bi razširili potencial vodika iz avtomobilov v druge namene, smo našo tehnologijo vodikovih gorivnih celic zapakirali v kompaktne module. Glavne komponente (sklop gorivnih celic in komponente, ki skrbijo za oskrbo z zrakom, oskrbo z vodikom, hlajenje in nadzor moči) so tako integrirane v kompakten paket, ki ga je mogoče enostavno prilagoditi različnim izdelkom in aplikacijam. Moduli so na voljo v dveh oblikah - kot škatla in kot ploščata, pravokotna oblika. To omogoča večjo fleksibilnost in lažjo prilagoditev novim aplikacijam. Dve različici za vsako obliko omogočata nazivno moč 60 kW ali 80 kW.
 • Lokalna proizvodnja

  Od leta 1992 nadaljujemo z izpopolnjevanjem naše vodikove tehnologije. Naši moduli gorivnih celic druge generacije se prav tako sestavljajo v centru za raziskave in razvoj TME v Bruslju. Od januarja 2022 je v objektu pilotna montažna linija, ki združuje napredne tehnologije z visoko kakovostno montažo. Odločitev za sestavljanje v Evropi je posledica povpraševanja po vsej regiji, ki naj bi se znatno povečalo. V sodelovanju s podjetniki, ki jih zanima uporaba naše tehnologije v njihovih aplikacijah, poslovna skupina za gorivne celice TME ponuja potrebno inženirsko podporo za integracijo.

 • Vsestranska linija izdelkov

  Naš novi modul gorivnih celic ima širok razpon napetosti (400 do 750 V).  Zahvaljujoč vgrajenemu ojačevalnemu pretvorniku gorivnih celic se lahko poveže z električnim instrumentom, ki poenostavlja razvoj in proizvodnjo izdelkov gorivnih celic. Modularni pristop izboljšuje udobje: štiri modele je mogoče kombinirati, da ustrezajo izhodni ravni in razpoložljivemu prostoru za namestitev. Modularnost tudi odpravlja potrebo po izdelavi načrtov za posamezno namestitev in povezovanje komponent, povezanih s sistemom gorivnih celic. Poleg tega zmanjša število lokacij, kjer mora biti modul povezan z napravo, kar poenostavi namestitev.

 • Odlična varnost in zanesljivost

  Da bi zagotovili varnost v zvezi z uporabo vodika in visoke napetosti, izvajamo vrsto varnostnih ukrepov. Ti zagotavljajo, da vodik ne uhaja. Vendar pa se v malo verjetnem primeru, da bi prišlo do puščanja, le-to takoj odkrije in zaustavi. Modul je zasnovan za delo v različnih delovnih okoljih, vključno z nizkimi in visokimi temperaturami, na visoki nadmorski višini (nizka vsebnost kisika) in v pogojih z visokimi vibracijami. Podjetja z izdelki za gorivne celice, ki jih zanima uporaba naših modulov, lahko zaprosijo za podporo izkušenih inženirjev, da pomagajo določiti optimalno zasnovo za ekonomičnost porabe goriva, trajanje uporabe, tekoče stroške itd.

 • Visoka učinkovitost in gospodarska učinkovitost

  Zahvaljujoč značilnostim našega kompaktnega sistema gorivnih celic, ki odpravlja vlažilec zraka v vozilu s kroženjem vode, ustvarjene med proizvodnjo energije, znotraj sklada gorivnih celic, je naš novi modul gorivnih celic dosegel vrhunsko izhodno gostoto na enoto prostornine. Vzdrževalne zahteve novega modula so preproste in redke. To pomaga zmanjšati skupne stroške, od nabave in uporabe do odlaganja.