1. Discover Toyota
  2. Okoljska trajnost
  3. Cleaner mobility
  4. Eco driving
Izberite

Okolju prijazna vožnja

Odkrijte načine, ki pomagajo doseči bolj učinkovito in okolju prijazno vožnjo.

S spremembo načina vožnje lahko vsi prispevamo k zmanjševanju emisij. Ponujamo veliko nasvetov, s katerimi bo vaša vožnja bolj učinkovita, ne glede na to, ali vozite hibrid ali avtomobil s konvencionalnim pogonom.

 

Način vožnje lahko naredi odločilno razliko

Ustvarjanje vedno boljših avtomobilov ni edini način, kako lahko zaščitimo okolje in naravne vire. K temu lahko prispevate tudi z načinom vožnje, s pomočjo katerega bo vaše vozilo porabilo manj goriva in ustvarilo manj emisij. Govorimo o okolju prijaznem načinu vožnje, ki ga je razmeroma enostavno doseči. Hkrati pa pomaga pri ustvarjanju tekoče in udobne vozniške izkušnje, ki pogosto celo prihrani čas. Poleg tega da je prijaznejši do okolja, omogoča tudi večjo varnost za vse udeležence na cesti in lahko zmanjša tudi vaše račune za gorivo in vzdrževanje.

Številni sodobni avtomobili vključno s hibridi vozniku olajšjujejo življenje. Na primer s samodejnim izklopom motorja, ko se ustavite na semaforju. Hibridi prav tako zajamejo energijo vsakič, ko zavirate ali upočasnite, kar pomaga napolniti hibridno baterijo. Pri nehibridu lahko izboljšate zmogljivost tako, da sledite kazalniku armaturne plošče in ob pravem času prestavite v višjo prestavo. In seveda, če bo vaše vozilo dobro vzdrževano pri enem izmed naših visoko usposobljenih serviserjev, vam bo vedno pomagalo doseči najboljše rezultate.

8 nasvetov za okolju prijazno vožnjo

Izogibajte se prevozu nepotrebnega tovora: Izogibajte se prevozu nepotrebnega tovora in uporabljajte strešni kovček le, kadar je to potrebno. Strešni prtljažnik lahko poveča odpornost proti vetru in porabo goriva za 5 do 40 %.

 

Natančno načrtujte svojo pot: Navigacijski sistem vam lahko pomaga, da se izognete nepotrebnim obvozom in drugim prometnim zamaškom v mestih. Ker hladen motor porabi veliko goriva, razmislite o uporabi kakšne druge možnosti za krajše vožnje.

 

 

 

Avtomobil redno vzdržujte: Ne pozabite redno preverjati tlaka v pnevmatikah. Če enkrat na mesec preverite in prilagodite zračni tlak v pnevmatikah, lahko prihranite do 3 % goriva in podaljšate življenjsko dobo pnevmatik.

Hitreje prestavljajte v višjo prestavo: Tek v višji prestavi pomeni nižje število vrtljajev motorja in s tem manjšo porabo goriva. Če je v vašem avtomobilu indikator prestavljanja, upoštevajte njegova priporočila za prestavljanje navzgor in navzdol.

Električne pripomočke uporabljajte samo, kadar jih nujno potrebujete: Vsi električni pripomočki (ogrevani zasloni, meglenke itd.) trošijo energijo. Če na primer klimatsko napravo zaženete, ko ni potrebna, porabite do 25 % več goriva.

Predvidevanje in prilagajanje prometnemu toku: Če se prilagajate prometnemu toku, se boste izognili nepotrebnemu zaviranju. S predvidevanjem in prilagajanjem prometnemu toku boste porabili manj goriva.

Zaprite stekla: Z ohranjanjem zaprtih oken avtomobila in uporabo prezračevalnega sistema kabine bo vaše vozilo porabilo do 5 % manj goriva.

Ugasnite motor: Če na mestu stojite več kot minuto, ugasnite motor. Delovanje motorja v mirujočem avtomobilu po nepotrebnem troši gorivo.

 

Kakšni so naši nasveti za okolju prijazno vožnjo hibridnih avtomobilov?

Odkrijte več