1. Discover Toyota
  2. Okoljska trajnost
  3. Cleaner mobility
  4. Hibridna vozila
Izberite

Hibridna vozila

Odkrijte naša izjemno uspešna polna hibridna električna vozila

Od kar smo leta 1997 izdelali prvo generacijo modela Prius, ki velja za prvi serijski avtomobil hibridni pogon na svetu, smo prodali že več kot petnajst milijonov hibridnih električnih vozil in prihranili več kot 118 milijonov ton ogljikovega dioksida. Hibridna tehnologija je osnova vseh naših alternativnih pogonskih sklopov. Z našo osnovno hibridno arhitekturo in znanjem, ki smo ga pridobili v tem času, lahko razvijamo baterijska električna vozila, priključno-hibridna električna vozila in električna vozila na vodikove gorivne celice.

Uspeh hibridne tehnologije

 

V 21. stoletju moramo najti načine za izdelovanje vozil, ki so prijaznejša do okolja, in zmanjšati našo odvisnost od goriv na osnovi nafte. Hibride vidimo kot temeljno tehnologijo za doseganje teh ciljev, ki združuje različne vire energije v enem samem pogonskem sklopu.

Da bi kar najbolj izkoristili potencial hibridnega pogonskega sklopa, si prizadevamo razviti cenovno dostopno tehnologijo, v kateri lahko uživa čim več kupcev. Zato smo svojo hibridno paleto povečali z enega na 44 različnih modelov. Ko se nabor različnih hibridnih modelov povečuje, tehnologija dosega več potencialnih kupcev. To nam je pomagalo doseči cilje prodaje 15 milijonov hibridov po vsem svetu in od leta 2020 doseči letno prodajo 1,5 milijona vozil.

Kako delujejo hibridi?

 

Naš hibridni sistem uporablja bencinski in elektromotor. Gre za "poln" hibrid, kar pomeni, da je vozilo mogoče voziti samo z električno energijo, pa tudi z motorjem in elektromotorjem, ki delujeta skupaj. Po tem se razlikuje od drugih "blagih" hibridnih sistemov, pri katerih elektromotor deluje le za povečanje zmogljivosti bencinskega motorja.

Električna energija se ustvarja med vožnjo, saj sistem zajame energijo, ki nastane, ko zavirate ali upočasnite vožnjo. Ta moč se nato shrani za uporabo v hibridni bateriji. Enota za nadzor moči samodejno določi najučinkovitejši vir energije, ki ga lahko kadar koli uporabite, ne glede na to, ali gre za počasno vožnjo po mestu ali za vožnjo na odprti cesti. V prometu naš polni hibridni sistem preklopi na povsem električni način in ponudi tiho brezemisijsko vožnjo. Če se baterija izprazni ali če povečate hitrost, se hibridni motor samodejno znova zažene.

Naši dosežki

  • prihranjenih več kot 118 milijonov ton CO2,
  • naši hibridi proizvajajo zelo nizke emisije dušikovih oksidov in prispevajo k večji kakovosti zraka,
  • po svetu je na voljo 44 različnih modelov na hibridni pogon, v Evropi pa 20,
  • v letu 2019 so hibridi predstavljali več kot polovico prodaje avtomobilov znamke Toyota.

Ali je Evropa sprejela hibridno tehnologijo?

Odkrijte več