1. Discover Toyota
  2. Okoljska trajnost
  3. Cleaner mobility
  4. Fuel cell electric
Izberite

Vozila na vodikove gorivne celice

Spoznajte naša brezemisijska vozila na vodikove gorivne celice.

Toyota Mirai predstavlja začetek nove dobe mobilnosti brez emisij. Ime Mirai v japonščini pomeni "prihodnost". Mirai poganja izjemno napreden pogonski sklop na vodikove gorivne celice. Kljub temu da uporablja novo vrsto goriva, gre za običajno srednje veliko štirisedežno limuzino, ki navdušuje s svojo praktičnostjo, varnostjo in udobjem.

Ponuja podoben doseg kot konvencionalni avtomobil. Polnjenje rezervoarja z vodikom traja od tri do pet minut. Vožnja je tekoča, tiha, mirna in udobna. Kot edine emisije pa iz izpušne cevi kapljajo kapljice vode.

Kako deluje?

Toyota za model Mirai razvila sistem gorivnih celic, ki proizvaja elektriko iz reakcije med vodikom in kisikom.

Polnjenje rezervoraja z vodikom je podobno nakupu bencina na bencinski črpalki. Gorivo se nahaja v visokotlačnih rezervoarjih in se dovaja v sklad gorivnih celic, kjer vodik in kisik, ki se naravno nahajata v zraku, medsebojno reagirata in ustvarjata elektriko.

Tako kot pri bencinsko-električnem hibridu se tudi električna energija povečuje v napetosti za pogon elektromotorja. Nadaljnja energija se zajame v akumulator, vsakič ko avto zavira ali upočasni, kar prispeva k še boljši porabi goriva.

Desetletja raziskav in razvoja hibridne električne tehnologije so nam pomagale, da smo prvi na svetu izdelali sistem z gostoto moči 3,1 kW na liter.

Vodik lahko proizvedemo iz praktično česar koli

Vodik ni nov vir energije. Uporablja se že več kot stoletje in je zdaj prepoznan kot izvedljiv vir energije za vozila, ki lahko odpravijo emisije CO2 in zmanjšajo odvisnost od krčenja svetovnih zalog goriv na osnovi nafte.

Vodik (H) se nahaja povsod okoli nas. Je najpogostejši atom v vesolju. Vendar ga vedno najdemo vezanega na druge elemente, kot je kisik v vodi (H2O). To pomeni, da moramo najti načine, kako ga izolirati, da dobimo čisto vodikovo gorivo H2. Za to lahko uporabimo obilo naravnih virov, vključno z uporabo obnovljivih virov energije, kot sta vetrna in sončna energija.

Ustvarjanje vodikove družbe

 

Prepričani smo, da lahko ustvarimo prihodnjo družbo, ki temelji na uporabi vodika in obnovljivih virov energije. To je pomemben del naše dolgoročne okoljske vizije 2050 in naše želje po ustvarjanju resnične harmonije med družbo in naravo.

Vodik je čisto in učinkovito sredstvo za proizvodnjo električne energije, ki ni občutljivo na nihanja v oskrbi. Poleg tega, da vodikovo gorivo ne ustvarja emisij CO2 pri uporabi, ima tudi večjo gostoto energije kot električne baterije in ga je enostavno prevažati in skladiščiti. Poleg avtomobilov lahko poganja tudi avtobuse, taksije, viličarje in druge. Primeren je tudi za zagotavljanje domače energije.

Ste vedeli, da lahko Mirai v izrednih razmerah napaja povprečen dom do enega tedna (na Japonskem in v ZDA)?

Dve desetletji tehnoloških raziskav

Verjamemo, da je sistem vodikovih gorivnih celic tehnološki preboj s potencialom za zagotavljanje trajnostne mobilnosti brez emisij in je pomemben sestavni del nizkoogljične družbe.

S programom raziskav in testiranja smo začeli pred 20 leti. Približno ob istem času smo začeli tudi razvijati prvi hibridni model Prius. Prepričani smo, da smo uspeli izkoristiti prednosti, ki jih vodik lahko ponudi v vozilu, ki ustreza potrebam današnjih kupcev. Hkrati pa lahko bistveno pripomore h kakovosti zraka in trajnosti.

Kako odgovarjamo kritikom tehnologije gorivnih celic?

Odkrijte več

Odkrijte več