1. Electrification
 2. Fuel Cell Electric
Izberite

Spoznajte vozila na vodikove gorivne celice

Napredna vozila na vodikove gorivne celice, ki jih poganja pionirska tehnologija, lahko temeljito spremenijo množično mobilnost. Njihove edine emisije so le kapljice vode, ki kapljajo iz izpušne cevi. Vi pa lahko uživate v dinamični vožnji, ki med vožnjo čisti zrak, ko vstopa v sistem gorivnih celic.

Zakaj vozila na vodikove gorivne celice?

Polnjenje rezervoarja traja samo pet minut

Tehnologija Hydrogen Fuel Cell Electric je hitra in enostavna za polnjenje rezervoarja za gorivo. Elektriko proizvaja s kemično reakcijo med vodikom in kisikom v sklopu gorivnih celic. Polnjenje rezervoarja za vodik pa traja manj kot pet minut.

Izjemen doseg

Električna vozila na vodikove gorivne celice znamke Toyota so polna inovacij, ki izboljšujejo vašo vozniško izkušnjo. Naša zadnja generacija električnih vozil na vodikove gorivne celice, kot je Toyota Mirai, ponuja daljši doseg kot katerokoli drugo električno vozil. Mirai namreč zmore do 650 km čistega brezemisijskega vozniškega užitka.

Med vožnji čisti zrak

Revolucionarna električna tehnologija na vodikove gorivne celice znamke Toyota zagotavlja resnično vožnjo brez emisij. Vozila na vodikove gorivne celice, ki iz izpušne cevi izpustijo le nekaj kapljic vode, lahko spremenijo vožnjo in ustvarijo čistejšo mobilnost za planet.

Kako deluje?

Vodikova energija je naša prihodnost. V zadnjem desetletju je vodik postal verodostojno in splošno priznano gorivo za pogon vozil, ki lahko pomaga ohranjati planet za prihodnje generacije. Spodnje animacije prikazujejo, kako deluje električna tehnologija gorivnih celic.
 • Polnjenje rezervoarja za gorivo

  Polnjenje rezervoarja za gorivo je preprosto in je zelo podobno polnjenju kot pri avtomobilu z dizelskim ali bencinskim motorjem. Na posebni vodikovi polnilnici lahko preprosto napolnite rezervoar z vodikom.

 • Vodik

  Po aktiviranju se vodik, shranjen v rezervoarju za gorivo, pomeša z zrakom iz vstopne rešetke. Ta kemična reakcija ustvarja elektriko, ki zagotavlja energijo za polnjenje baterije in vožnjo avtomobila.

 • Regenerativno zaviranje

  Ko se zavore aktivirajo, se energija, ki bi se običajno izgubila, uporabi za dodatno polnjenje baterije.

POGOSTA VPRAŠANJA

Električna vozila poganja baterija, ki jo je treba napolniti, ko se izprazni, medtem ko vozila na vodikove gorivne celice proizvajajo lastno elektriko s kemično reakcijo v sklopu gorivnih celic. Vozila na vodik ponujajo impresivno zmogljivost in priročno vožnjo na dolge razdalje, njihove emisije pa so le kapljice vode.

Električna vozila poganja baterija, ki jo je treba napolniti, ko se izprazni, medtem ko vozila na vodikove gorivne celice proizvajajo lastno elektriko s kemično reakcijo v sklopu gorivnih celic. Vozila na vodik ponujajo impresivno zmogljivost in priročno vožnjo na dolge razdalje, njihove emisije pa so le kapljice vode.

Vozila na vodikove gorivne celice se ne polnijo na enak način kot električni avtomobili. Polnijo se namreč z vodikom, ki se črpa na enako varen in znan način kot običajni bencinski ali dizelski model. Podoben je tudi čas polnjenja, le 3-5 minut za poln rezervoar.

S podobnimi stroški goriva in zavarovanja so tekoči stroški avtomobilov na vodikove gorivne celice primerljivi z običajnimi avtomobili na bencinski ali dizelski pogon. Vendar pa so kot 100-odstotno brezemisijska vozila upravičena do vrste državnih spodbud. Obstaja pa tudi vrsta vladnih spodbud za vozila brez emisij, kot so oprostitev plačila pristojbin za mestno središče, cenejše parkiranje ali davčne olajšave in bonusi. Nižji so tudi stroški vzdrževanja, kar pomeni, da z vozilom na vodikove gorivne celice lahko prihranite kar nekaj denarja.

Vsak sklop gorivnih celic je zasnovan tako, da traja celotno življenjsko dobo avtomobila. Toyota ponuja tudi garancijo za 100.000 prevoženih kilometrov. Po koncu življenjske dobe pa je sklop gorivnih celic možno uporabiti za druge namene.

Vodik je najbolj razširjena snov, saj predstavlja kar 70 % vseh snovi v znanem vesolju. Zato ni presenetljivo, da je dejansko bolj varen za uporabo kot bencin ali dizel. Strokovnjaki znamke Toyota so več let razvijali in preizkušali avtomobile s pogonom na vodik v ekstremnih pogojih in temperaturah. Na ta način so zagotovili njihovo varno in zanesljivo uporabo. Večslojni rezervoarji za vodik so izjemno dobro zaščiteni – so celo dovolj močni, da prenesejo kroglo, izstreljeno od blizu. In rezultat popolnoma brezskrbna uporaba.

IZKORISTITE PREDNOSTI SVOJEGA ELEKTRIFICIRANEGA AVTOMOBILA TOYOTA


 • Povezane storitve MyToyota

  Aplikacija MyToyota, ki je na voljo za pametne telefone, vam pomaga kar najbolje izkoristiti vaše električno vozilo na vodikove gorivne celice vozilo znamke Toyota. Na voljo so številne funkcije od preverjanja statusa vozila do predhodne nastavitve temperature v kabini.