1. Discover Toyota
  2. Okoljska trajnost
  3. 4 r's for a better earth
  4. Reuse
Izberite

Ponovna uporaba

Spoznajte naše nove načine ponovne uporabe sestavnih delov in energetskih virov.

Zmanjšujemo uporabo surovin, varčujemo z energijo in pomagamo varovati okolje.

Vzpostavili smo številne sisteme, ki so namenjeni podaljšanju življenjske dobe sestavnih delov. Tako imamo na primer obsežno predelavo delov, na svetovni ravni pa iz naših odsluženih vozil odstranijo in ponovno uporabijo hibridne baterije, ki delajo s čisto sončno energijo.

Koncept ponovne uporabe velja tudi za naše poslanstvo varčevanja z vodo, s čim manjšo porabo in recikliranjem vseh odpadkov, ki nastanejo v naših proizvodnih procesih. Skrbimo tudi za na videz nepommebne detajle. Skrbimo celo, da so škatle, v katerih so dobavljeni naši deli, zasnovane tako da jih je mogoče večkrat uporabiti.

 

Predelani deli

 

 

Izvajamo obsežen program predelave delov, ki prevzema rabljene dele iz naše evropske prodajne mreže. Vrnjeni deli se pregledajo in popravijo v predelovalnem centru, pri čemer se zamenjajo vsi dotrajani elementi. Del je ponovno sestavljen, zapakiran in na voljo strankam po konkurenčnih cenah, tako da lahko tudi oni podpirajo trajnost. Med glavnimi elementi, ki jih prenavljamo, so kompresorji klimatskih naprav, avtomatski menjalniki, servo volan, glava cilindrov, motorji in sklopke.

 

Ponovna uporaba hibridnih baterij

Baterije, ki jih uporabljamo pri naših hibridih, so zasnovane tako, da so zanesljive in zdržijo celo življenjsko dobo vozila, ki ga napajajo. Tudi ko hibridno električno vozilo konča življenjsko dobo, je mogoče najti novo uporabo za njegovo hibridno baterijo, saj ima še vedno določeno zmogljivost. Različne vrste hibridnih baterij, ki so zasnovane na osnovi niklja in litija, so zasnovane tako, da so dolgotrajne in jih v življenjski dobi vozila nikoli ne bo treba spreminjati.

Pravzaprav v mnogih primerih zdržijo dlje kot vozila, ki jih poganjajo. Preučujemo, kako je mogoče te baterije ponovno uporabiti, bodisi v naših vozilih bodisi za druge namene, predvsem kot stacionarne baterije ali enote za shranjevanje energije v sili.

Stacionarno skladiščenje energije

 

Ko hibridno vozilo konča svojo življenjsko dobo, bodisi naravno bodisi prezgodaj zaradi nesreče, obstaja velika verjetnost, da je njegova hibridna baterija še vedno v dobrem stanju in pripravljena služiti novemu namenu kot koristno sredstvo za shranjevanje trajnostno proizvedene energije.

Ko hibridno vozilo konča življenjsko dobo, je njegova baterija morda še vedno v dobrem stanju. V takih primerih lahko hibridno baterijo odstranite in jo uporabite kot samostojno, stacionarno enoto za shranjevanje energije. Te baterije lahko uporabljajo v skupinah in na ta način zagotavljajo večjo količino električne energije, ki jo lahko uporabimo kot del usklajenega sistema za varčevanje z energijo ali celo kot rezervno napajanje v sili.

Po vsem svetu že obstaja nekaj primerov dobrih praks, kako hibridne baterije delujejo na ta način. V ZDA jih v okoljski pobudi v nacionalnem parku Yellowstone uporabljajo za shranjevanje električne energije, proizvedene iz sonca, na Japonskem pa trgovci znamke Toyota uporabljajo podoben pristop za oskrbo svojih prodajnih salonov. Raziskujemo možnosti tovrstnih dejavnosti v Evropi, kjer je trenutno število baterij zaradi njihove zanesljivosti omejeno.

Storing green energy in a National Park

Več kot 200 hibridnih baterij, recikliranih iz vozil Toyota Camry, se uporablja v okviru projekta obnovljive energije v narodnem parku Tellowstone, ki velja za najstarejšega v ZDA. Skupaj tvorijo stacionarno enoto za shranjevanje, ki zadržuje elektriko, proizvedeno s pomočjo sončnih kolektorjev v parku. S skupno zmogljivostjo 85 kWh lahko udobno oskrbujejo z energijo, ki jo potrebujejo stavbe v kampusu Lamar Buffalo Ranch.


Verjamemo, da lahko uporaba baterij na ta način podvoji njihovo življenjsko dobo in prispeva k sistemu, ki ne ustvarja škodljivih emisij pri proizvodnji, shranjevanju in distribuciji električne energije. 

Življenjska doba baterije po avtomobilih: Učinek znamke Toyota

 

 

Kako lahko še na druge načine ponovno uporabljamo vire?

Odkrijte več