1. Discover Toyota
  2. Okoljska trajnost
  3. 4 r's for a better earth
  4. Reduce
Izberite

Zmanjšanje

Spoznajte načine, s katerimi zmanjšujemo naše vplive na okolje.

Z zmanjšanjem materialov, virov in moči, ki jih potrebujemo za izdelavo avtomobila, lahko zmanjšamo vpliv na okolje. Majjša poraba pomeni tudi manj odpadkov. Tako koncept zmanjšanja igra pomembno vlogo pri našem poslanstvu ustvarjanja vrhunskega okolju prijaznega avtomobila, ki v nobenem delu svojega življenjskega cikla ne vpliva na okolje. Pri izdelavi avtomobilov si prizadevamo, da bi s pametnim oblikovanjem in učinkovitimi proizvodnimi procesi porabili manj energije, manj vode in manj surovin.

Raziskujemo in uporabljamo inovativne materiale, nove postopke in pametnejše načine dela ter spremljamo svoj napredek glede na cilje ocenjevanja za vsako vozilo na vsaki stopnji od načrtovanja, proizvodnje, uporabe strank in morebitnega odstranjevanja.

Oblikovanje in inovacije

Naša prizadevanja za zmanjšanje vplivov naših vozil na okolje se začnejo že s postopkom oblikovanja in navdihujejo pametno novo razmišljanje o vsem, od tega, kako avtomobil deluje, do vrst materialov, ki jih uporabljamo za izdelavo.

Trajnostni dizajn: ECO-VAS

Za lažje zagotavljanje okolju prijaznejših vozil z manjšimi emisijami in manjšim vplivom na svet okoli nas je bistvenega pomena, da imamo vzpostavljeno strategijo in lahko merimo svoj napredek. Za to smo pripravili strukturiran sistem ocenjevanja ekoloških vozil, znan kot Eco-VAS.

Z uporabo sistema Eco-VAS lahko postavimo cilje za zmanjšanje vplivov na okolje takoj, ko začnemo načrtovati in razvijati novo vozilo. Izdelamo oceno življenjskega cikla in pokažemo, kakšen bo njegov vpliv na okolje, od zasnove do proizvodnje do uporabe kupca in morebitnega odstranjevanja ob koncu življenjske dobe.

Ko se projekt premika od zasnove do prototipa in proizvodnje, se uspešnost nenehno meri glede na cilje Eco-VAS. Ta natančen pristop je spodbudil razvoj novih materialov, kot sta bioplastika in polipropilenska smola Toyota Super Olefin Polymer (TSOP), ki je izjemno močna in odporna proti udarcem ter jo je mogoče reciklirati in integrirati z drugimi materiali.

Smolo TSOP uporabljamo tako v notranjosti kot na zunanjosti naših vozil. Iz nje izdelujemo instrumentne plošče, obloge in celo odbijače. Naše delo na tem področju nam je pomagalo tudi pri odkrivanju novih načinov, kako uporabiti reciklirane materiale.

Inovativne značilnosti

Zmanjšanje teže vozila je ključni način za zmanjšanje porabe goriva in emisij, ki jih proizvede. Da bi čim bolj zmanjšali težo, preučujemo, kako in kje lahko težo prihranimo že v fazi načrtovanja. Prav tako natančno preučimo vsak sestavni del, da ugotovimo, kako bi zmanjšali njegvo težo, ne da bi ogrozili zmogljivost. Uspeh naših novih lahkih modelov je razviden iz našega pogonskega sklopa Hybrid Synergy Drive, ki je bil postopoma bolj kompakten in na splošno za 20 % lažji.

Pametna oblika

Naši oblikovalci pri snovanju vozila premislijo tudi, kako bo vozilo uporabljeno in v kakšnem voznem okolju bo vozilo. Ta pameten pristop k oblikovanju pomaga zmanjšati vpliv na okolje in nas približa razvoju ultimativnega okolju prijaznega avtomobila. i-ROAD je dober primer; kompaktno povsem električno vozilo, ki ga je enostavno manevrirati na urbanih ulicah, pomaga zmanjšati zastoje in ne povzroča škodljivih emisij izpušnih plinov.

Ekološka plastika

Smo pionirji na področju razvoja in uporabe plastike, ki je narejena iz organskih materialov in ne na oljni osnovi. To nevtralno bioplastiko izdelujemo iz trajnostnih rastlinskih pridelkov že od leta 2003, kar prispeva k zmanjšanju emisij CO2 v življenjskem ciklu vozila.

Bili smo prvi proizvajalec na svetu, ki je razvil brizgano bioplastiko, kar je omogočilo uporabo materiala za različne sestavne dele, kot je na primer armaturna plošča pri Priusu. Bioplastiko najdete tudi v zvočno izolacijskem materialu, preprogah in oblogah prtljažnika.

Kako zmanjšujemo vpliv našega delovanja na okolje?

Odkrijte več