1. Toyota Winter Guide
Izberite

Vodnik za zimsko vožnjo

Odkrijte deset nasvetov za varno in učinkovito vožnjo v zimskih razmerah

Z dodatki Toyota in preverjanjem vozila bo zimska vožnja bolj prijetna.

Pozimi je treba pogosteje preveriti pritisk v pnevmatikah in stanje elektronike v avtomobili. Poleg tega vožnja pozimi zahteva nekoliko bolj pazljivo načrtovanje. Z desetimi nasveti za varno vožnjo boste tudi pozimi lahko brezskrbno uživali na cesti.

10 nasvetov za varno zimsko vožnjo

Prepričajte se, da so vse pnevmatike, vključno z rezervnim kolesom, nepoškodovane in pod ustreznim pritiskom. Vse zimske pnevmatike morajo imeti najmanj 3 mm profila. Ko temperatura pade pod 7 stopinj Celzija, je priporočljiva uporaba zimskih pnevmatik. 

Prevetite hladilni sistem in preprečite možnost zmrzovanja ali pregrevanja. Pred daljšim potovanjem se prepričajte, da je nivo hladilne tekočine ustrezen.

Redno preverjajte nivo motornega olja. Za menjavo olja se odločite pred daljšim potovanjem. Pri pooblaščenem trgovcu Toyota se pozanimajte, katero olje je ustrezno za vaš avtomobil.

Preverite stanje baterije. Če je baterija starejša od 5 let, jo preverite pri pooblaščenem serviserju Toyota.

Preden se odpravite na daljšo pot, preverite stanje luči, ki so izjemnega pomena za varnost vas in drugih udeležencev v prometu. Sprehodite se okoli avtomobila in preverite, da vse luči delujejo. 

V zimskih razmerah se vetrobransko steklo hitro umaže. Zagotovite, da je rezervoar s čistilno tekočino vedno poln in da je čistilna tekočina delujoča pri temperaturah do vsaj -15 stopinj Celzija. Poleg tega preverite, da brisalci niso poškodovani, oziroma jih po potrebi zamenjajte. Pred začetkom potovanja z vseh delov avtomobila vedno odstranite vse ostanke snega in ledu.

Vožnja v zimskih razmerah je lahko naporna. Zato si na daljših potovanjih na vsaki dve uri privoščite vsaj 15 minut počitka. Lahko si privoščite osvežilno malico, naredite nekaj razteznih vaj in poskrbite za hidracijo. Med vožnjo si lahko privoščite nekaj svoje najljubše glasbe, ki jo lahko predvajate prek povezave Bluetooth®.

Zavorna pot na zasneženih in poledenelih cestah je za do 10-krat daljša kot v suhih razmerah. Zato je priporočljivo voziti z manjšo hitrostjo ter se izogibati sunkovitega zaviranja, pospeševanja in manevriranja. 

Težji predmeti naj bodo pospravljeni v prtljažnik ali na tla za sprednjimi sedeži. Če potrebujete več prostora, si omislite strešni kovček. Preverite, da so hišni ljubljenčki med potovanjem varno nameščeni v posebnih transporterjih. Hišne ljubljenčke je priporočljivo prevažati za sprednjimi sedeži, kjer so najbolj na varnem.  

V zimskih razmerah je vedno dobro biti pripravljen na morebitne izredne razmere. Vedno imejte pri sebi rezervna topla oblačila in nepremočljivo obutev. Priporočljivi so tudi pripomočki, kot so lopata, svetilka, polnilec za telefon, nekaj dodatne vode in prigrizki. Rezervoraja za gorivo nikoli ne spraznite pod eno četrtino. 

Pozimi so dnevi krajši in hladnejši. Zato so vozne razmere nepredvidljive. S pomočjo številnih uporabnih dodatkov Toyota se lahko na zimske razmere dobro pripravite.