1. Discover Toyota
 2. Inovacije znamke Toyota
 3. Zero accidents
 4. Automated-driving
Izberite

Samodejna vožnja

Ljudje in tehnologija se lahko združijo in soustvarjajo varnejšo mobilnost.
Toyota je zavezana samodejni vožnji, saj tovrstna tehnologija pomaga pri preprečevanju nesreč, ki jih povzroči človeška napaka. Toyotin pristop k samodejni vožnji vključuje koncepte Mobility Teammate, Chauffeur in Guardian™,ki omogočajo uresničitev varne dostopne in priročne mobilnosti.

Mobility Teammate Concept

Toyota se že od devetdesetih let prejšnjega stoletja ukvarja s tehnologijo aktivne varnosti in samodejne vožnje, s primarnim ciljem odpravljanja prometnih nesreč. Koncept Mobility Teammate temelji na prepričanju, da lahko ljudje in vozila skupaj ustvarijo bolj varno, priročno, učinkovito in zabavno mobilnost. Ljudje bi morali imeti možnost izbire, tehnologija pa lahko poveča človeške sposobnosti, ne more pa jih nadomestiti. Želimo, da ljudje še vedno uživajo v vožnji, hkrati imajo možnost, da izkoristijo prednosti samodejne vožnje, ko jih potrebujejo ali želijo.

Kaj je Teammate?

Avto je več kot prevozno sredstvo. Naša povezava avtomobilom se poglablja, saj izpolnjuje naše potrebe po mobilnosti in odraža naš edinstven okus. Verjamemo, da bodo ljudje tudi v prihodnosti imeli čustven odnos do svojega avtomobila. Na kakovost in varnost vožnje vplivajo številni dejavniki, kot so izkušenost, znanje, starost, zdravstveno stanje in utrujenost. Zaradi teh dejavnikov se lahko vozniška sposobnost spreminja iz trenutka v trenutek. Morda boste v določenih trenutkih želeli bolj športen slog vožnje v nekaterih drugih situacijah pa bolj tekočo vožnjo.  Naše tehnologije samodejne vožnje izpolnjujejo te spreminjajoče se potrebe, hkrati pa pomagajo podpirati varnost ne glede na stanje voznika.

Chauffeur in Guardian

Prek samodejnosti vozil želimo uresničiti mobilnost, ki je varna, dostopna in priročna za vse. Zato zasledujemo dva koncepta. Za tiste, ki ne morejo ali ne želijo voziti, tehnologija Chauffeur omogoča, da vozilo vozi samo. Razvijamo tudi Toyota Guardian™, kjer si voznik in sistem umetne inteligence delita vloge, pri čemer izkoriščata sposobnosti posameznika. Guardian nenehno spremlja okolje in ukrepa, da poveča voznikove zmogljivosti, ko je trčenje ali drugo varnostno tveganje neizbežno. To se ne doseže samo z zaviranjem, ampak z uporabo celotnega obsega voznih dejanj.
 • Zakaj Guardian?

  Morda se sprašujete, zakaj je Toyota razvila Guardian poleg modela Chauffeur. Ta tehnologija bo pomembno vplivala na življenja ljudi, ki ne morejo ali ne želijo voziti. Toda njegov razvoj se sooča s pomembnimi tehničnimi in družbenimi izzivi, za reševanje katerih bo potreben čas.

  Iz tega razloga številne uvedbe sistemov, enakovrednih ravni 4, uporabljajo testne avtomobile v zelo omejenih pogojih, kot so nizka hitrost, redek promet, manjše število pešcev ali kolesarjev, lepo vreme itd. Guardian je zasnovan tako, da se izogne številnim od teh omejitev. Z Guardianom lahko uvedemo višje ravni pomoči vozniku v serijska vozila in prej ocenimo varnostne prednosti samodejne vožnje. Guardian lahko tudi zgradi zaupanje in sprejemanje tehnologij samodejne vožnje.

 • Samodejno ali avtonomno?

  Z vzponom novih tehnologij, ki lahko opravljajo nekatere ali vse naloge vožnje, je na trg vstopila množica izrazov, kot so samodejno, visoko samodejno, polavtonomno, delno avtonomno, samovozeče, brez voznika ...

  Prepričani smo, da je pomembno natančno opisati funkcije na podlagi njihove dejanske aktivnosti, saj lahko to vpliva na pričakovanja strank in razumevanje tega, kaj zmore njihov avtomobil. Toyota uporablja besedo samodejno za opis široke palete tehnologij, ki v določenem časovnem obdobju povečajo ali nadomestijo človeški nadzor. Izraz avtonomno uporabljamo, če lahko avtomatiziran sistem popolnoma prevzame vožnjo in v določenem časovnem obdobju ali celo za nedoločen čas nadomesti voznika.

 • Avtomatizacija presega varnost

  Poleg svojih osnovnih varnostnih prednosti lahko avtomatizirani sistemi za vožnjo pomagajo narediti promet bolj tekoč in učinkovit. To bi lahko prineslo pomembne izboljšave: boljšo kakovost zraka z zmanjšanimi emisijami in boljšo kakovost življenja voznikov s krajšimi in bolj predvidljivimi potovalnimi časi.

  Več ljudi bi lahko izkusilo veselje do mobilnosti. Verjamemo, da bo tehnologija, ki stoji za avtomatizacijo, prinesla izjemne prednosti in mobilnostne rešitve, ki segajo daleč onkraj avtomobilov in tovornjakov. Toyota izkorišča svoje raziskave na področju avtomatizirane vožnje za ustvarjanje novih rešitev mobilnosti, kot so roboti z izboljšanim zaznavanjem, razmišljanjem in manipulacijo, ki lahko nudijo razširjeno svobodo gibanja za vse, vključno z osebami z omejeno mobilnostjo.