1. Discover Toyota
 2. About us
 3. Filozofija znamke Toyota
 4. Toyota production system
Izberite

Toyotin proizvodni sistem

Naš svetovno znani sistem vitke proizvodnje
Način izdelave vozil določa Toyotin proizvodni sistem (TPS). To je izvirna proizvodna filozofija, katere cilj je odpraviti odpadke in doseči najboljšo možno učinkovitost – kar se pogosto imenuje "vitko" ali "pravočasno" poslovanje.
 • Sistem vitke proizvodnje

  Toyotin proizvodni sistem je že dolgo priznan kot način za odpravo odpadkov in doseganje visoke učinkovitosti. Vendar pa je njeno bistvo olajšati in razbremeniti delo za delavce s poudarkom na ustvarjanju smiselnega dela. V središču TPS sta koncepta Jidoka in Just-In-Time. Z uporabo teh konceptov lahko svoje izdelke proizvajamo učinkovito in v skladu s povpraševanjem strank. To pomeni, da vsako vozilo izpolnjuje naše standarde visoke kakovosti in individualne zahteve naših strank.

Naša dva ključna pojma

Jidoka je japonski izraz, ki označuje avtomatizacijo s človeškim dotikom ali pametno avtomatizacija. To je metoda za hitro prepoznavanje in odpravljanje kakršnihkoli težav, ki bi lahko vodile do okvarjenih izdelkov. Naši člani lahko v vsakem trenutku ali koraku proizvodnega procesa zaustavijo proizvodno linijo in se izognejo ustvarjanju težav. Hkrati opozori vse člane ekipe na napako ali težavo, najdeno na tekočem traku, in celotna proizvodnja se ustavi, da se jo popravi.

"Just-In-Time" (ravno ob pravem času) pomeni izpopolnjevanje in usklajevanje vsakega proizvodnega procesa, tako da pravočasno proizvedemo le tisto, kar zahteva naslednji proces.

Toyonin proizvodni sistem: sprejet po vsem svetu

Koncept Toyotinega proizvodnega sistema (TPS) je zasnoval Sakiči Toyoda. Njegov izum avtomatiziranih statev je vodila želja, da bi materi olajšal delo in v izdelek vgradil kakovost. Ko se je Toyota razvila v proizvajalca avtomobilov, se je TPS razvil tako, da uporablja identifikacijo odpadkov kot gonilo za načelo kaizen ali nenehne izboljšave z vidika kakovosti, učinkovitosti in pravočasnosti. Sistem TPS so preučevali, prilagodili in dali v uporabo po vsem svetu, ne le pri proizvajalcih, temveč pri vseh vrstah podjetij, ki želijo svojo učinkovitost narediti učinkovitejšo.
 • Jidoka

  Jidoka je način odkrivanja težav in hitrega ukrepanja za odpravo napak v katerikoli fazi proizvodnega procesa. Delavci v delavnici so pooblaščeni, da ustavijo proizvodnjo linijo, če pride do težave, in posredujejo informacije na prikazovalno tablo za podporo hitremu reševanju težave. Z uporabo tega načina razmišljanja so avtomatizirani procesi in stroji nastavljeni tako, da samodejno zaznajo težavo in se varno ustavijo. To omogoča pregled in morebitne potrebne prilagoditve. Na ta način sistem pomaga preprečiti ponoven pojav težave in tako ohranja kakovost in visoko produktivnost.

 • Ravno ob pravem času

  Ravno ob pravem času pomeni izdelati samo tisto, kar je potrebno, ko je potrebno in v potrebni količini na vsaki stopnji proizvodnje. To pomeni, da si prizadevamo za dosledno kakovost, enakomeren tok proizvodnje in poenostavljeno ravnanje z deli. Zahteva, da je proizvodna linija opremljena z vsemi pravimi deli. Ko se deli uporabljajo, se nove zaloge dostavijo ob pravem času in v pravi količini, s čimer se izognemo prekinitvam ali upočasnitvam proizvodnega procesa. Sistem Kanban je osrednjega pomena za proces Just-In-Time. Zagotavlja samodejno metodo v realnem času za dopolnitev delov na strani linije in ohranja minimalno zalogo.

 • Toyotin proizvodni sistem v pisarni

  TPS uporabljamo tudi pri našem pisarniškem delu. Tukaj je Jidoka v celoti sprejeta, da pojasni in zagotovi, da vsaka naloga ustreza potrebam naših notranjih strank. To pomeni, da se porabi manj časa za predelave ali druge dejavnosti brez dodane vrednosti. V pisarni iščemo pametne načine za zagotavljanje, da je kakovost vgrajena v naše procese z uporabo inteligentne avtomatizacije v naših poenostavljenih delovnih tokovih. Poleg tega se koncept Just-In-Time kaže v našem nenehnem prizadevanju za skrajšanje časa izvedbe naših nalog. Hitrejša odzivnost na spremembe na trgu nam omogoča dodatno optimizacijo naših virov.