Izberite

Toyota na festivalu 2024 Goodwood Festival of Speed

  • V Evropi izdelani GR Yaris na vodikov pogon predstavlja prihodnost motorjev z notranjim zgorevanjem.
  • Dirkalna, reli in cestna vozila bodo demonstrirala različne Toyotine tehnologije za doseganje popolne ogljične nevtralnosti.
  • Ekipa TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team (TGR-WRT) bo predstavila vozili GR YARIS Rally1 HYBRID in Rally2 WRC.
  • Svetovna prvaka v reliju Sébastien Ogier in Kalle Rovanperä bosta prevzela posebni prilagojeni različici novega cestnega vozila GR Yaris.
  • Elfyn Evans, zvezdnik ekipe TGR-WRT, bo obiskovalcem predstavil model GR YARIS Rally1 Hybrid.
  • GR DKR Hilux Evo T1U se bo preizkusil na vseh treh progah v Goodwoodu: vzponu na hrib, reliju in terenskem poligonu.
  • Hibridna različica Corolle ekipe TOYOTA GAZOO Racing UK (TGR-UK), ki nastopa v tekmovanju British Touring Car Championship, se bo preizkusila v vzponu na hrib.
  • Vodilni vozniki in osebje ekipe TOYOTA GAZOO Racing (TGR) bodo sodelovali na festivalskih dogodkih.

Toyota bo na festivalu 2024 Goodwood Festival of Speed (11.–14. julij) predstavila različne tehnološke rešitve za zmanjšanje emisij CO2 in doseganje ogljične nevtralnosti. S pomočjo široke palete dirkalnih, reli, terenskih in visokozmogljivih cestnih vozil bodo obiskovalcem prikazali, kako sodelovanje v avtomobilskem športu neposredno vpliva na razvoj vedno boljših cestnih vozil.

Ekipa TGR-WRT, iz katere prihaja aktualni svetovni prvak, bo na festival, ki bo potekal na območju zgodovinskega posestva Goodwood House v Sussexu v Angliji, pripeljala tako model GR YARIS Rally1 HYBRID kot tudi Rally2 WRC. Model GR YARIS Rally2, ki ga TGR dobavlja partnerskim ekipam, je letos uradno debitiral v drugem razredu tekmovanja WRC.

Toyotino sodelovanje na najvišji ravni mednarodnega motošporta še naprej prinaša znanje in izkušnje, ki neposredno pripomorejo pri razvoju vedno boljših cestnih vozil. 

Obiskovalci festivala si bodo tako lahko ogledali novo visokozmogljivo različico kombilimuzine GR Yaris z več moči in boljšo vodljivostjo, pri kateri je opcijsko na voljo novi osemstopenjski samodejni menjalnik GAZOO Racing Direct.

Voznika ekipe TGR Sébastien Ogier in Kalle Rovanperä bosta na festivalu uradno prejela posebni izdaji novega modela GR Yaris. Gre za ekskluzivni različici, izdelani s pomočjo obeh voznikov, pri katerih je vodljivost prilagojena njunim osebnim preferencam, vsebujeta pa tudi druge osebne prilagoditve. 

Elfyn Evans iz ekipe TGR-WRT se bo festivala udeležil v petek in soboto ter prikazal hitrost in vodljivost modela GR YARIS Rally1 Hybrid, Kalle Rovanperä pa bo demonstriral sposobnosti driftanja s posebej zasnovano GR Supro.

Toyota aktivno raziskuje možnosti za delovanje motorjev z notranjim zgorevanjem na alternativna, ogljično nevtralna goriva. Takšna tehnologija bi lahko pomagala ohraniti zvok in vibracije, ki tradicionalno zagotavljajo vznemirljivost vožnje v avtomobilskem športu. V Goodwoodu bodo predstavili prvo evropsko različico novega modela GR Yaris, ki kot gorivo uporablja vodik.

Tudi pri vozilih iz drugih tekmovalnih kategorij bodo predstavljene različne tehnologije. Obiskovalci si bodo lahko ogledali prototipno različico legendarnega poltovornjaka Hilux s pogonom na vodikove gorivne celice, ki je nastal v Združenem kraljestvu in je rezultat dela konzorcija pod Toyotinim vodstvom, v okviru katerega so raziskovali možnosti uporabe tehnologije gorivnih celic v lahkih gospodarskih vozilih. Na festivalu bo mogoče opaziti še en model, ki je izdelan v Veliki Britaniji, in sicer Corolla Commercial, ki na trg dostavnih vozil prinaša prednosti hibridnega pogona.
Model GR DKR Hilux Evo T1U ekipe TGR se bo spopadel z vsemi tremi festivalskimi progami - vzponom na hrib, relijem in terenskim poligonom. Festivala se bodo udeležili vodilni vozniki ekipe TGR v tekmovanju 2024 FIA World Rally-Raid: Lucas Moraes in sovoznik Armand Monleon ter Seth Quintero in sovoznik Dennis Zenz.
Na vzponu se bo pomerila tudi Corolla ekipe TGR-UK, ki nastopa v tekmovanju British Touring Car Championship in s katero so v letošnji seriji BTCC dosegli eno zmago ter številne uvrstitve na stopničke.