1. Toyota Gazoo Racing zasedla 1. In 2. mesto na Hrvaškem
Izberite

TOYOTA GAZOO Racing zasedla 1. in 2. mesto na Hrvaškem

  • Ekipa TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team je po dramatičnem finalu na Hrvaškem reliju zasedla prvi dve mesti.
  • Po zaključku razburljivega dogodka, je Sébastien Ogier zmagal nad moštvenim kolegom Elfynom Evansom.

Ekipa TOYOTA GAZOO Racing World Rally je po dramatičnem zaključku vznemirljivega dogodka na Hrvaškem reliju, ki je potekal med 18. in 21. Aprilom, osvojila prvo in drugo mesto, pri čemer je Sébastien Ogier zmagal nad moštvenim kolegom Elfynom Evansom.

TGR-WRT ohranja svoj 100-odstotni zmagovalni rekord na zahtevni asfaltni preizkušnji na Hrvaškem, odkar se je leta 2021 prizorišče pridružilo koledarju svetovnega prvenstva v reliju FIA. Etape okoli hrvaške prestolnice Zagreb so znova prinesle zahtevne pogoje in tesno konkurenco, saj je prva dva v skupnem seštevku ločilo manj kot 10 sekund.

Evans je bil po petku izenačen v vodstvu s svojim glavnim tekmecem v prvenstvu, Thierryjem Neuvillom (Hyundai), pri čemer je Ogier zaostal le 6,6 sekunde, potem ko mu je osupljiv čas zadnje etape pomagal povrniti večino izgubljenega časa. V dveh etapah je Ogier uspel osvojiti 59. zmago in 100. stopničke v svoji karieri WRC. S sovoznikom Vincentom Landaisem sta na koncu končala 9,7 s pred Evansom in Scottom Martinom.

S tretjimi zmagovalnimi stopničkami v štirih krogih in s tem, ko je v nedeljo prehitel svojega glavnega tekmeca, Evans ostaja le še šest točk od vodstva v prvenstvu med vozniki.

Takamoto Katsuta je skupaj s sovoznikom Aaronom Johnstonom skozi celoten dogodek izboljšal svoj tempo. V ločeni Super Sunday razvrstitvi je bil prvi, saj je dobil oba prelaza na preizkušnji Trakošćan – Vrbno in se povzpel na skupno peto mesto.

Zahvaljujoč prizadevanjem vseh treh posadk čez vikend, TGR-WRT še naprej vodi v razvrstitvi proizvajalcev s prednostjo 7 točk.

Akio Toyoda, predsednik TGR-WRT: »Seb, Vincent, čestitamo! Ekipi ste prinesli pomembne točke za prvenstvo proizvajalcev. Elfyn in Scott sta si z drugim mestom prav tako prislužila pomembne točke, čeprav sta morda razočarana. Takamoto in Aaron sta prav tako veliko prispevala ekipi, saj sta dobila največ Super Sunday točk za njuno odlično vožnjo zadnji dan. Rad bi se zahvalil vsem, saj so vse naše posadke zaključile ta težak rally v nepredvidljivem vremenu.

TOYOTA GAZOO Racing je na Hrvaškem dosegel štiri zaporedne zmage, vendar to ne pomeni, da so hrvaški odri tisti, na katerih blestimo. Ekipa je pripravila različne rešitve za spremenljivo vreme na Hrvaškem v tem letnem času, vozniki pa so odgovorili z agresivno vožnjo in tako odnesli zmago. Morda je bil tokrat največji pritisk prav na Kristianu, meteorologu ekipe. Vremena ni mogoče 100-odstotno uganiti, vendar z nabranim znanjem in izkušnjami z napovedmi pomaga usmeriti ekipo. To je zelo težko delo in resnično cenim njegov prispevek k ekipi.

Naslednji krog je Portugalska. Čeprav smo tam zmagali lani, druga dva avtomobila nista končala, zato je bil to za nas mučen dogodek. Upam, da bodo priprave potekale dobro, tako da bodo vsa naša vozila lahko varno zaključila reli, in prepričan sem, da bodo Jari-Matti in člani ekipe nadaljevali svoje odlično delo, da bodo pripravljeni na to.«

Jari-Matti Latvala (vodja ekipe): »To je bil neverjeten reli s fantastičnim rezultatom za našo ekipo. Po soboti nisem bil prepričan, ali lahko zmagamo, ker je bil Neuville videti močan, toda zjutraj nam je napad Elfyna v prvi etapi dal upanje. 

Kar se je zgodilo potem, ko sta Thierry in Elfyn izgubila čas, je nekaj, kar si nismo želeli, da se zgodi, vendar je to pomenilo, da je Seb nenadoma vodil in bi lahko odnesel zmago. Bilo je zelo dramatično, toda to je reli in nič ni zagotovljeno, dokler ni dirkač resnično čez ciljno črto. Prav tako kaže, kako odličen je lahko naš šport s tako tesnim bojem za stopničke do zadnjega dne. 
To so Sebove 100. stopničke, kar je neverjetna številka - da je prišel po skoraj treh mesecih odsotnosti in na koncu zmagal na tekmovanju, to samo dokazuje, zakaj je osemkratni svetovni prvak, in super je, da ga imamo v naši ekipi. «
Elfyn Evans (voznik avtomobila 33): »Danes je prisoten občutek razočaranja. To jutro se je v prvi etapi začelo precej dobro, vendar smo bili preveč optimistični pri izbiri pnevmatik in s trdo pnevmatiko je bilo v drugi etapi težko: eden od ovinkov je bil precej poln blata in zadek se je obrnil. Moraš biti v tem, da zmagaš in danes se ni izšlo. Kljub temu je bil konec tedna na splošno precej dober, končal se je z drugim mestom. 

To je odličen ekipni rezultat in lepo se je boriti s Sebom. Ne zdi se mi, da je bila ekipa v celoti nagrajena za prvo in drugo mesto v smislu točk, a tako pač je. «

Sébastien Ogier (voznik avtomobila 17): »Zelo sem vesel, da sem osvojil to zmago. Bil je težek vikend: vedeli smo, da smo prišli sem z našim začetnim položajem, vendar smo ves vikend pritiskali, nikoli nismo obupali in smo ves čas izvajali pritisk, kolikor smo le lahko. 

Mislim, da še nikoli nisem tolikokrat premikal meje zmožnosti, a kar je najpomembneje, smo domov prinesli zmago. Sto stopničk je lepa številka in super je doseči jo z zmago. Uživam v vsaki priložnosti, da vozim ta avtomobil, in lepo je videti, da imamo še nekaj hitrosti na zalogi. Zelo sem vesel za ekipo, čeprav nam zmaga ni prinesla tolikšne razlike v točkah. To je bila odlična ekipna predstava in vztrajali bomo tako še naprej. «
Takamoto Katsuta (voznik avtomobila 18): »Za mano je bil dober vikend, saj sem vseskozi pridobival vse več samozavesti. Že v soboto so se nekatere etape zdele dobre, jaz pa sem poskušal nadaljevati na enak način in imel sem še boljši občutek v avtu. Bil sem nekoliko razočaran nad Power Stage delom, kjer sem bil nekoliko preveč previden, a vse drugo je danes šlo dobro. Na Super Sunday smo bili najhitrejši in dosegli nekaj dobrih točk za ekipo, kar me zelo veseli in to je bil dober rezultat za ekipo na splošno. 

Naslednjič želim biti boljši od začetka relija in potem bo rezultat lahko veliko boljši, a na splošno je bil to dober vikend. «

KONČNA RAZVRSTITEV, HRVAŠKA RALLY

  1. Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 2h 40m 23,6s
  2. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +9,7 s
  3. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +45,8 s
  4. Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +58,6 s
  5. Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1m55,5s

2024 FIA svetovno prvenstvo v reliju za voznike po 4. krogu:

  1. Thierry Neuville 86 točk
  2. Elfyn Evans 80
  3. Adrien Fourmaux 59
  4. Ott Tänak 53
  5. Sébastien Ogier 45
  6. Takamoto Katsuta 45
  7. Kalle Rovanperä 31
  8. Esapekka Lappi 23
  9. Andreas Mikkelsen 14
  10. Oliver Solberg 12

 

Svetovno prvenstvo FIA v reliju 2024 za proizvajalce po 4. krogu:

  1. TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team 176 točk
  2. Hyundai Shell Mobis World Rally Team 169
  3. M-Sport Ford World Rally Team 96