Izberite

6 ur São Paula: TOYOTA GAZOO Racing spet v Braziliji

Ekipa TOYOTA GAZOO Racing drugo polovico sezone 2024 začenja v Braziliji z dirko 6 ur São Paula in nadaljuje svoj boj za naslov na vzdržljivostnem svetovnem prvenstvu FIA (WEC).

Prejšnji mesec je ekipa le za las zgrešila zmago na razburljivi dirki 24 ur Le Mansa, a se kljub temu z osvojenimi točkami in dodatnim zagonom še vedno spogleduje z naslovom svetovnih prvakov, ki si ga želi obdržati že 6. sezono zapored. V Južno Ameriko tako potuje le z 12. točkami zaostanka za vodilnim Porschejem. 

Kamui Kobajaši in Nyck de Vries sta v Le Mansu skupaj z Joséjem Marío Lópezom, ki je nadomeščal Mikea Conwaya, zasedla drugo mesto in sta prav tako v lovu za naslovom, saj štiri dirke pred koncem za vodilnimi zaostajata zgolj za 17 točk. Mike je po poškodbah reber in ključnice, ki jih je utrpel v kolesarski nesreči pred dirko Le Mans, že okreval in se bo v kokpit dirkalnika št. 7 GR010 HYBRID vrnil na dirki v Interlagosu skupaj s Kamuijem in Nyckom. 
Aktualni svetovni prvaki Sébastien Buemi, Brendon Hartley in Rjo Hirakava so v Le Mansu odpeljali več krogov kot katerikoli drug dirkalnik, vendar so bili v boju za zmago prikrajšani, ko se je proti koncu dirke v njihov dirkalnik št. 8 GR010 HYBRID zaletel drug dirkalnik in jih zavrtel. Nazadnje so pristali na petem mestu. 

Na dirkališču, kjer je ekipa v preteklosti dosegla že kaj nekaj mejnikov, se bosta za pot do zmage potegovala oba dirkalnika.
Toyota je s hibridnimi vozili v Interlagosu prvič slavila leta 2012, le tri dirke po vrnitvi na vzdržljivostne dirke, prvi naslov proizvajalca pa si je v São Paolu zagotovila 2 leti kasneje. 

4309 km dolgo dirkališče, ki poteka v levi smeri in se uradno imenuje Autodromo José Carlos Pace po nekdanjem dirkaču Le Mansa in formule 1, rojenem v São Paolu, bo po 10 letih odsotnosti na koledarju WEC ponovno zaživelo. To zgodovinsko dirkališče je v 70. letih prejšnjega stoletja postalo stalnica v svetu motošporta, njegovo odprtje pa sega že v leto 1940. 
Čeprav je prva WEC dirka v Interlagosu potekala šele leta 2012, dirkališče že od 50. let prejšnjega stoletja gosti vzdržljivostne dirke Mil Milhas Brasil oz. 1000 milj Brazilije, med drugim tudi kot krog serije Le Mans 2007, predhodnice današnjega svetovnega prvenstva. 

Dogajanje se bo pričelo v petek, 12. julija, z dvema 90-minutnima prostima treningoma. Štartna vrsta bo določena v soboto od 15:10 po lokalnem času (20:10 po srednjeevropskem času) s kvalifikacijami in Hyperpolom, dirka pa se bo začela v nedeljo 14. julija ob 11:30 (16:30 po srednjeevropskem času).

Kamui Kobajaši (vodja ekipe in voznik, vozilo št. 7):

"Dirka v Le Mansu se je ravno dobro končala, a takoj po njej smo začeli razmišljati o prihodnosti. Druga polovica sezone se začenja v São Paulu, mi pa smo zdaj osredotočeni na boj za svetovno prvenstvo. Z drugim mestom v Le Mansu smo v boljšem položaju, čeprav nas še vedno čaka velik izziv, da zmanjšamo zaostanek. Na Interlagosu še nismo preskusili našega dirkalnika GR010 HYBRID, zato ne vemo natančno, kaj lahko pričakujemo, vendar sem prepričan, da bo boj hud. 

Spomnim se, da so brazilski navijači zelo razposajeni, in mislim, da bodo ustvarili posebno vzdušje; veselim se ga."

Mike Conway (voznik, vozilo št. 7):

"Lepo se je vrniti in komaj čakam, da spet sedem za volan. Gledanje dirke v Le Mansu od daleč je bilo zame težko. Počutil sem se, kot da s Kamuijem, Nyckom in Josejem doživljam vse vzpone in padce, vendar me je zelo motilo, da nisem mogel biti zares tam. Že od začetka sem vedel, da smo z Joséjem v varnih rokah, in svojo nalogo je odlično opravil. 

Veselim se ponovnega dirkanja ter vrnitve v prve bojne vrste in upam, da bom Kamuiju, Nycku in ekipi pomagal osvojiti naslov svetovnega prvaka."

Nyck de Vries (voznik, vozilo št. 7):

"Na Interlagosu bom dirkal prvič, vendar sem v Braziliji že dirkal in vem, da so tamkajšnji navijači zelo strastni. Imajo dolgo tradicijo motošporta in zabavno je biti del tega vzdušja kot voznik. Interlagos je kratka steza, ki je precej zahtevna, zato bo zanimivo voziti v našem GR010 HYBRID. 

Vsi se veselimo, da bomo lahko kot eni izmed vodilnih sodelovali v še enem razburljivem boju in upamo, da bomo spet stali na stopničkah."

Sébastien Buemi (voznik, vozilo št. 8):

"Na Interlagosu že dolgo nismo dirkali, vendar imam na to dirkališče lepe spomine, ekipa pa se je v preteklosti tukaj dobro odrezala. Čeprav bomo na tej progi z našim GR010 HYBRID vozili prvič, vemo, kaj je potrebno, da dosežemo pravo hitrost. Kot vedno bo konkurenca zelo močna, zato moramo dirko začeti z naskokom in izpeljati popoln konec tedna. Dali bomo vse od sebe in videli bomo, kaj lahko dosežemo."

Brendon Hartley (voznik, vozilo št. 8):

"Vesel sem, da bom razmeroma kmalu po Le Mansu spet dirkal. Uživali smo v boju za zmago v Le Mansu, vendar smo bili na koncu razočarani, zato je odlično, da se nekaj tednov pozneje spet borimo za zmago. Tudi tokrat bo dirka izjemno težka in z zelo majhnimi razlikami, vendar smo polni energije in pripravljeni nanjo. Dirk WEC že desetletje ni bilo v São Paulu in mislim, da nas bodo navijači lepo sprejeli. Prepričan sem, da bomo pripravili še eno razburljivo predstavo."

Rjo Hirakava (voznik, vozilo št. 8):

"São Paulo je zame novo mesto in novo dirkališče, zato sem navdušen nad izzivom. Na progi sem vozil v simulatorju, tako da vem, kaj lahko pričakujem, vendar se nič ne more primerjati z vožnjo v resničnem življenju. To je tako slavno dirkališče v svetu motošporta, na katerega je vezanih ogromno spominov, in neverjetna podpora brazilskih navijačev. Že odkar sem videl koledar z napovedmi se veselim, da ga bom lahko preizkusil na lastni koži in zdaj pa že res komaj čakam."