Izberite

Novi Toyota GR Yaris

Novi Toyota GR Yaris je bil deležen tehničnih, oblikovnih in konstrukcijskih izboljšav, ki obetajo še bolj vznemirljivo doživetje vožnje.

Inženirji oddelka TOYOTA GAZOO Racing so v duhu nenehnega izboljševanja sodelovali s strokovnjaki za dirkanje in reli, da bi obogatili osnovni značaj GR Yarisa, ki je značaj vozila, v katerem je »voznik na prvem mestu« – vozila, ki je v celoti podrejeno zagotavljanju posebne izkušnje, ki ste je deležni od trenutka, ko se usedete za volan in zaženete motor.

Seznam sprememb je obsežen in vsekakor upravičuje opis »novi GR Yaris«. Ključna elementa sta evolucija enega najboljših trivaljnih motorjev s turbopolnilnikom na svetu, ki zdaj zagotavlja še večjo moč in navor, ter uvedba povsem novega osemstopenjskega samodejnega menjalnika GAZOO Racing Direct, zasnovanega za prestavljanje, ki je tako hitro kot v tekmovalnih vozilih.

Po meri izdelano podvozje GR Yarisa je bilo dodatno ojačano, v kabini pa sta bila na novo oblikovana postavitev kokpita in položaj voznika, kar zagotavlja pristnejši občutek športnega vozila, tako pri običajni vožnji po cesti kot pri tekmovalnem motošportu.

Tudi vzmetenje je bilo deležno sprememb, z dodelano trdoto vzmeti ter ojačanim sklopom sprednjih blažilnikov zdaj nudi boljšo vodljivost in nadzor ter čvrstejše delovanje pri velikih obremenitvah.

Ponudba je zdaj bolj osredotočena in obsega le eno različico s paketom »Circuit«, ki vključuje zmogljivostni paket s hlajenjem. Vsebina paketa obsega dodaten spodnji radiator, pršenje na hladilnik polnilnega zraka in spremenjen dovod zraka.

POGONSKI SKLOP: VEČ MOČI, VEČ NAVORA, VEČ NADZORA

Ob začetku prodaje je za motor s turbopolnilnikom GR Yarisa veljalo, da je najmočnejši serijski trivaljni motor na svetu. Zdaj ponuja še več: moč je večja za 19 KM, voznik pa ima na razpolago dodatnih 30 Nm navora, največje vrednosti so se tako povečale z 261 KM in 360 Nm na 280 KM in 390 Nm.

Različica za Evropo serijsko vključuje paket za hlajenje, ki obsega dodaten spodnji radiator za izboljšanje zanesljivost delovanja pri vožnji s polnim plinom, spremenjen dovod zraka in pršenje vode na hladilnik polnilnega zraka. 

NAVDIH ZA VOZNIKOV PROSTOR IZHAJA IZ TEKMOVANJ

Notranjost GR Yarisa je bila deležna obsežnih sprememb, zaradi česar voznikov prostor zagotavlja pristen športni občutek z zasnovo, ki je zvesta načelom, da je »voznik na prvem mestu«.

Ekipa GR je navdih za spremembo položajev upravljalnih elementov, ki vozniku omogočajo hitrejši in jasnejši dostop, našla v povratnih informacijah dirkačev in voznikov relija. Dirkači in vozniki relija so imeli tudi neposreden vpliv na to, kakšne spremembe bodo uvedene.

DEDIŠČINA IN RAZVOJ V PRIHODNOSTI

Novi GR Yaris ne bi bil to, kar je, brez svoje dediščine iz sveta relija. Z uporabo tehnologije in izkušenj iz WRC je Toyoti uspelo ustvariti avto, ki zagotavlja pristno dirkalno izkušnjo na cesti. Filozofija razvoja avtomobilov vključuje testiranje do skrajnih meja, kar zagotavlja maksimalno vzdržljivost in zanesljivost.

Od lansiranja leta 2020 je bil GR Yaris velik uspeh na trgu z več kot 20.000 prodanimi primerki v Evropi. Kupci so izjemno zadovoljni z zmogljivostjo in kakovostjo avtomobila, kar dokazuje priljubljenost modela med ljubitelji hitrosti.

Če pogledamo v prihodnost, Toyota raziskuje možnost razvoja motorjev, ki uporabljajo ogljično nevtralno gorivo, kot je vodik. To odpira vrata novim okolju prijaznim športnim avtomobilom, ki bodo še vedno zagotavljali vrhunsko zmogljivost z minimalnim vplivom na okolje.

Novi GR Yaris je dokaz, da Toyota ne le drži korak s tehnologijo in inovacijami, temveč postavlja tudi nove standarde v avtomobilski industriji. GR Yaris s svojo impresivno zmogljivostjo, napredno tehnologijo in dirkaško dediščino vsakomur jemlje dih in postavlja nove meje v svetu športnih avtomobilov.