Izberite

Le Mans pričakuje ekipo TOYOTA GAZOO Racing

  • Ekipa TOYOTA GAZOO Racing se 15. in 16. junija podaja na izjemno preizkušnjo 24 ur Le Mansa.
  • Ekipa želi osvojiti svojo šesto zmago na legendarni francoski dirki, ki predstavlja četrti krog prvenstva FIA World Endurance Championship (WEC) v sezoni 2024.

Člani ekipe so kot aktualni svetovni prvaki s petimi zmagami na zadnjih šestih tekmah dobro pripravljeni na 92. tekmo dirke 24 ur Le Mansa. Dirkači, inženirji in mehaniki so pripravljeni, da izkoristijo svoj močan ekipni duh in se pridružijo epskemu boju za zmago na dirkališču La Sarthe.

Ekipa TOYOTA GAZOO Racing bo tekmovala z dvema voziloma in se tako pridružila 23 vozilom Hypercar, ki skupaj z znamkami Alpine, BMW, Cadillac, Ferrari, Isotta Fraschini, Lamborghini, Peugeot in Porsche sestavljajo največjo skupino najvišjega razreda dirke Le Mans v 21. stoletju. Mike Conway*, Kamui Kobajaši in Nyck de Vries, ki so se v letošnji sezoni v Imoli že veselili zmag, bodo vozili #7 GR010 HYBRID, medtem ko bodo Sébastien Buemi, Brendon Hartley in Ryo Hirakawa, aktualni svetovni prvaki, tekmovali z vozilom #8 GR010 HYBRID.
Pet od šestih voznikov ekipe je že stalo na najvišji stopnički na dirki Le Mansa. Sébastien se lahko pohvali s štirimi zmagami, Brendon pa s tremi. Mike, Kamui in Ryo so enkratni zmagovalci, medtem ko Nyck po štirih nastopih v kategoriji LMP2 v najvišjem razredu tekmuje prvič. Kamui si na 13.626 km dolgem dirkališču Circuit de la Sarthe še vedno lasti rekord za najhitrejši krog, medtem ko je najhitrejši krog na dirki odpeljal Mike.
Toyotina ekipa je na dirki Le Mans prvič nastopila pred skoraj 40 leti, leta 1985, od takrat pa je dosegla pet zmag, 17 uvrstitev na stopničke in osem vodilnih položajev ter prevozila več kot 16.000 dirkaških krogov, kar je več kot pet krogov okoli Zemlje.

Kazukiju Nakajimi, podpredsedniku združenja TOYOTA GAZOO Racing Europe in enemu od desetih dirkačev, ki so si na dirki Le Mans priborili tri zaporedne zmage, je avtomobilski klub Automobile Club de l'Ouest za letošnji dogodek podelil naziv Grand Marshal, kar pomeni, da bo v soboto, 15. junija, pred pričakovanimi 300.000 gledalci na čelu dirkačev odpeljal krog za ogrevanje.

Dirka 24 ur Le Mansa že od svojih začetkov leta 1923 pomeni predstavitev najnovejših avtomobilskih tehnologij in pionirskih inovacij, pomembnih za vožnjo. 

Toyota na dirki Le Mans razvija svojo tehnologijo in od vrnitve leta 2012 tekmuje izključno s hibridnim pogonskim sklopom ter tako poudarja svojo zavezanost k razvoju vedno boljših hibridnih vozil na vztrajnostnih dirkah. Vozilo GR010 HYBRID za leto 2024 ima poleg 3,5-litrskega motorja V6 z dvema turbopolnilnikoma, ki uporablja 100-odstotno obnovljivo biogorivo, na sprednji premi še hibridni motor z močjo 200 kW (272 KM) za štirikolesni pogon.

Družba TOYOTA GAZOO Racing pa svoje najnovejše tehnologije ne uporablja le na dirkališču, temveč jo predstavlja tudi navijačem, ki dirko spremljajo ob stezi. 

Lani je bil kot primer potencialne prihodnosti dirke Le Mans predstavljen vodikov motor GR H2 Racing Concept, vodik pa se je v središču pozornosti znova znašel na konstruktorskem delu prizorišča Manufacturers Village kot del ponudbe Hydrogen Village, osredotočenem na projekte in filozofijo motošporta družbe TOYOTA GAZOO Racing.

Navijači lahko vozilo GR010 HYBRID od blizu spoznajo v soboto, 8. junija, ko bo v središču Le Mansa potekal tradicionalni tehnični pregled dveh dirkalnih vozil, tretje vozilo GR010 HYBRID pa se bo udeležilo 2,1 km dolgega sprevoda skozi mesto, ki se bo začel ob 15.30. uri. Uradni preizkus, ki sledi naslednji dan, traja šest ur.

Kvalifikacije se začnejo z dvema krogoma v sredo, 12. junija, pozneje pa se osem najhitrejših vozil iz vsakega razreda uvrsti v krog za štartne položaje ali Hyperpole, ki se bo odvijal v četrtek ob 20. uri po srednjeevropskem času. 

Po petkovi paradi voznikov se dirka začne v soboto, 15. junija, ob 16. uri.

Ekipa TOYOTA GAZOO Racing navijačem z vsega sveta ponuja priložnost, da se na posebni spletni strani https://toyotagazooracing.com/wec/special/2024/24h-lemans/ bolje seznanijo z izzivom Le Mansa, vključno z informacijami o ekipi in kamerami v živo iz obeh vozil GR010 HYBRID.

Kamui Kobajaši (vodja ekipe in voznik, vozilo št. 7):

Vsi v ekipi – tisti v Higashi-Fujiju, Kölnu, člani širše Toyotine družine in naši partnerji – smo celo leto garali, da bi bili pripravljeni na Le Mans. 

. Pred nami je napornih 10 dni dirk z močno konkurenco. Zato moramo biti v najboljši formi, da bi lahko zasedli prva mesta. Za še eno zmago na dirki v Le Mansu bomo potrebovali ekipni duh, izkušnje in trud, ki jih premoremo, vendar smo vsi odločeni, da nam to uspe. Gre za posebno dirko z edinstvenim vzdušjem, za katerega poskrbijo naši navijači z vseh koncev sveta. Njihovo podporo čutimo na vsakem koraku – vse od tehničnega pregleda v mestu pa do zmagovalnega odra – in ta podpora nam vliva moč. Komaj čakam, da bom spet tam in bom lahko del tega.

Mike Conway* (voznik, vozilo št. 7):

Le Mans je vedno največja dirka leta, ki se je najbolj veselimo. Je razlog, zakaj ustvarjamo ta vozila. Celotna ekipa si želi dobrega rezultata in z zmago v Imoli smo pokazali, da nam to lahko uspe, če se potrudimo po najboljših močeh. Vemo, da bo težko, saj je konkurenca zelo močna, njihova vozila pa so izjemno hitra. Dati moramo vse od sebe. Ker gre za dirko Le Mans, pa za dober rezultat potrebuješ tudi nekaj sreče. Na dogodek se odpravljamo z dvignjenimi glavami in upamo na čim boljši rezultat.

Na marsikaj ne moremo vplivati, a tako pač je. Potrudili se bomo po svojih najboljših močeh.

Nyck de Vries (voznik, vozilo št. 7):

Le Mans je ena najbolj ikoničnih in prestižnih dirk na svetu. Za vse, ki sodelujejo na prvenstvu WEC, je to največja dirka v letu in dirka, na kateri si vsi želijo zmagati. To zagotovo velja tudi za nas. To bo moj prvi Le Mans v vlogi Toyotinega dirkača in tega se zelo veselim. 

Leta 2022 sem bil del ekipe kot testni dirkač v kategoriji LMP2, tokrat pa se bom, če bo šlo vse po sreči, boril za skupno zmago. Pred nami je vznemirljivo obdobje, v katerem se bo odvijal pravi boj med številnimi ekipami in proizvajalci. Veselim se maratonskega tedna in upam, da nam bo Le Mans naklonjen.

Sébastien Buemi (voznik, vozilo št. 8):

Le Mans je posebna dirka, za katero trdo garamo ter za katero vsa ekipa in njene družine ogromno žrtvujejo. 

Dogodek je pravo skupno popotovanje in če želiš zmagati, moraš preizkušati svoje meje. Gre za edinstveno doživetje, za katerega poskrbi več kot 300.000 navijačev, več kot 60 vozil na stezi in mnogo proizvajalcev, ki sodelujejo na tej 100-letni dirki. Poleg tega je dirkalna steza neverjetna. Poteka po javnih cestah in je za dirkanje na voljo le en teden na leto, tako da je to dirkališče "stare šole", kakršna danes le še redko najdemo.

Brendon Hartley (voznik, vozilo št. 8):

Vse naše trdo delo je usmerjeno v Le Mans. 

To je dirka, za katero bi lahko trdili, da je pomembnejša kot vse druge dirke v sezoni skupaj. Čeprav sezone nismo začeli tako, kot bi si želeli, menim, da smo dobro pripravljeni. Skupaj s sotekmovalci in drugimi člani ekipe bomo dali vse od sebe, da bi si priborili tisto znamenito najvišjo stopničko na odru. Lani so bili navijači izjemni in pričakujem, da se nam bo letos zaradi še večjega števila tekmovalcev spet pridružilo veliko število navijačev in ljubiteljev dirkanja z vsega sveta. Gre za posebno dirko, ki te popelje na pravi čustveni vrtiljak. In mi smo nanjo pripravljeni.

Ryo Hirakawa (voznik, vozilo št. 8):

To bo moj peti Le Mans, tretji za ekipo TOYOTA GAZOO Racing, in zelo se ga veselim. To je zelo razburljiv del sezone. Ni lepšega občutka, kot ko po 24 urah stojiš na najvišji stopnički. O tem sanja vsak vztrajnostni dirkač, sam pa sem to dosegel leta 2022. Ker vem, kakšne občutke prinaša zmaga, sem še bolj motiviran, da znova zasedem mesto na zmagovalnem odru, vendar se vsi zavedamo, da to ne bo lahko. Na 24-urni dirki se lahko zgodi marsikaj, v kategoriji vozil Hypercar pa nas čaka močna konkurenca. 

Toda ekipa je trdo garala, da bi bila dobro pripravljena, in potrudili se bomo, da dosežemo dober rezultat.

TOYOTA GAZOO Racing z obžalovanjem sporoča, da Mike Conway zaradi poškodbe ne bo sodeloval na dirki 24 ur Le Mansa.

Mike je v kolesarski nesreči utrpel zloma reber in ključnice in čeprav poškodba ni resna, žal ne bo pripravljen, da se pridruži Kamuiju Kobayashiju in Nycku de Vriesu v #7 GR010 HYBRID v Le Mansu.

TOYOTA GAZOO Racing deli Mikovo iskreno razočaranje nad to situacijo in bo še naprej nudil tesno podporo na njegovi poti nazaj do popolne kondicije. Vsi člani ekipe se veselijo, da bodo Mikea – člana družine ekipe od leta 2014 – ob prvi priložnosti spet videli v pilotski kabini.

Mikov tesen prijatelj in nekdanji moštveni kolega José María López, ki je dirkal za TOYOTA GAZOO Racing od leta 2017 do 2023, se vrača v kokpit #7 GR010 HYBRID.

José, dvakratni svetovni prvak v vzdržljivostni vožnji, ki je leta 2021 zmagal na Le Mansu skupaj z Mikom in Kamuijem, bi moral letos dirkati z Lexusom RC F GT3.