1. Novi Yaris Cross: še več moči, sloga in tehnologije
Izberite

Novi Yaris Cross: še več moči, sloga in tehnologije

  • Motorni paleti je dodan novi zmogljivejši pogonski sklop Hybrid 130, ki je na voljo pri višjih paketih opreme.
  • Najnovejša različica multimedijskega paketa Toyota Smart Connect ponuja prilagodljivo digitalno izkušnjo.
  • Na voljo je tudi novi digitalni ključ.
  • Funkcije varnostnega paketa Toyota T-Mate so razširjene in izrazito izboljšane.
  • Nova različica Yaris Cross Premiere Edition ponuja bogato serijsko opremo in ekskluzivno barvo zunanjosti Urban Khaki.
  • Vozilo bo prek spleta na izbranih evropskih trgih1 mogoče rezervirati že ta mesec.

Pri znamki Toyota so osvežili in izboljšali ključne značilnosti priljubljenega urbanega športnega terenca Yaris Cross, ki si je že v prvem letu prodaje prislužil številne nagrade, vključno z nazivoma world urban car in slovenski avto leta 2022.

Številne izboljšave učinkovito ohranjajo in še izboljšujejo vsestransko privlačnost modela Yaris Cross, ki se je že takoj ob uvedbi leta 2021 hitro uveljavil kot močan in konkurenčen izzivalec na evropskem trgu ter je celo vodilni model v hitro rastočem segmentu B-SUV.

Novi Yaris Cross prinaša še zmogljivejši električno-hibridni pogonski sklop, varnejšo in preprostejšo vozniško izkušnjo, ki jo omogočajo varnostni in asistenčni sistemi paketa Toyota T- Mate, povsem digitalno uporabniško izkušnjo in številne stilske podrobnosti, ki poudarijo njegov sodobni urbani slog. Yaris Cross tudi sicer učinkovito dopolnjuje paleto majhnih avtomobilov znamke Toyota, ki jo sestavljajo še novi Aygo X, Yaris v klasični kombilimuzinski različici in izjemno zmogljivi GR Yaris.

Moč in užitek pri vožnji

Yaris Cross se pridružuje kombilimuzinskemu Yarisu in s svojim pogonskim sklopom prevzema hibridno tehnologijo pete generacije. Različica Hybrid 130 izboljšuje ponudbo znamke Toyota v segmentu B in je usmerjena h kupcem, ki se odločijo za manjše vozilo, vendar pri tem ne želijo žrtvovati zmogljivosti.

Že uveljavljeni 1,5-litrski električno-hibridni sistem je opremljen z novim menjalnikom, ki ima večji in zmogljivejši elektromotor (MG1) ter skupaj z izboljšavami krmilne enote (PCU) zagotavlja
14-odstotno povečanje sistemske moči. Ta se je s 116 konjskih moči (85 kW) povečala na 132 konjskih moči (97 kW). Hkrati se je povečal navor motorja v celotnem območju vrtljajev, pri čemer se je največji dvig povečal za 30 odstotkov, s 141 na 185 Nm.
Rezultat je zmogljivejše pospeševanje. Vozilo po novem od 0 do 100 km/h pospeši v 10,7 sekunde, kar je pol sekunde hitreje kot pri predhodni generaciji. Za 0,4 sekunde je izboljšana tudi merilna vrednost pri pospeševanju 80–120 km/h, ki po novem znaša 8,9 sekunde. Novi Yaris Cross se ponaša tudi z izjemno nizkimi emisijami CO2, ki so med najboljšimi v svojem razredu in se gibljejo med 103 in 122 g/km.

Odlični tehnični podatki so le del zgodbe, saj odločilno vplivajo tudi na vozniško izkušnjo. Zmogljivost motorja, pogonskega motorja in hibridne baterije je bila v različici Hybrid 130 izrazito povečana. To skupaj z višjo stopnjo navora pri vseh vrtljajih motorja daje avtomobilu bolj dinamičen in odziven občutek pri pospeševanju in zaviranju, kar precej povečuje užitek pri vožnji ne glede na vozno okolje. Vse skupaj pa se kaže tudi v občutku bolj linearnega pospeševanja.

Platforma GA-B omogoča boljšo okretnost avtomobila, ki ga odlikujeta tudi nizko težišče in bolj toga karoserija.

Novi pogonski sklop Hybrid 130 bo predstavljen pri višjih paketih opreme, vključno z novima Premiere Edition in GR SPORT. Še naprej pa bo na voljo uveljavljeni hibridni sistem s 116 konjskimi močmi (85 kW), ki bo po novem nosil oznako Hybrid 115.

Prisotnost električno-hibridnega pogonskega sklopa je odločilni dejavnik ob nakupu športnega terenca Yaris Cross. S svojo 100-odstotno hibridno linijo in edinstveno možnostjo dveh različnih pogonskih sklopov v razredu imajo kupci za zadovoljitev svojih potreb zdaj še večjo izbiro kot v preteklosti.

Tišja vožnja z izboljšano zaščito pred hrupom in tresljaji

Novi Yaris Cross ponuja številne rešitve za zmanjševanje hrupa in tresljajev. Pri dušenju hrupa motorja so izboljšave osredotočene na štiri ključna področja:

  • dinamični blažilnik je bil dodan na levi nosilec motorja,
  • na sesalno cev je nameščen resonator,
  •  notranji dušilnik armature je spremenjen iz enoslojne v trislojno konstrukcijo,
  • dodatni sloj blažilnega materiala je bil dodan zgornjemu dušilniku.

 

Debelejša stekla pa zagotavljajo zmanjševanje vetra in hrupa s ceste.

Povsem digitalna uporabniška izkušnja

Izboljšani multimedijski sistem ponuja boljši dostop do informacij ter več možnosti povezljivosti in zabave. Voznikov zaslon je mogoče konfigurirati in ga prilagoditi željam in potrebam. Celoten multimedijski sistem je zmogljivejši, odzivnejši in ponuja širši nabor funkcij. Po velikosti sta oba zaslona vodilna v svojem razredu. Vozniku je na voljo 17,78-centimetrski (7-palčni) ali
31,24-centimetrski (12,3-palčni). Osrednji multimedijski zaslon, ki je občutljiv za dotik, pa je na voljo v velikostih 22,86 centimetra (9 palcev) ali 26,67 centimetra (10,5 palca).

31,24-centimetrski (12,3-palčni) voznikov zaslon ima številčnice, informacije in grafiko v visoki ločljivosti, ki ponuja dobro vidljivost pri vseh svetlobnih stopnjah. Voznik lahko prilagodi videz zaslona svojemu razpoloženju ali vrsti potovanja s štirimi stilskimi možnostmi: Smart, Casual, Sporty in Tough.

17,78-centimetrska (7-palčna) različica je standardna pri paketih opreme Mid in Mid+,
31,24-centimetrski (12,3-palčni) zaslon pa je na voljo pri paketih opreme GR SPORT in Premiere Edition.

Multimedijski sistem Toyota Smart Connect je opremljen z zmogljivejšim računalnikom, ki je zasnovan za preprosto in intuitivno uporabo ter ponuja precej boljšo odzivnost. Del standardne opreme sta tudi navigacija v oblaku in sistem nenehne povezanosti, ki omogočata dostop do aktualnih prometnih informacij.

Izboljšan in odzivnejši je tudi sistem za prepoznavanje glasu, ki omogoča glasovne ukaze, ki temeljijo na ukazu Hey Toyota. Sistem lahko prepozna naravni pogovorni jezik in razume kontekst zahteve. Zato se bo na ukaz Hej Toyota, zebe me odzval s samodejnim zvišanjem temperature klimatske naprave.

Preprosto povezljivost omogočata tudi povezavi Apple CarPlay in Android Auto. Tako kot pri sistemih Toyota Safety Sense je mogoče multimedijske nadgradnje in nove funkcije nemoteno namestiti in nadgraditi brezžično.

 

Preprost dostop s pametnim digitalnim ključem

Tudi Yaris Cross se pridružuje novi kombilimuzinski različici Yarisa in lastnikom ponuja udobje pametnega digitalnega ključa. Povezan je z aplikacijo MyT in petim uporabnikom omogoča dostop do vozila s pametnim telefonom. 

Z digitalnim ključem je mogoče odkleniti in zakleniti avtomobil ter zagnati motor. Dovolj je le, da ima avtorizirani uporabnik pri sebi svoj pametni telefon, ki mu ga ni treba niti vzeti iz žepa ali torbe.

Ključ je združljiv z napravami znamke Apple in napravami, ki jih poganja operacijski sistem Android, standardno pa je na voljo pri paketu opreme Premiere Edition. Storitev je za leto dni vključena v ceno avtomobila.

Aplikacija MyT ponuja tudi druge uporabne funkcije, med katerimi so tudi daljinsko odklepanje in zaklepanje avtomobila, upravljanje klimatske naprave in aktiviranje opozorilnih luči za pomoč pri lociranju vozila (na primer na velikem parkirišču).

 

Bolj varna in manj stresna vožnja z varnostnim paketom Toyota T-mate

Pri znamki Toyota so z bogato opremo za aktivno in pasivno varnost ter funkcijami, ki lahko odpravijo velik del stresa pri vožnji, nadgradili kombilimuzinsko različico modela Yaris, ki velja za najvarnejši mali avtomobil na svetu. Zdaj je enake nadgradnje deležen tudi urbani športni terenec Yaris Cross.

Toyota T-Mate je skupni izraz za napredne funkcije, ki omogočajo varnejšo vožnjo in olajšujejo parkirni manever. Novi Yaris Cross ponuja številne izboljšane in razširjene funkcije, vključno z varnostnimi sistemi najnovejše generacije paketa Toyota Safety Sense. Te funkcije, ki so pri večini drugih modelov segmenta B na voljo opcijsko, ali pa sploh niso na voljo, so pri vseh različicah športnega terenca Yaris Cross del standardne opreme.
Novi multimedijski sistem in podatkovni komunikacijski modul (DCM) omogočata prenos posodobitev programske opreme po zraku. To pomeni, da je mogoče Toyota Safety Sense in multimedijske funkcije neopazno nadgraditi, ne da bi morali avtomobil peljati na servis. Prenosi se lahko izvajajo tudi med vožnjo. Namestitev pa se izvede, ko se to vozniku zdi primerno.

Nove kamere in radarski sistem omogočajo precej daljši doseg delovanja in tako zagotavljajo še več možnosti za odkrivanje tveganja nesreče. Sistem za zaznavanje in preprečevanje trka lahko zdaj prepozna široko paleto predmetov in vozil, ki se znajdejo na poti avtomobila, vključno s pešci, kolesarji in po novem tudi motocikli.

Sistem za preprečevanje nenadnega pospeševanja pri majhni hitrosti je pomemben dodatek k portfelju Toyota Safety Sense. Ta sistem upočasni vsako nenadno pospeševanje, ko prepozna nevarnost trka z vozilom, ki vozi spredaj.

Proaktivni asistent vožnje (PDA) je še ena nova funkcija, ki pomaga pri izogibanju nevarnostim pri vožnji pri majhni hitrosti. Pomoč pri pojemku zagotavlja tekoče pojemanje, ko voznik spusti stopalko za plin, in upočasni vozilo, ko se približuje počasnejšemu vozilu spredaj ali vstopi v ovinek.

Novi sistem za zaustavitev v sili (EDSS) pomaga vozniku, če nenadoma postane nezmožen za vožnjo. Če zazna, da voznik določeni čas ni odziven (krmiljenje, zaviranje, pospeševanje), bo sprožil zvočno opozorilo. Če se voznik še vedno ne odzove, bo sistem nežno ustavil vozilo, vključil opozorilne luči in odklenil vrata.

Toyota T-Mate zagotavlja tudi zaščito, kadar avto miruje. Opcijski sistem za varno izstopanje iz vozila (SEA) z vizualnimi in zvočnimi opozorili ponuja zaščito ob nenamernem odpiranju vrat v trenutku, ko se od zadaj približuje drugo vozilo ali kolesar. Sistem opomnikov za zadnje sedeže (RSRS) bo voznika opozoril z vizualnimi in zvočnimi opozorili, če je v trenutku njegovega izstopa iz vozila na zadnjem sedežu še vedno otrok ali hišni ljubljenček.
Poleg vseh dodatnih funkcij novi Yaris Cross ponuja tudi nadgradnjo uveljavljenih funkcij paketa Toyota Safety Sense. Prilagodljivi tempomat (ACC) je odzivnejši in deluje z bolj naravnim občutkom. Na primer, kadar drugo vozilo zapelje na vozni pas avtomobila, je upočasnitev bolj postopna. Voznik ima tudi več možnosti za nastavitev razdalje glede na spredaj vozeče vozilo, sistem za zmanjševanje hitrosti v ovinkih pa se aktivira prej, kar omogoča bolj tekoče nadzorovanje hitrosti.
Sistemu ACC so dodani novi sistemi za varnejše prehitevanje. Podpora za preprečevanje prehitevanja preprečuje nenamerno prehitevanje po napačnem voznem pasu. Povezani nadzor s predhodnim pojemkom pa vozniku pomaga, da se s primerno hitrostjo in oddaljenostjo od drugih vozil varno vrne na svoj prometni pas.
Opozorilo o zapustitvi voznega pasu (LDA) zdaj prepozna, da je voznik zapustil vozni pas, medtem ko se poskuša izogniti oviri (pešcu ali drugim udeležencem v prometu), in začasno prekliče svojo opozorilno funkcijo. Sistem za sledenje voznega pasu (LTA) je prilagojen tako, da je njegovo delovanje bolj naravno. Izboljšan je tudi sistem za prepoznavanje prometnih znakov, tako da je za uskladitev informacij potrebna samo nastavitev omejevalnika hitrosti z enim dotikom.

Paket opreme premiere edition ponuja še več sloga.

Urbani športni terenec Yaris Cross je že ob svoji predstavitvi kupce navdušil s svojim sodobno sproščenim slogom in kompaktnostjo, ki je omogočala agilno vožnjo po mestnih ulicah. S paketom Premiere Edition je njegova vizualna privlačnost še dodatno izboljšana.

Na voljo je v ekskluzivni novi dvobarvni kombinaciji Urban Khaki in z ekskluzivnimi
45,72-centimetrskimi (18-palčnimi) strojno obdelanimi 5-krakimi platišči v temno sivi barvi, ki poudarjajo njegov dinamično robustni videz. V notranjosti se šivi oblazinjenja in dekorativne obloge na armaturni plošči in vratih ujemajo z zeleno barvo karoserije. Na voljo sta tudi dvobarvni kombinaciji v biserno beli in kovinsko sivi barvi s kontrastno črno streho.

Notranje oblazinjenje sedežev je osveženo z novim vzorcem, mehka prevleka spodnje armaturne plošče je zdaj na voljo pri vseh paketih opreme. V celotni ponudbi pa je na voljo nova modra barva Juniper.