1. Skupina VDL Groep razkrila tovornjak na gorivne celice
Izberite

Skupina VDL Groep razkrila tovornjak na gorivne celice

za logistične potrebe Toyote v Evropi

  • Prvi tovornjak na vodik skupine VDL Groep, ki uporablja Toyotine module gorivnih celic, je pripravljen za pilotno fazo
  • Skupina VDL Groep bo predstavila še štiri tovornjake na vodik, ki jih bodo testirali ponudniki logističnih storitev za Toyoto
  • Preizkusna uporaba na logističnih relacijah se bo začela leta 2023 in bo trajala pet let 

Bruselj, Belgija - 12. september 2023 – Maja letos sta družba Toyota Motor Europe in skupina VDL Groep oznanili medsebojno sodelovanje, zdaj pa sta pokazali svoj prvi predstavitveni tovornjak na gorivne celice. Z vgradnjo Toyotine tehnologije gorivnih celic v težke tovornjake VDL želi Toyota zmanjšati emisije ogljika pri svojih logističnih dejavnostih v Evropi.

Prvi predstavitveni tovornjak se bo uporabljal za testiranje na cestah in ocenjevanje izboljšav za naslednje korake projekta. V skupini VDL Groep pripravljajo še štiri tovornjake na gorivne celice, ki jih bodo uporabljali naslednji ponudniki logističnih storitev za Toyoto: VOS Transport Group, CEVA, Groupe CAT in Yusen. 

Ta prevozna podjetja bodo veliko prispevala k projektu, s tem ko bodo tovornjake na vodik uporabljala na svojih vsakodnevnih logističnih poteh, ki potekajo skozi Belgijo (Antwerpen), Francijo (Lille), Nemčijo (Köln) in Nizozemsko (Amsterdam in Rotterdam). Na vsaki od štirih relacij je vsaj ena vodikova polnilnica (HRS), vključno z rezervnimi rešitvami.

Vse udeležene strani pričakujejo, da bodo s sodelovanjem utrdile svoje znanje o tem, kako uvesti tovornjake na gorivne celice na javnih cestah in prispevati k ekološkemu energetskemu prehodu v Evropi. 

Petletni preizkus naj bi podprl nadaljnji razvoj trajnostne vodikove infrastrukture po vsej Evropi, ki izpolnjuje zahteve AFIR, in spodbudil nastanek več ogljično nevtralnih mobilnostnih rešitev na vodik. 

Ta projekt dopolnjuje Toyotina prizadevanja za razogljičenje logistike in podpira njen dolgoročni cilj, da do leta 2040 postane ogljično popolnoma nevtralna. V družbi Toyota poleg elektrifikacije osebnih vozil veliko vrednost vidijo tudi v sodelovanju z več partnerji, da bi pospešili prehod v trajnostno in dostopno vodikovo gospodarstvo brez emisij. Zato družba sodeluje s podjetji iz vseh sektorjev mobilnosti in z različnimi znanji, da bi preizkušala in zagotovila zanesljive in učinkovite rešitve. 

O podjetju VDL Special Vehicles

Podjetje VDL Special Vehicles je specialist na področju baterijskih električnih in vodikovih rešitev za cestna in terenska vozila. Kot pogodbeni proizvajalec zagotavljamo proizvodne zmogljivosti za majhne do srednje velike serije (delov) vozil brez emisij. Poleg tega lahko nudimo podporo na področjih, kot so razvoj izdelkov, izdelava prototipov in certificiranje pogonskih sklopov brez emisij, obseg podpore pa lahko sega do popolnega razvoja alternativnega pogonskega sklopa za vaše potrebe.

VDL Special Vehicles svojim strankam omogoča, da ponujajo rešitve za vozila, zaradi katerih je svet čistejši. Izvirno smo se v podjetju ukvarjali z razvojem in proizvodnjo šasij za avtobuse za različne namene. Zaradi teh izkušenj smo pred več kot 20 leti začeli razvijati pogonske sklope brez emisij. S pridobljenim znanjem in izkušnjami smo v zadnjih dveh desetletjih razvili različne vodikove in baterijske električne rešitve za srednje težka in težka cestna vozila, kot so avtobusi in tovornjaki. Naša inženirska ekipa lahko te in druge rešitve vgradi v obstoječa vozila drugih proizvajalcev. Primeri vključujejo gradbeno, kmetijsko, pristaniško ali letališko opremo. 

Poleg tega kot pogodbeni proizvajalec tretjim strankam ponujamo možnost, da v naših obratih izdelujemo njihova vozila z ničelnimi emisijami.

Podjetje VDL Special Vehicles je del mednarodne industrijske skupine VDL Groep v družinski lasti s sedežem v regiji Eindhoven Brainport na Nizozemskem. Skupina je bila ustanovljena leta 1953, 70 let pozneje pa jo od leta 2017 vodi že tretja generacija članov družine Van der Leegte. Skupina VDL Groep ima več kot 16.000 zaposlenih in posluje v 19 državah.

Skupino sestavlja več kot 100 operativnih podjetij, vsako s svojo specializacijo, ki medsebojno intenzivno sodelujejo. Dejavnosti teh podjetij lahko povzamemo v »petih svetovih VDL«: tehnologija za znanost in zdravje, mobilnost, energija in trajnost, tehnologija za infrastrukturo in tehnologija za pridelavo hrane. Skupni letni prihodki so leta 2022 znašali 5,752 milijarde evrov. Več na www.vdlgroep.com.