1. Toyota Gazoo Racing predstavlja posebni izdaji GR Yarisa
Izberite

Toyota Gazoo Racing predstavlja posebni izdaji GR Yarisa,

katerih navdih so uspehi v reli seriji WRC

  • Pri posebnih različicah novega GR Yarisa sta poleg strokovnjakov ekipe TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team (TGR-WRT) sodelovala tudi svetovna prvaka Sébastien Ogier in Kalle Rovanperä.
  • Posebni različici sta namenjeni pravim ljubiteljem zmogljivih avtomobilov.
  • Uradna predstavitev posebnih različic bo na sporedu na uvodni dan legendarnega relija Monte Carlo, na katerem bo ekipa TGR-WRT začela z obrambo lanskega naslova svetovnih prvakov.
  • Različici Ogier Edition in Rovanperä Edition sta opremljeni s štirikolesnim pogonom, ki je sprogramiran na osnovi nastavitev obeh dirkačev.
  • Obe različici bosta izdelani v omejenih serijah.
Toyota je predstavila dve ekskluzivni visoko zmogljivi različici novega GR Yarisa, ki sta plod sodelovanja ekipe TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team (TGR-WRT) in svetovnih dirkaških prvakov Sébastiena Ogierja in Kalleja Rovanperäja. Nova modela bosta prvič predstavljena na uvodni dan relija Monte Carlo, s katerim se začenja reli serija FIA WRC 2024.
Oba nova modela sta bila razvita iz konceptnih različic, ki so bile prikazane na nedavnem avtomobilskem salonu v Tokiu. Pri razvoju sta sodelovala tudi Sébastien Ogier, ki je v letih 2020 in 2021 z Yarisom WRC osvojil dva izmed svojih osmih naslovov svetovnega prvaka, in Kalle Rovanperä, svetovni prvak v letih 2022 in 2023.
Nastanek posebnih izdaj GR Yarisa je prvenstveno navdihnila želja Akia Toyode, predsednika Toyota Motor Corporation in mojstrskega voznika, ki je dolgoletni navdušenec nad dirkalnimi avtomobili, v dirkaškem svetu pa je znan tudi po svojem vzdevku Morizo. Ta dva avtomobila sta izraz spoštovanja in hvaležnosti voznikom, članom ekipe, organizatorjem relijev in ljubiteljem avto-moto športa, ki na najbolj zahtevnih relijih soustvarjajo, razvijajo in izboljšujejo avtomobile znamke Toyota.

Oba avtomobila se ponašata z načinoma Gravel in Track, katerih nastavitve odražajo osebne preference obeh legendarnih dirkačev. Poleg tega pa sta opremljena z značilnimi dekorativnimi elementi zunanjosti in notranjosti.

Obe posebni različici poganja najnovejši 1,6-litrski trivaljni motor s turbinskim polnilnikom, ki zmore 280 konjskih moči in 390 Nm navora, poleg tega pa s pametnim šeststopenjskim ročnim menjalnikom (6iMT) tvori uigrano pogonsko celoto. 

Različica Ogier Edition 

 

GR Yaris Ogier Edition ponuja dva nova načina upravljanja štirikolesnega pogona AWD: Morizo in Seb. Način Morizo je razvil Akio Toyoda, ki se tudi lahko pohvali s številnimi dirkaškimi izkušnjami. Nastavitve tega načina zagotavljajo izjemen pospešek in učinkovito zaviranje. Način Seb, ki ga je razvil Ogier, s pomočjo sprednjega in zadnjega diferenciala Torsen in štirikolesnega pogona zagotavlja porazdelitev navora na zadnjo os, tako da je mogoče zadnji del avtomobila relativno enostavno zasukati navzven. To daje vozniku občutek, da je popolnoma povezan z avtomobilom.

Zunanjost različice Ogier Edition je na voljo v posebni barvi Matt Stealth Grey, opremljena je s platišči 18x8J BBS, na mreži sprednjega zračnika pa je okrašena s francosko trobojnico. Med posebnimi detajli izstopajo modro obarvane zavorne čeljusti in zadnji spojler iz posebne plastike, ki je okrepljena z ogljikovimi vlakni. Na obeh vratih so dodane nalepke TOYOTA GAZOO Racing, na zadnjih vratih pa se nahaja logotip Ogier Edition.
V notranjosti je na sovoznikovi strani armaturne plošče posebna ploščica z Ogierjevim seznamom zmag na relijih serije WRC. Volan je okrašen s kontrastnimi modrimi, sivimi in rdečimi šivi, ki simbolizirajo francosko zastavo. Manšeti menjalnika in ročne zavore ter oblazinjenje sedežev pa so okrašeni s sivimi šivi.

Različica Rovanperä Edition

 

Različica Rovanperä Edition ponuja edinstven tako imenovani način Donut. Ustvarjen je bil posebej za najmlajšega prvaka reli serije WRC, ki je zelo spreten v driftanju in izvajanju krogov oziroma krofov, pri katerih se izpod koles močno kadi. Ta novi način omogoča enostavno vožnjo in obračanje s stalnim močnim prenosom navora na zadnja kolesa.

Posebna različica GR Yarisa ponuja tudi način Kalle, ki uporablja zadnji diferencial s konstantno hitrostjo ter sprednji in zadnji diferencial Torsen z omejevalnikom zdrsa, ki omogočajo ustvarjanje linearnih značilnosti upravljanja, tako da se zadnji del avtomobila pri vstopu v ovinek lahko močno zavihti navzven, hkrati pa sprednjemu delu avtomobila omogoči, da ga potegne naprej.

Avtomobil se ponaša z ekskluzivno tribarvno zasnovo, ki izvira iz grafične podobe Rovanperäjeve dirkaške čelade. Na sprednjih blatnikih so nameščene zmagovalne nalepke iz reli serije WRC, vrata in zadnji odbijač pa sta okrašena z logotipi ekipe TOYOTA GAZOO Racing.

Poleg tega se na zadnjih vratih nahaja tudi značka z napisom Rovanperä Edition. Avtomobil je opremljen z aluminijastimi platišči BBS 18x8J, s snemljivim zadnjim spojlerjem iz posebne plastike, ki je okrepljena z ogljikovimi vlakni, in z zadnjim diferencialom CV.

V kabini so obloge in šivi oblazinjenja zasnovani v modri in sivi barvi, ki simbolizirata nacionalne barve Rovanperäjeve domovine Finske. Tako kot pri različici Ogier Edition je Rovanperä Edition okrašena s spominsko ploščico z zmagami v seriji FIA WRC.

Posebni izdaji Ogier in Rovanperä bosta izdelani v omejenem številu. Podrobnosti o naročilih in prodaji na evropskih trgih bodo nacionalni distributerji objavili nekoliko kasneje.