1. Novi Hilux Hybrid
Izberite

Novi Hilux Hybrid 48V daje novo dimenzijo

že tako nepremagljivi ikoni

  •  Toyotina linija Hilux se širi z novim 48 V hibridnim sistemom
  • Novi Hilux Hybrid 48V je učinkovitejši in bolj zmogljiv ter zagotavlja enakomernejšo vožnjo tako v mestnem okolju kot na bolj zahtevnem terenu
  • Brez kompromisov pri izjemni vlečni zmogljivosti in nosilnosti ter neprimerljivi terenski zmogljivosti
  • Najnovejši varnostni sistem Toyota Safety Sense z novimi funkcijami zagotavlja večjo zaščito potnikov in drugih udeležencev v prometu
  • Najnovejši član družine Hilux se pridružuje razširjeni liniji vozil Toyota Professional in bo v Evropi predstavljen sredi leta 2024

Toyotin novi Hilux Hybrid 48V v legendarno serijo poltovornjakov uvaja elektrifikacijo in tako omogoča večjo učinkovitost, boljše vozne zmogljivosti in večje udobje tako v mestnem okolju kot na bolj zahtevnem terenu.

Nepremagljivi Hilux že od predstavitve na Japonskem leta 1968 slovi po svoji kakovosti, vzdržljivosti in zanesljivosti. V tem času je postal eno najbolj prepoznavnih Toyotinih delovnih vozil in ikonično vozilo za uporabo tako po mestu kot na najbolj zahtevnih terenih na svetu, ki so njegovo domače okolje.

Sedaj mu je Toyota dodala hibridni 48 V sistem in tako okrepila svoj celoviti multitehnološki pristop k ogljični nevtralnosti. Toyota meni, da morajo vsem strankam biti na voljo različne cenovno dostopne in praktične rešitve, tudi za gospodarska in terenska vozila.

Hilux Hybrid 48V se ponaša z znanim ikoničnim videzom Hiluxa, na voljo pa je izključno v izvedbi z dvojno kabino. Z drzno tridimenzionalno masko in sprednjim odbijačem, ki poudarjata močno in robustno držo tega poltovornjaka, ne bo nikogar pustil ravnodušnega.

V udobni in prostorni notranjosti novega vozila Hilux Hybrid 48V se skriva ogromno opreme, vključno s sodobnim informacijsko-razvedrilnim sistemom in najnovejšo tehnologijo Toyota Safety Sense.

Nova 48-voltna tehnologija

 

Zmogljivemu 2,8-litrskemu dizelskemu motorju Hiluxa je bil dodan hibridni 48-voltni sistem, posebej zasnovan za specifično uporabo Toyotinega poltovornjaka.

Motor s pomočjo jermenskega sistema poganja kompaktni elektromotor, ki polni novo 48-voltno litijevo baterijo. Ta je majhne velikosti in tehta le 7,6 kg, zato jo je mogoče namestiti pod zadnje sedeže, kjer ne vpliva na prostor v kabini. Ta 48-voltna baterija prek novega pretvornika DC/DC napaja tudi 12-voltni sistem vozila.

Tako kot Toyotini popolnoma hibridni električni sistemi se tudi nova baterija polni med upočasnjevanjem, pri čemer učinkovito obnavlja zavorno energijo, ki bi se sicer izgubila, hkrati pa povečuje učinkovitost zaviranja. Ko je baterija napolnjena, prek elektromotorja pošlje motorju do 16 KM po DIN (12 kW) moči in 65 Nm navora ter tako izboljša pospeševanje, zmogljivost in učinkovitost.

Robusten elektromotor je hkrati kompakten in zasnovan tako, da mu zahtevnejše delovno okolje gospodarskih vozil ne predstavlja težav, motor pa je narejen tako, da se prilagaja hibridnemu sistemu. 

Nov dvojni napenjalnik jermena in močnejši material jermena prispevata k boljšim voznim lastnostim in tišji vožnji, hkrati pa ohranjata vzdržljivost, po kateri slovi Hilux.

Z elektromotorjem je povezan zmogljiv in preizkušen 2,8-litrski dizelski motor DOHC s 16 ventili, ki je skladen s standardom Euro 6d in proizvede 204 KM po DIN (150 kW) pri 3400 vrt./min in 500 Nm navora med 1600 in 2800 vrt./min.

Opremljen je s sistemom vbrizgavanja goriva preko skupnega voda, turbopolnilnikom s spremenljivo geometrijo in vodno hlajenim hladilnikom polnilnega zraka. Ukrepi za nadzor emisij izpušnih plinov vključujejo katalizator, filter trdih delcev, selektivno katalitično redukcijo (SCR) in dodatno vbrizgavanje sečnine.

Tako kot vsa vozila Hilux, Land Cruiser in PROACE, je tudi Hilux Hybrid 48V združljiv z dizelskim gorivom HVO100 – nefosilnim gorivom iz 100-odstotno obnovljivih virov. 

Odzivno, učinkovito in tišje delovanje

 

Novi Hilux Hybrid 48V združuje odzivnejše pospeševanje, izboljšano učinkovitost zaviranja in večjo učinkovitost porabe goriva z enakomernejšo vožnjo tako na cesti kot na zahtevnih terenih.
V mestnem okolju dodatna moč 48-voltnega hibridnega sistema omogoča boljši odziv stopalke za plin in linearno pospeševanje, zlasti z mirovanja, medtem ko regenerativno zaviranje zagotavlja učinkovitejši in bolj naraven občutek upočasnjevanja.

Izboljšani sistem Stop & Start omogoča, da motor ostane ustavljen dlje časa, kar skupaj s prednostmi hibridnega 48-voltnega sistema izboljša učinkovitost porabe goriva za do 5 % v primerjavi z običajnim neelektričnim dizelskim pogonskim sklopom.

Poleg tega, izboljšani sistem Stop & Start omogoča tudi udobnejšo vožnjo v gostem prometu zaradi hitrejšega odziva stopalke za plin iz mirovanja in tišjega ponovnega zagona motorja. To je mogoče, ker je elektromotor stalno povezan z motorjem in za razliko od običajnih sistemov ne uporablja zaganjalnika. S tem je omogočen tudi ponovni zagon motorja pri višji hitrosti.
Izboljšane vozne zmogljivosti pa ne veljajo le za mestno okolje. V skladu s svojo slavno dediščino se Hilux Hybrid 48V odlično obnese tudi pri terenski vožnji.
Moč elektromotorja omogoča bolj gladko pospeševanje tudi na zahtevnem terenu, regenerativno zaviranje pa zagotavlja varnejše manevriranje pri spustih, medtem ko se število vrtljajev motorja v prostem teku zmanjša s 720 na 600 vrt./min, kar vozniku olajša upravljanje vozila
Hilux prvič ponuja nov sistem pomoči pri terenski vožnji z možnostjo izbire podlage, ki zagotavlja še boljšo zmogljivost in nadzor, saj voznik lahko prilagaja nastavitve za uravnavanje stabilnosti vozila glede na specifične vozne razmere. Lahko se nastavi delovanje sistema v samodejnem načinu ali pa voznik izbere enega od petih prednastavljenih načinov – za makadam, pesek, blato, globok sneg ali skale – ki so prilagojeni za uravnavanje moči in vrtenja koles za boljši oprijem in manevriranje.
Posebno pozornost so razvijalci namenili izjemni zmogljivosti modela Hilux Hybrid 48V za vožnjo čez vodo. Zaradi vodotesnosti 48-voltne baterije in pretvornika DC-DC lahko Hilux Hybrid 48V vozi čez vodo do globine 700 mm, medtem ko nova protizdrsna zaščita in ojačitev jermenice ter jermena elektromotorja zagotavljata optimalno delovanje tudi v mokrem stanju.

Močna in stabilna vožnja

 

Novi Hilux Hybrid 48V se ponaša z dolžino 5325 mm, širino 1900 mm in višino 1815 mm. Njegov prtljažni prostor, dolg 1555 mm, pa zagotavlja tako praktičnost kot robustnost vozila. Hibrid ponuja večjo učinkovitost in izboljšane vozne zmogljivosti v primerjavi z drugimi vozili serije, kar pa ne pomeni, da mu je bilo kar koli odvzeto pri vlečni zmogljivosti in nosilnosti, ki ostajata izjemni pri 3500 kg oziroma 1000 kg.

S svojo zasnovo karoserije na letvasti šasiji Hilux Hybrid 48V tako kot njegovi sorodniki zagotavlja izjemno vzdržljivost in torzijsko togost. Trpežno, vzdržljivo zadnje vzmetenje z listnatimi vzmetmi in dvojnimi blažilniki združuje terenske zmogljivosti, ki se pričakujejo od robustnega delovnega vozila s štirikolesnim pogonom, z udobjem in vodljivostjo športnega terenca. Hilux Hybrid 48V se ponaša z najmanjšo razdaljo od tal (310 mm) v razredu dvojnih kabin ter vstopnim in izstopnim kotom 29 oziroma 26 stopinj, kar še bolj priča o njegovih sposobnostih za vse vrste vožnje. 

Sodobna varnostna in večpredstavnostna oprema

 

Novi Hilux Hybrid 48V je opremljen z najnovejšo tehnologijo Toyota Safety Sense, ki voznikom in drugim udeležencem v prometu zagotavlja vrhunsko zaščito pred morebitnimi nevarnostmi.

Izboljšani sistem za predhodno zaznavanje trka (PCS) bolje zaznava pešce ponoči, kolesarje podnevi ter nasproti vozeča vozila ali pešce v križiščih, ko vozilo zavija. Ob zaznavi takšnih nevarnosti sistem najprej izda zvočno in vizualno opozorilo, nato pa po potrebi aktivira zavoro.

Posodobljen sistem opozarjanja ob menjavi voznega pasu (LDA) zdaj poleg črt zaznava tudi rob ceste, medtem ko prilagodljivi tempomat (ACC) z asistentom za prepoznavanje prometnih znakov (RSA) vozniku omogoča hitro prilagoditev hitrosti glede na trenutno omejitev in samodejno upočasni vozilo pred zavoji na avtocesti.

Sistem za prilagajanje svetlobnega snopa dolgih luči (AHB) med nočno vožnjo odpravlja potrebo po preklapljanju med dolgimi in kratkimi lučmi, da ne bi zaslepili drugih voznikov. 

Zazna bližajoča se vozila in natančno prilagodi moč luči LED, tako da z zatemnitvijo luči zaščiti druge udeležence v prometu, hkrati pa vozniku omogoča neprekinjeno uporabo dolgih luči za najboljšo vidljivost.

V kabini je nameščen najnovejši sistem Toyota Smart Connect z 8-palčnim zaslonom, ki vključuje navigacijo v oblaku z najnovejšimi prometnimi informacijami in interaktivnim glasovnim asistentom za prostoročno upravljanje klicev mobilnega telefona, večpredstavnostnega sistema, klimatske naprave, električnih stekel in ambientne osvetlitve. 

Odvisno od paketa opreme, voznik lahko vozilo tudi priročno zaklene ali odklene in upravlja klimatsko napravo prek aplikacije na pametnem telefonu. Z aplikacijami Apple CarPlay in Android Auto se je zdaj možno povezati tudi brezžično.

 

Nagrajena dediščina

 

Toyota Hilux se danes proizvaja v šestih različnih državah, že od leta 1968 pa je naprodaj v več kot 180 državah in regijah po svetu. Skupaj je bilo prodanih že 21 milijonov vozil.

Že več kot pol stoletja Hilux slovi po odličnosti, vedno znova pa je dokazal tudi svojo nepremagljivost, saj je bil kos ekstremnim razmeram na severnem polu, islandskih vulkanih in Antarktiki.

Nedavno je pustil pečat celo v svetu motošporta, saj je v letih 2019, 2022 in 2023 dosegel tri zmage na zahtevnem reliju Dakar ter dvakrat osvojil svetovno prvenstvo FIA World Rally Raid Championship.

Je tudi najnovejši dobitnik prestižne nagrade International Pick-up Award 2022 (IPUA) za srednje velike poltovornjake. Žirija IPUA je Hiluxu poleg dejstva, da je vedno bolj privlačen na rastočih svetovnih trgih, ki predvidevajo dvojno uporabo vozila (po mestu in za prostočasne dejavnosti), priznala dinamičen pogonski sklop, dobro vodljivost ter legendarno kakovost, vzdržljivost in zanesljivost.

Leta 2024 bo serija Hilux postala del prenovljene in razširjene ponudbe gospodarskih vozil Toyota Professional skupaj z razširjeno družino vozil PROACE, ki jo sestavljajo popolnoma nov PROACE MAX ter posodobljena PROACE in PROACE CITY kot del zmogljive ponudbe gospodarskih vozil.

Razširjena ponudba vozil Toyota Professional predstavlja obnovljeno zavezanost družbe gospodarskim vozilom. Toyota želi dodatno povečati obseg prodaje v tem sektorju, ki je leta 2022 znašal 119.000 vozil in je na dobri poti, da letos postavi nove prodajne rekorde.

Toyota namerava to doseči s celovito ponudbo vozil in osredotočanjem na zadovoljstvo strank, kar vključuje konkurenčno financiranje in zavarovanje, garancije in pomoč na cesti, ki bo strankam zagotovila popolno brezskrbnost, ter nadomestna vozila, ki bodo strankam omogočala potrebno mobilnost.

 

Novi Hilux Hybrid 48V bo na prodajna mesta v Evropi prišel sredi leta 2024.

 

KONEC

Opomba: Vsi podatki o zmogljivosti novega Hiluxa Hybrid 48V so predmet homologacije. Končne specifikacije bodo potrjene ob predstavitvi celotnega produkta.