1. Novice in dogodki Toyota
  2. Prenovljena Toyota RAV4 modelnega leta 2023 prinaša izboljšano povezljivost, multimedijo in varnostne sisteme
Izberite

Prenovljena Toyota RAV4 modelnega leta 2023

Prinaša izboljšano povezljivost, multimedijo in varnostne sisteme

· RAV4 v samopolnilni hibridni in priključno-hibridni izvedbi ponuja povsem nov multimedijski sistem, prilagodljivi digitalni števec in izboljšane funkcije varnostnega paketa Toyota Safety Sense.

· Proizvodnja prenovljenega modela za evropski trg se bo začela v tretjem četrtletju 2023.

 

Toyota predstavlja osveženega športnega terenca RAV4 modelnega leta 2023, ki je deležen številnih posodobitev in izboljšav. Avtomobil je opremljen s povsem novim multimedijskim sistemom in prilagodljivim digitalnim zaslonom.  Poleg tega pa so izboljšane tudi varnostne funkcije paketa Toyota Safety Sense.

Sprememb bosta deležna tako samopolnilna hibridna kot tudi priključno-hibridna različica. Zaradi številnih posodobitev in osvežitev je RAV4, ki je pred več kot četrt stoletja utemeljil danes izjemno priljubljen razred športnih terencev, še bolj zanimiv in privlačen. 

NOVI MULTIMEDIJSKI SISTEM

Novi RAV4 je opremljen z najnovejšim multimedijskim sistemom, katerega osrčje predstavlja novi 26,67-centimetrski (10,5-palčni) zaslon z grafiko visoke ločljivosti.

Standardni sistem ponuja navigacijo v oblaku, ki omogoča natančno načrtovanje potovanj s podatki, ki se nenehno posodabljajo, ter s podrobnostmi o prometu in cestnih razmerah v živo. Poleg tega sistem pomaga tudi pri iskanju prostega parkirnega mesta.

Zahvaljujoč štiriletnemu paketu Smart Service lahko stranke štiri leta dostopajo do najnovejših multimedijskih in navigacijskih sistemov znamke Toyota. Ob tem je treba poudariti, da ta storitev sploh ne potrebuje povezave s pametnim telefonom. 

Brezhibno uporabniško izkušnjo omogoča tudi aplikacija MyT, ki uporabnikom omogoča, da prek svojega pametnega spremljajo različne informacije o vozilu, kot so analitika vožnje, nivo goriva in številna druga opozorila. Na voljo je tudi sledilnik vozila.

Nove različice so standardno opremljene z žično povezavo Android Auto® in z brezžično povezavo Apple CarPlay®.

Z avtomobilom je možno komunicirati na različne načine. Med njimi je tudi vgrajeni glasovni asistent, ki se odziva na govorne zahteve za prilagoditev klimatske naprave, izbiro multimedijskih možnosti, opravljanje telefonskih klicev ali za odpiranje in zapiranje oken. Ukaz “Hey Toyota” je zasnovan tako, da razume pogovorni jezik.

Opcijsko je na voljo tudi izboljšan multimedijski sistem, ki ponuja številne dodatne funkcije. Uvaja vgrajen navigacijski sistem, ki deluje, tudi ko prenosa podatkov ni na voljo. Prav tako prepozna avtocestne znake in lahko zagotovi lokalno vremensko napoved ter voznika obvesti, kadar v večjih mestih vstopi v nizko emisijske cone.

STORITVE NA DALJAVO

Novi RAV4 je opremljen z daljinskimi funkcijami, ki jih voznik lahko uporablja, ne da bi mu bilo treba biti v vozilu ali blizu njega. Skrbi, ali ste pustili odprto okno, odklenjena vrata ali prižgane luči, so stvar preteklosti.  Obvestila na daljavo namreč v vsakem trenutku lahko potrdijo, da je z vozilom vse v redu. Ta funkcija je standardna za vse nove različice športnega terenca RAV4.

Na daljavo je možno tudi zakleniti in odkleniti vrata. To je zelo priročna funkcija, če nekdo brez ključa potrebuje dostop v kabino vozila - na primer za odlaganje paketa ali čiščenje avtomobila. Sprožiti je možno tudi utripanje luči, kar olajša iskanje avtomobila na velikem parkirišču. Poleg tega je možno pred začetkom poti daljinsko ogreti ali ohladiti potniško kabino vozila.

Novi prilagodljivi voznikov zaslon

Pomembna nova lastnost osveženih modelov je tudi novi kombinirani digitalni merilnik s prilagodljivimi nastavitvami zaslona, ki vozniku omogoča ogled številnih podatkov o vozilu in vožnji, pri čemer lahko vseskozi ohrani osredotočenost na cesto. Velik 31,24-centimetrski (12,3-palčni) zaslon ponuja štiri grafične sloge, ki vozniku omogočajo, da si lahko izbere najbolj ustrezne informacije, ki so projicirane v sredinskem polju med obema števcema. Izbrati je možno podatke o ekološki vožnji, pesem, ki jo trenutno predvaja avdio sistem, podatke o delovanju prilagodljivega tempomata …

Na voljo so grafični slogi Casual, Smart, Sport, Tough.

Tovrstni zaslon je standardno na voljo pri vseh različicah opreme z izjemo osnovnega paketa opreme, ki ponuja 17,78-centimetrsko (7-palčno) različico zaslona.

Izboljšani varnostni paket Toyota Safety Sense

Novi RAV4 ponuja tudi izboljšane funkcije varnostnega paketa Toyota Safety Sense, ki voznika opozarjajo pred nevarnostjo in se izognejo ali preprečijo prometno nesrečo.

Sistem za zaznavanje in preprečevanje trka po novem pomaga tudi pri vožnji skozi križišče, saj zaznava prečno vozeče avtomobile in pešce ter o tem obvesti voznika in po potrebi sproži zaviranje v sili.

Po novem je na voljo tudi pomoč pri krmiljenju v sili, ki vozniku pomaga, da se izogne pešcu, ki se nenadejano znajde pred vozilom. Ob tem manevru ohranja nadzor in skrbi, da vozilo ne zapusti svojega voznega pasu. Pri priključno-hibridni različici bo sistem prepoznal tudi kolesarje in vozila, ki so parkirana ob robu cestišča. Ob vsem tem sistem ponuja tudi možnost zaznavanja nasproti vozečih vozil in zmanjšuje tveganje čelnega trčenja.

Nove barve zunanjosti

Pri vseh paketih opreme z izjemo paketa Adventure je novi RAV4 v samopolnilni hibridni ali priključno-hibridni različici na voljo z novo biserno belo barvo Platinum. Pri paketu opreme Style pa je na voljo tudi dvobarvna različica s streho v kovinsko črni barvi Midnight.

TOYOTA RAV4

Peta generacija športnega terenca RAV4, ki je bila predstavljena leta 2019, je zgrajena na platformi GA-K.  Opremljena je s 2,5-litrskim motorjem Hybrid Dynamic Force, ki pri različici s sprednjim pogonom ponuja 218 konjskih moči, različica s pametnim štirikolesnim pogonom AWD-i pa zmore 222 konjskih moči. V obeh primerih avtomobil ponuja izdatno mero moči, odzivnosti in učinkovitosti. Poleg tega se ponaša tudi z najnižjo porabo goriva in najnižjimi emisijami CO2 v svojem razredu.

RAV4 Plug-in Hybrid predstavlja vrhunec ponudbe priljubljenega športnega terenca. Gre za najmočnejši model, ki zmore s 306 konjskih moči. Kombinirana poraba goriva priključno-hibridne različice znaša le 1,0 l/100 km, ob tem pa v ozračje spusti le 22 g/km emisij CO2.

Proizvodnja športnega terenca Toyota RAV4 modelnega leta 2023 se bo začela v tretjem četrtletju letošnjega leta.