1. Novice in dogodki Toyota
  2. Toyota Prius se predstavlja v svoji peti generaciji
Izberite

Prius 5. generacija: samo priključni hibrid v Evropi.

  • Zapuščina izjemnih inovacij se nadaljuje tudi pri novem Priusu, ki se v peti generaciji predstavlja v svoji najbolj učinkoviti izdaji doslej.
  • Prius bo v Evropi na voljo izključno kot priključni hibrid, ki bo utrjeval vodilni položaj znamke Toyota na področju avtomobilske elektrifikacije in povečeval raznolikost prodajne palete.
  • Izjemna aerodinamična oblika in izboljšan pospešek soustvarjata navdušujočo vožnjo.
  • Svetovna premiera je bila na sporedu na Japonskem in v sklopu avtomobilske razstave v Los Angelesu, evropska premiera pa bo sledila 05. decembra 2022.
     

Toyota predstavlja naslednje poglavje zgodbe pionirskega avtomobila Prius, ki velja za prvi serijski avtomobil na hibridni pogon na svetu. Na svetovni premieri se predstavlja peta generacija Priusa, ki bo navduševala s številnimi inženirskimi inovacijami in atraktivno obliko.

Prius je bil predstavljen leta 1997 in je s svojo sodobno zasnovo trajno zaznamoval tako znamko Toyota kot celoten avtomobilski svet. S poudarjanjem pomena elektrifikacije in drznim napovedovanjem novih standardov se je uveljavil kot pristna avtomobilska ikona. Nova generacija, ki bo v Evropi na voljo izključno kot priključni hibrid, bo predstavljala naslednji korak tega razburljivega potovanja.

Toyota je zavezana ogljični nevtralnosti in hibridna tehnologija, ki je bila uvedena prav z modelom Prius, še naprej pomembno prispeva k prehodu na ničelne emisije. Novi Prius Plug-in Hybrid še dodatno utrjuje filozofijo več tehnologij, na katero prisega znamka Toyota in ki poleg hibridnega pogona vključuje tudi baterijsko-električna vozila (BEV) in vozila na gorivne celice (FCEV). Vse te rešitve zagotavljajo povečano učinkovitost in prispevajo k zmanjšanju emisij ogljikovega dioksida.

Prius je vsem tem prizadevanjem utiral pot in hkrati navdihoval nastajanje drugih modelov. In v tem pionirskem duhu je zasnovana tudi nova generacija tega legendarnega avtomobila. Novi Prius bo namreč uvedel novo generacijo priključnega hibridnega sistema, ki predstavlja nov evolucijski korak, ki temelji na vsestranskem napredku visokozmogljive baterije.

Elektromotor in dvolitrski bencinski motor skupaj zmoreta 223 konjskih moči (164 kW) ter ponujata tudi močno in odzivno pospeševanje. K izjemni energijski učinkovitosti pripomore tudi prenovljena karoserija, ki je aerodinamično poenostavljena za optimizacijo pretoka zraka in doseganje nizke porabe goriva, vodljivosti in stabilnosti.

Tudi novi model je zasnovan v prepoznavnem slogu, ki Priusa s svojo dinamično kupejevsko silhueto dviguje še na višjo stopnjo. Zgrajen je na drugi generaciji platforme GA-C Toyotine nove globalne arhitekture (TNGA), ki zmanjšuje težo in povečuje togost. Nižje težišče je doseženo z optimizacijo namestitve baterije in rezervoarja za gorivo, kar omogoča osupljivo vozniško izkušnjo in bolj umirjeno vožnjo.

Prostorna kabina ponuja mešanico užitka v vožnji in vznemirjenja. Temelji na novem okvirju takoimenovane otočne arhitekture, ki ustvarja čisto in prostorno notranjost. Položaj sedenja je nižji, kar ustvarja bolj športen občutek. Zasloni in krmilni elementi pa so strateško nameščeni tako, da omogočajo optimalno uporabnost in intuitivno vožnjo.

Vozne zmogljivosti

Hibridni sistem nove generacije ponuja vsestransko izboljšanje moči in zmogljivosti priključno-hibridne različice novega Priusa. Pogonski sklop proizvede 223 konjskih moči (164 kW) sistemske moči, od katere 148 konjskih moči (111 kW) prispeva 2,0-litrski bencinski motor, električni pogonski sklop, ki ga sestavljata elektromotor in planetno gonilo, pa zmore 160 konjskih moči (120 kW). V primerjavi s trenutno generacijo novi model ponuja občutno povečano moč in posledično močnejše in bolj odzivno pospeševanje.

Razvojni inženirji so sledili cilju, da bi novemu Priusu omogočili večino dnevne vožnje v električnem načinu. Poleg tega je električni doseg v primerjavi s trenutno generacijo izboljšan za več kot 50 % daljši, za kar ima največ zaslug nova 13,6 kWh litij-ionska baterija, katere celice z višjo energijsko gostoto omogočajo bolj kompaktno zasnovo. Prav zaradi tega so lahko celoten baterijski sklop namestili pod tlemi in na ta način še dodatno znižali gravitacijsko težišče avtomobila.

Za še večjo energijsko učinkovitost je opcijsko na voljo tudi streha s solarnimi celicami.

Oblikovna zasnova zunanjosti

Novi Prius tudi v oblikovnem pogledu predstavlja nadgradnjo in posodobitev ikonične klinaste oblike, ki je bila uvedena že z drugo generacijo. Elegantna silhueta je bila oblikovana z znižanjem celotne višine za 50 mm, vrh strehe pa je pomaknjen nekoliko nazaj. Nova zasnova omogoča tudi namestitev pnevmatik z večjim premerom, do 19 palcev.

Oblikovalci so odstranili vse nepotrebne oblike in linije in na ta način ustvarili preprosto prečiščen minimalističen dizajn, ki ga je navdihnil naravni tok zraka. Celostno podobo izboljšuje tudi daljša medosna razdalja, ki se je v primerjavi s prejšnjo generacijo povečala za 50 mm. Hkrati pa se je celotna dolžina avtomobila zmanjšala za 46 mm.

Novi Prius je za 22 mm širši od predhodnika, kar poudarja njegovo dinamično podobo. Na sprednjem delu motiv glave kladiva elegantno združuje luči, ki poudarjajo značilno obliko. Pogled od zadaj je poudarjen s tridimenzionalnim linearnim svetlobnim elementom, ki poudarja napreden dizajn in pozornost usmerja na drzen logotip Prius.

Oblikovna zasnova notranjosti

V skladu z novo arhitekturo otoka je notranjost razdeljena na tri cone, ki jih predstavljajo okolica, voznikov modul in lebdeča instrumentna plošča.

Potniška kabina ustvarja vtis prostornosti in je zgrajena iz kakovostnih elegantnih materialov, s harmoničnimi dekorativnimi elementi, ki poudarjajo dinamičen občutek.

Voznikov modul je zasnovan okoli 17,78-centimeterskega (7-palčnega) zaslona LCD, ki je nameščen neposredno v vidnem polju in vozniku omogoča, da pogled vseskozi ohranja na cesti.

Novo oblikovana armaturna plošča ponuja kombinacijo udobja, uporabnosti in privlačnega izgleda. Združuje diskreten, nižji osrednji zaslon in tanke gumbe za upravljanje klimatske naprave, medtem ko je osvetlitev armaturne plošče povezana z obvestili varnostnega sistema Toyota Safety Sense in izraža opozorila s spremembami barv.

Nova generacija bo nadaljevala inovativno tradicijo modela Prius, ki se je začela pred 25 leti. Tudi novo poglavje v edinstveni zgodbi Priusa kot pionirja hibridnega pogonskega sklopa bo temeljilo na postavljanju novih tehnoloških referenc in mejnikov. Peta generacija Pruisa Plug-in bo v Evropi predstavljena spomladi 2023.