1. MESTNI KROS
Izberite

MESTNI KROS

Yaris Cross: urbani športni terenec z geni RAV4 in Yarisa.

Toyota je v svoji bogati zgodovini avtomobilski svet razveselila z mnogimi inovacijami in posledično tudi z mnogimi legendarnimi modeli. Brez težav bi lahko zapisali, da so specialisti tako za robustna brezpotja kot za urbane poligone. Land Cruiser in Hilux sta ultimativni terenski vozili, ki se samozavestno in neustrašno karadkoli upata podati v najbolj odročne kotičke našega planeta.

Corolla je globalna uspešnica

Corolla je globalna uspešnica, ki hkrati velja tudi za najbolje prodajan avtomobil vseh časov. RAV4 je utemeljitelj danes tako zelo priljubljenega razreda športnih terencev. Yaris pa je mestni malček, ki zna na pamet zemljevide vseh prestolnic sveta, med drugim pa je bil razglašen tudi za evropski avto.

A razvojniki in inženirji znamke Toyota nimajo v navadi, da bi se po prsih trkali zaradi preteklih uspehov. Bolj kot včeraj jih zanimata danes in še posebej jutri. Res pa je, da se pri snovanju novosti zanašajo tudi na svoje znanje, izkušnje in tradicijo. In tako je nastal Yaris Cross. To je urbani športni terenec, ki ima poseben značaj. V njem se namreč križajo geni zgoraj omenjenih modelov, še posebej pa športnega terenca RAV4 in mestnega Yarisa.

"Ko smo začeli načrtovanje modela Yaris Cross, smo pretehtali vse temeljne športnoterenske lastnosti, za katere smo menili, da jih avtomobil segmenta B mora vsebovati. Predvsem pa smo želeli ustvariti avtomobil, ki bo lastniku omogočal izražanje individualnosti, hkrati pa bo podpiral aktivni življenjski slog," je razložil Hideki Hajaši, glavni inženir modela Yaris Cross.

Novi model 

Novi model vsebuje vse glavne prednosti zadnje generacije modela Yaris, ki si je spet prislužil naziv evropski avtomobil leta. Tudi Yaris Cross je zasnovan skladno s filozofijo "veliki-mali", ki maksimizira prostornost, praktičnost in funkcionalnost potniške kabine ter dodaja četrto generacijo hibridno-električnega pogonskega sklopa in drugo generacijo varnostnega sistema Toyota Safety Sense. Vse skupaj se izraža tudi v izjemno zabavni vožnji.

V primerjavi s standardno kombilimuzinsko različico je Yaris Cross 90 mm višji (1560 mm), 20 mm širši (1765 mm) in 240 mm daljši (4180 mm). Nespremenjena pa ostaja medosna razdalja, ki meri 2560 mm. V primerjavi s standardnim Yarisom pa Yaris Cross ponuja 25 mm večjo oddaljenost od tal, ki znaša 170 mm. Ta značilnost še dodatno poudarja njegovo atletsko podobo in povečuje pregled nad dogajanjem na cesti. Urbano agilnost zagotavlja tudi obračalni krog, ki znaša 5,3 metra.

Vsi ti atributi so nadgrajeni še z avtentičnim značajem športnega terenca. Toyota se namreč lahko pohvali z bogatimi izkušnjami pri ustvarjanju avtomobilov tega izjemno priljubljenega razreda, saj je pred več kot 25 leti z modelom RAV4 pravzaprav utemeljila razred športnih terencev.

Razvojna ekipa je avtomobil ustvarjala skladno z načelom: Vedno v gibanju. Hkrati pa so želeli ustvariti avtomobil, ki bo preprost, hiter in pameten. Vse to omogoča uporabnost avtomobila pri različnih vsakodnevnih opravkih, hkrati pa zagotavlja tudi pustolovski značaj, ki je temelj vsakega športnega terenca znamke Toyota. Oblika izžareva slogovno dovršenost in sodobni urbano-robustno-dinamični videz, ki lastnika navdaja s ponosom.

Yaris Cross

Yaris Cross je ustvarjen na temelju platforme GA-B, ki je bila v sklopu nove globalne arhitekture TNGA ustvarjena za majhne avtomobile. Na isti platformi je zasnovan tudi kombilimuzinski Yaris. Novi športni terenec v kombinaciji s četrto generacijo hibridno-električnega pogonskega sklopa zagotavlja tudi odlične zmogljivosti, majhno porabo goriva, nizke emisije CO2 in izjemno okretnost, ki se še posebno obnese v urbanih okoljih. Pametni štirikolesni pogon AWD-i pa zagotavlja avtentični značaj športnega terenca.

Ustvarjen v Evropi za evropskega kupca

Ekipi Toyota European Design Development (ED2) in Toyotin oblikovalski center na jugu Francije sta na novo zasnovali videnje urbanega športnega terenca, ki je bil robusten in bolj minimalističen. Na ta način se Yaris Cross precej razlikuje od svojih tekmecev.

S svojo mogočno, robustno in agilno podobo je zasnovan za evropske kupce, ki prisegajo na kompaktnost in okretnost, s katerima se avtomobil odlično znajde v urbanih okoljih in tudi na bolj robustnih terenih. Istočasno pa ta koncept omogoča zasnovo notranjosti, v kateri se udobje prepleta s prostornostjo. Ne nazadnje je to tudi bistvo pristopa "veliki-mali".

Notranjost

Yaris Cross navdušuje tudi s svojo sodobno zasnovano notranjostjo, ki se osredotoča na hitro dostopnost in vsakodnevno uporabnost. Sprednji stebrički, osrednja konzola in pragovi so obloženi z novimi materiali. Poleg tega pa so za sedeže in sredinske opore na voljo nova oblazinjenja. Osrednja konzola izžareva športnoterenski značaj avtomobila in ustvarja močno vertikalno povezavo med multimedijskim zaslonom in prestavno ročico. Gumb za izbiro načinov vožnje pa je nameščen pred prestavno ročico.

Optimiziran in dvignjen voznikov položaj zagotavlja boljši pregled nad dogajanjem na cesti, ki je ne nazadnje ena glavnih značilnosti športnega terenca. Sedeži in volanski obroč zagotavljajo udobje im občutek odlične povezanosti z vozilom.

Za aktivni življenjski slog

Prtljažni prostor ponuja veliko prostora in funkcionalnosti, ki bosta zagotovila potrebe kupcev, ki prisegajo na aktivni življenjski slog. Prtljažni prostor ponuja 397 litrov prostornine, kar je mogoče ob zloženih zadnjih sedežih možno povečati na 1097 litrov.

Zadnji sedeži se zlagajo v razmerju 60:40 ali 40:20:40 pri višjih paketih opreme, pri katerih je na voljo tudi poseben sistem Toyota Smart Cargo. Ta omogoča dvovišinsko nastavljivo dno prtljažnika in ponuja možnost, da so dragocenejši kosi prtljage skriti pred neželenimi pogledi. Prilagodljivost prtljažnega prostora omogoča tudi prevoz dveh velikih kovčkov ali torb z opremo za golf, smuči, koles in druge opreme za aktivno preživljanje prostega časa. Flex Belt pa omogoča, da je vsa prtljaga trdno na svojem mestu.

Dostop do prtljažnega prostora je povsem preprost, na voljo pa je tudi sistem za prostoročno odpiranje vrat prtljažnega prostora, ki zaznava nežen gib z nogo pod zadnjim odbijačem.

Toyota Smart Connect

Yaris Cross je opremljen tudi z najnovejšo multimedijsko platformo Toyota Smart Connect. Ta temelji na zmogljivejšem računalniku, ki zagotavlja hitrejše in bolj odzivno delovanje, bolj intuitivno upravljanje in številne nove funkcije. Osrčje sistema je 22,86 cm (9-palčni) za dotik občutljivi zaslon, ki je opremljen s kartico SIM, ta pa zagotavlja nenehno povezavo s spletom. Posebna tehnologija omogoča boljšo ločljivost in vidljivost v različnih svetlobnih razmerah. Navigacija v oblaku zagotavlja dostopnost do aktualnih prometnih informacij, ki omogočajo hitro, učinkovito in brezskrbno potovanje. Yaris Cross je tudi eden prvih avtomobilov, ki ima brezžični povezavi Android Auto in Apple CarPlay.

Aplikacija MyT lastnikom omogoča tudi upravljanje vozila na daljavo. Mogoče je odklepati in zaklepati vozilo, nastavljati klimatsko napravo, vklapljati in izklapljati luči, kar pomaga pri iskanju vozila na parkirišču. Prek aplikacije MyT so na voljo tudi druge storitve. Na primer Smart Parking in Smart Fuelling, ki pomagata pri iskanju prostega parkirnega mesta ali najbližje bencinske postaje. Storitve MyT omogočajo tudi dostop do uporabnih informacij o avtomobilu. Ponujajo podatke o prevoženih kilometrih in porabi, opozarjajo na redne servisne intervale in ponujajo nasvete za optimizacijo vožnje v brezemisijskem električnem načinu.

Sistem Toyota Smart Connect bo v prihodnosti še razširil nabor svojih storitev, kar bo lastnikom omogočalo še boljšo povezanost z vozilom. Načrtovana ja storitev Share to Car, ki bo omogočala pošiljanje potovalnih načrtov v avtomobil.

Vrhunska varnost

Tudi Yaris Cross ohranja sloves vozil družine Yaris, ki jih zgodovinsko odlikuje izjemno visoka stopnja aktivne in pasivne varnosti. Ne nazadnje je bil prav Yaris sploh prvi mali avtomobil, ki si je na preizkusu trka Euro NCAP prislužil pet zvezdic.

Tudi Yaris Cross je zasnovan skladno s filozofijo, da varnost ni opcija. Varnostni paket Toyota Safety Sense, ki ponuja tudi številne asistenčne sisteme, je pri vseh različicah del standardne opreme. Zaščito pa seveda zagotavlja tudi toga zasnova strukture vozila.

Podobno kot pri svojem kombilimuzinskem bratu tudi Yaris Cross skrbi za varnost voznika, potnikov in drugih udeležencev v prometu. Opozarja na nevarnosti, preprečuje trke oziroma zmanjšuje njihove posledice.