1. Hibridna šola 1 – Kaj je hibrid?
Izberite

Hibridna šola 1 – Kaj je hibrid?

Pod oznako hibrid štejemo vozila, ki za svoj pogon uporabljajo dva različna motorja, najpogosteje bencinski in elektromotor. Pri opisu hibrida bi se lahko lotili primerjave šprinterja in maratonca, kjer je prvi hiter in eksploziven, drugi pa dolgoročno vzdržljiv. Hibrid obvlada oboje.

(3) Hibridna šola | Kaj je hibrid? - YouTube

Toyota je na področju hibridne tehnologije pionir in daleč največji strokovnjak, saj hibridne pogonske sklope izdelujemo in uporabljamo že 25 let. V podkožju skoraj vseh naših modelov se nahaja hibridna tehnologija, ki jo sestavljata bencinski motor z velikim rezervoarjem za dolge poti in veliko pogonske vztrajnosti, in elektromotor za bliskovitejša pospeševanja in učinkovito rabo moči.

Bencinski motorji imajo sami po sebi težavico, da so najbolj učinkoviti le pri okoli 75 odstotkih svoje največje moči, večino časa pa se gibljejo pri dvajsetih odstotkih. S hibridnim sklopom to zagato elegantno rešimo, saj je bencinski motor lahko nekoliko manjši in mu pomaga elektromotor. Ko je potreba po moči majhna, pa se celo lahko izključi oziroma deluje na optimumu, s presečno močjo pa polni baterijo.