1. Evropska predstavitev koncepta Toyota bZ Compact SUV
Izberite

Evropska predstavitev koncepta Toyota bZ Compact SUV

  • Novi koncept izžareva čisti vitalni oblikovalski pristop, poleg tega pa je ustvarjen na podlagi trajnostnih materialov.
  • Koncept so zasnovali v Toyotinem evropskem oblikovalsko-razvojnem centru ED2 v Franciji.
  • Sodobna zasnova ponuja tudi osebnega pomočnika.
  • Novi koncept omogoča vpogled v prihodnost znamke bZ.
  • Toyota do leta 2026 načrtuje predstavitev šestih novih modelov z zaščitnim znakom bZ.

 

Koncept Toyota bZ Compact SUV, ki je v Bruslju doživel svojo evropsko premiero, ponuja odličen vpogled v prihodnost in razkriva vizijo kompaktnega električnega športnega terenca, ki razširja paleto vozil pod okriljem blagovne znamke bZ (Beyond Zero).

Gre za konceptno vozilo, ki se uvršča v največji evropski segment C-SUV. Novi popolnoma baterijsko-električni kompaktni športni terenec bZ podobno kot model C-HR Prologue ponazarja večtehnološki pristop, s katerim znamka Toyota svojim strankam omogoča zmanjšanje emisij CO2, zadovoljevanje različnih potreb in zagotavljanje trajnosti.

Koncept Toyota bZ Compact SUV so ustvarili v Toyotinem evropskem oblikovalsko-razvojnem studiu ED2 s sedežem na jugu Francije. Zasnovan je kot polno baterijsko električno vozilo (BEV). Vozilo temelji na čistem vitalnem oblikovalskem pristopu, ki poudarja dvojni značaj, minimalistično zasnovo in vitalno prihodnost. Trajnost vozila poleg ničelnih emisij zagotavljajo tudi reciklirani materiali, dinamična zmogljivost, sodobne tehnologije in elegantni videz.

Koncept se ponaša z izrazito futurističnim videzom. Ustvarja ga aerodinamična oblika, ki skupaj z velikimi kolesi, ki so potisnjena povsem v vogale, daje vtis agresivne drže. Avtomobil pravzaprav deluje tako, da se premika tudi, ko stoji na mestu. S kratkimi previsi in nagibnimi koti ter zoženo zasnovo kabine ponuja agilen videz in nizek zračni upor.

Izrazita sodobnost je opazna tudi v notranjosti, ki jo odlikujejo vrhunski materiali in prefinjena izdelava. Oblikovalska ekipa je izbrala številne do okolja prijazne dodatke. Sedeži so izdelani iz recikliranih materialov rastlinskega izvora in so zasnovani v trajnostnem kontekstu znamke Beyond Zero. Osebni pomočnik v avtomobilu povezuje voznika in potnike z vozilom prek zvočnih in vizualnih svetlobnih znakov, ki se premikajo po kabini in se odzivajo na zahteve ali ukaze potnikov na sprednjih in zadnjih sedežih.  

Toyota prek na novo ustanovljene podznamke Beyond Zero izraža svoje videnje prihodnosti, v kateri bo ogljična nevtralnost dosežena s praktično uvedbo palete vozil, ki jih bodo poganjala napredna alternativna goriva in tehnologije pogonskih sklopov brez emisij. V Evropi Toyota do leta 2026 načrtuje predstavitev šestih modelov, ki bodo nosili zaščitni znak bZ (Beyond Zero). Raznovrsten nabor elektrificiranih modelov bo znamki Toyota pomagal pri uresničevanju postavljenega globalnega cilja ogljične nevtralnosti do leta 2050.
 

Mere vozila, ki je bilo razstavljeno na forumu Kenshiki 2022:

 

Dolžina

4538 mm

Višina

1560 mm

Širina

1888 mm (brez ogledal)

Velikost koles

53,34-centimetrska (21-palčna)