1. Yaris Cross Adventure
Izberite

Toyota predstavlja Yaris Cross Adventure.

  • Yaris Cross Adventure je novi športni terenec segmenta B, ki ponuja bolj robustno zunanjost in več možnosti individualnih prilagoditev notranjosti.
  • V prvih 12 mesecih prodaje bosta poleg paketa opreme Elegant na voljo tudi paketa opreme Premiere Edition in ultimativni paket opreme Adventure.
  • Avtomobil bo opremljen s pametnim elektronsko vodenim štirikolesnim pogonom AWD-i, sistemom Toyota Smart Connect, parkirnim asistentom Toyota Teammate Advanced Park in sistemom Toyota Smart Cargo.
  • Predpremierne rezervacije bodo začeli sprejemati v začetku drugega četrtletja 2021, prodaja pa se začne septembra 2021.
 

Povsem nova Toyota Yaris Cross bo svoj avtentični športno-terenski značaj izkazovala tudi s posebnim paketom opreme Adventure.

Ta različica novega hibridnega športnega terenca segmenta B se občutno razlikuje od različice s paketom opreme Elegant, ki je bila prikazana ob svetovni premieri 2020. Paket opreme Adventure izžareva še bolj športen značaj, ki vozilu zagotavlja uporabo onkraj urbanih okolij. S svojo nekoliko bolj robustno zasnovo je primerno za odkrivanje neokrnjenih kotičkov narave in odprtih cest.

Robustnost novega modela poudarjata sprednja podložna plošča in zaščita zadnjega odbijača. Avtomobil je opremljen tudi s srebrnimi strešnimi sanmi in 45,75-centimetrskimi litimi platišči v temno sivi obdelavi.

V potniški kabini prevladujejo dekorativni elementi v izvedbi piano black in stropno oblazinjenje v črni barvi. Sedeži so oblazinjeni v umetno usnje in se ujemajo s črno nadzorno ploščo, ki je mehka za dotik, in notranjimi oblogami vrat. Vse skupaj je zasnovano v slogovnem ujemanju z barvo Warm Gold, ki je bila zasnovana posebej za model Yaris Cross. Ekskluzivnost izžarevata tudi volanski obroč in prestavna ročica, ki sta oblečena v usnje. 

 

Yaris Cross Premiere Edition

Paket opreme Premiere Edition ponuja ekskluzivno usnjeno oblazinjenje in posebna 45,75-centimetrska lita platišča. V paket so vključeni tudi sistem za prostoročno odpiranje prtljažnega prostora, projekcijski zaslon in dvobarvna zasnova zunanjosti. Paket opreme Premiere Edition bo na voljo prvih 12 mesecev prodaje novega modela in ga je že možno naročiti v prednaročilu.

 

Yaris Cross – povsem urbani športni terenec

Yaris Cross je zasnovan na platformi GA-B, ki je sestavni del modularne platforme TNGA. Gre za enako platformo, na kateri je nastal tudi novi Yaris v klasični kombilimuzinski različici. A Yaris Cross se vendarle precej razlikuje od svojega starejšega brata Yarisa. Ponuja namreč precej višji položaj za volanom, višja oddaljenost od tal pa mu zagotavlja tipičen značaj športnega terenca. Kot tak nadaljuje bogato tradicijo razreda športnih terencev, ki ga je z modelom RAV4 utemeljila prav Toyota.

Platforma GA-B avtomobilu zagotavlja izdatno mero torzijske rigidnosti, poleg tega pa mu omogoča tudi nizko težišče in izjemno uravnoteženo podvozje. Vse to se odraža v agilni, tekoči in udobni vožnji ter izjemno natančnem krmiljenju.

Hibridni pogonski sklop je na voljo pri vseh različicah modela Yaris Cross. 1,5-litrski motor Atkinsonovega cikla, ki ponuja 116 konjskih moči je povsem enak kot v novem Yarisu. Gre za izjemno učinkovit pogonski sistem, katerega emisije CO2 se gibljejo okoli 100 g/km pri različicah s sprednjim pogonom in okoli 110 g/km pri različicah s pametnim štirikolesnim pogonom AWD-i.

Od paketa opreme Mid+ navzgor je Yaris Cross opremljen tudi s sprednjimi in zadnjimi lučmi LED ter robustnimi obrobami kolotekov. Poleg tega je opremljen tudi z značko Yaris Cross, ki je glede na barvo zunanjosti izvedena v srebrni barvi ali barvi Warm Gold. 

 

Pametni štirikolesni pogon

Yaris Cross je edini kompaktni športni terenec, ki ponuja pametni štirikolesni pogon AWD-i. Ta sistem samodejno preklaplja med sprednjim pogonom in pogonom na vsa štiri kolesa in se na ta način prilagaja razmeram na cesti ter vozniku zagotavlja dodatno raven varnosti. Pametni štirikolesni pogon ponuja tudi načina vožnje Trail in Snow, ki povečujeta stabilnost in oprijem vozila v zahtevnih voznih razmerah.

Elektronski pametni štirikolesni pogon AWD-i je kompakten in lahek ter zaradi tega ne vpliva bistveno na porabo goriva, hkrati pa zagotavlja dodaten oprijem na grobih in spolzkih voznih podlagah. 

 

Toyota Smart Connect

Yaris Cross je opremljen tudi z brezžično povezavo Toyota Smart Connect, katere središče je 22,86-centimetrski osrednji multimedijski zaslon, prek katerega je možno upravljati navigacijsko napravo, ki omogoča možnosti prometnih informacij v živo in prek spleta poiskati številne uporabne informacije. Možna je tudi povezava z aplikacijo MyT, prek katere lahko uporabniki na daljavo v avtomobil pošljejo navigacijske podatek, nastavijo klimatsko napravo ter odklepajo in zaklepajo avtomobil.

 

Parkirni asistent Toyota Teammate Advanced Park

Parkirni asistent Toyota Teammate Advanced Park zagotavlja dodatno mero varnosti in udobja pri parkiranju v urbanih okoljih, kjer vlada precejšna prometna gneča. Omogoča možnost iskanja prostega parkirnega mesta, katerega lokacija se prikaže na osrednjem visokoresolucijskem zaslonu. Napredni polavtomatski asistent omogoča parkiranje z čim manjšim številom manevrov, pri tem pa mu pomaga 360-stopinjska panoramska kamera. Skupaj s 360-stopinjsko panoramsko kamero so na voljo tudi sistem za zaznavanje mrtvega kota, opozorilo pred prečnim prometom, pametni sonarni senzorji ter sistem samodejnega zaviranja, ki povečujejo varnost v mestnem prometu.

 

Toyota Smart Cargo

Praktičnost, funkcionalnost in raznolikost so pomembni sestavni deli novega Yarisa Cross. Opremljen je s številnimi uporabnimi funkcijami, ki uporabnikom olajšujejo življenje. Vrata prtljažnega prostora so opremljena s sistemom za prostoročno odpiranje, prtljažnik ponuja številne možnosti prilagoditev, zadnja klop pa je zložljiva v razmerju 40:20:40 in tako omogoča prevoz različnih športnih pripomočkov in počitniške opreme. Za varno vožnjo je na voljo tudi poseben sistem za pričvrstitev prtljage v prtljažnem prostoru.

Novi Yaris Cross je bil zasnovan v Evropi za evropske kupce. Izdelujejo ga v tovarni TMMF v Valenciennesu v Franciji. Prednaročila bodo začeli sprejemati v začetku drugega četrtletja 2021, prodaja pa se bo začela septembra 2021.