1. Novice in dogodki Toyota
  2. Svetovna premiera koncepta Toyota bZ4X
Izberite

Svetovna premiera koncepta Toyota bZ4X

Toyota na avtosalonu v Šanghaju predstavlja konceptToyota bZ4X, ki napoveduje novo serijo brezemisijskih baterijsko-električnih vozil (BEV).

• Napoved družine baterijskih električnih vozil.
• Toyota bZ – beyond Zero poudarja zavezo znamke Toyota ogljični nevtralnosti in onkraj nje.
• Povsem nova platforma e-TNGA je zasnovana in optimizirana za električna vozila.
• Razvoj je potekal v partnerstvu s Subaru Corporation.


Bogata zgodovina in tradicija snovanja terenskih vozil Toyota in Subaru sta zagotovilo za izjemne štirikolesne zmogljivosti.
• Na voljo bo z naprednim elektronsko nadzorovanim volanom in možnostjo sončnega polnjenja.
• Platforma e-TNGA ponuja priložnost za dinamično in uporabno zasnovo zunanjosti.
• Potniška kabina spominja na veliko luksuzno limuzino, v kateri je vozniku na voljo veliko steklo s panoramskim razgledom.


Koncept Toyota bZ4X je srednje veliki športni terenec s štirikolesnim pogonom. Hkrati je tudi vzorčni primer preobrazbe znamke Toyota iz klasičnega avtomobilskega proizvajalca v dobavitelja boljših mobilnostnih rešitev za vse.

Za kratico bZ se skrivata besedi beyond Zero, s katerima se Toyota zavezuje ničelnim stopnjam emisij in ogljični nevtralnosti. Hkrati pa pogleduje v novo dobo onkraj ničelnih emisij in napoveduje številne prednosti za okolje, posameznike in družbo kot celoto.

Novo konceptno vozilo Toyota bZ4X je bilo razvito v partnerstvu med družbama Toyota Motor Corporation (TOYOTA) in Subaru Corporation (SUBARU). Pri razvoju so se naslonili na specifične spretnosti, znanje in izkušnje obeh znamk. Serijska proizvodnja novega modela je načrtovana za sredino leta 2022.

Predstavitev koncepta Toyota bZ4X

Koncept Toyota bZ4X je več kot le prevozno sredstvo, saj služi tudi kot udoben in povezan prostor, v katerem lahko ljudje kakovostno preživljajo svoj čas, medtem ko se premikajo oziroma potujejo.

“Pri snovanju tega vozila smo mislili na ljudi, ki se zavedajo pomena kakovostnega preživljanja časa z družino in prijatelji. Koncept Toyota bZ4X jim lahko pri tem pomaga kot ustvarjalno središče," je razložil glavni inženir Kodži Tojošima.

 

Zunanjost združuje dinamičnost in uporabnost.

Zunanjost koncepta Toyota bZ4X izžareva brezkompromisno zasnovo električnega vozila. Njegova oblika združuje dinamičnost in uporabnost: športni terenec ima značilno visok vozniški položaj, vendar ga hkrati odlikuje samozavestna cestna podoba, predvsem pa s svojimi čutnimi površinami izžareva visokotehnološki slog.

Sprednji del avtomobila, ki je bistven za takojšnjo prepoznavnost vozila, je oblikovan z značilno masko. Luči, aerodinamični elementi in senzorji pa ustvarjajo podobo kladiva, ki pripomore k ustvarjanju mogočne podobe.

Prostorna potniška kabina in vozni modul

Koncept Toyota bZ4X je zasnovan na novi modularni platformi e-TNGA, ki je bila ustvarjena posebej za električna vozila. Dolga medosna razdalja in nizki previsi ustvarjajo prostorno in odprto potniško kabino, ki je primerljiva z vozili segmenta D, v katerem imajo potniki dovolj prostora za noge.

Sprednji del kabine je zasnovan okoli vozniškega modula, ki vozniku daje vtis neposredne povezave s cesto, poleg tega pa so mu na voljo tudi vse potrebne informacije. Nizka namestitev nadzorne plošče omogoča veliko panoramsko vidljivost, ki še povečuje občutek prostornosti. Večina stikal je nameščena na sredinski konzoli, kar je popolnoma preprosto za uporabo in intuitivno prepoznavanje. Voznikov digitalni zaslon je nameščen nad volanom, kar pomeni, da je za zaznavanje informacij potreben le malenkosten premik glave oziroma pogleda.

 

Zmogljiva baterija je ključ do optimalnega dosega.

Toyota se ponaša z razvojnim programom, ki temelji na več kot 20-letnih izkušnjah na področju avtomobilske elektrifikacije, ki je združena s tradicionalno kakovostjo, trpežnostjo in zanesljivostjo znamke. Vse to zagotavlja izjemno učinkovit električni pogonski sklop, v katerem motor, nadzorna enota in baterija delujejo povsem usklajeno in zagotavljajo odličen brezemisijski doseg.

Okoljsko naravnanost avtomobila še dodatno poudarja vgrajeni solarni polnilni sistem, ki še povečuje doseg avtomobila. Zaradi bogatih izkušenj znamke Toyota pri razvoju tehnologije baterij za hibridne električne in priključnohibridne električne modele so za koncept Toyota bZ4X zasnovali še večjo in močnejšo baterijo, ki omogoča odlične zmogljivosti, velik doseg in brez težav deluje tudi v hladnejših vremenskih razmerah.

Avtentični športni terenec s štirikolesnimi zmogljivostmi

Štirikolesni pogonski sistem, ki ga poganjajo elektromotorji na sprednjih in zadnjih kolesih, je bil razvit skupaj s strokovnjaki znamke Subaru. Obe znamki sta združili svojo bogato dediščino in poglobljeno strokovno znanje, s katerim so zagotovili najboljše štirikolesne zmogljivosti v svojem razredu. Štirikolesni pogonski sistem zagotavlja konceptu Toyot bZ4X resnično terensko zmogljivost, ki voznikom omogoča tudi dodatno varnost in brezskrbnost v vseh cestnih in vremenskih razmerah.

Napredni elektronsko nadzorovani volan

Koncept Toyota bZ4X je opremljen tudi s sploh prvo kombinacijo elektronsko nadzorovanega volana in posebne krmilne ročice v aeronavtičnem slogu, ki nadomešča klasičen volanski obroč okrogle oblike. Ta tehnologija zagotavlja večji nadzor in daje boljši občutek na grobih površinah in pri zaviranju. Hkrati pa omogoča, da vozilo vedno zagotavlja natančno vozno linijo. Volanski sistem nima več klasičnega okroglega volanskega obroča, temveč posebno krmilno ročico, ki spominja na tisto v letalih. Zaradi te ročice vozniku ni treba več premikati rok, kadar vrti volan, hkrati pa se izrazito povečuje tudi užitek pri vožnji.

Toyota bZ – globlje sporočilo novih baterijsko-električnih vozil Toyota

Koncept Toyota bZ4X je prvi model, ki nosi povsem novo oznako bZ – beyond Zero. Do leta 2025 Toyota namreč načrtuje predstavitev 15 novih baterijsko-električnih vozil, izmed katerih jih bo 7 nosilo oznako bZ.

Nova serija baterijskih električnih vozil bo ljudem omogočila preprost prehod s konvencionalnih na električna vozila. Hkrati bodo lahko začeli uživati v vseh prednostih, ki jih ponujajo električna vozila. To omogočajo razvojna načela, ki v središče postavljajo človeka in mu želijo zagotoviti mobilnost, ki je ukrojena po njegovih resničnih potrebah in izkušnjah. "Ne gre le za ustvarjanje brezemisijskih vozil. Beyond Zero je v svojem bistvu novi način razmišljanja, katerega sestavni del sta tudi preprostejša in zabavnejša vožnja," razlaga inženir Tojošima.

Modeli Toyota bZ bodo pripomogli k uresničitvi cilja ogljične nevtralnosti. To pomeni nevtralizacijo emisij CO2 iz vseh življenjskih ciklov vozila, ki vključujejo izdelavo, distribucijo, uporabo, reciklažo in končno uničenje.

Toyota je definirala štiri glavne vidike filozofije beyond Zero. Na prvem mestu so ljudje in okolje. Pri tem izhajamo iz stališča, da avtomobil ne potrebuje energije le za premikanje, temveč kako jo lahko proizvaja z regeneracijo in zbiranjem sončne energije.

Drugi vidik predstavljajo ljudje in njihovi avtomobili. Baterijska električna vozila so zasnovana na posebni platformi, ki omogoča uporabo najsodobnejše tehnologije, hkrati pa zagotavlja varnost, povezljivost, brezskrbnost in užitek pri vožnji.

Tretji vidik predstavljajo ljudje in njihovi sopotniki. Baterijska električna vozila ponujajo prostorna in tiha okolja, ki so ustvarjena za medsebojno interakcijo in skupna doživetja.

Zadnji vidik pa predstavljajo ljudje in družba. S svojim delovanjem ves čas vplivamo na družbo, zato se trudimo, da bi ustvarili boljši svet za vse.

 

 

Znamki Toyota pripada vodilna vloga na področju elektrifikacije.

Novi koncept Toyota bZ4X je pomemben mejnik na naši poti do doseganja ničelne stopnje emisij, ki se je začela pred več kot 20 leti s predstavitvijo prve generacije modela Prius, ki velja za prvi serijski hibridni električni avtomobil na svetu. Od takrat je Toyota ves čas premikala meje elektrifikacije vozil in s svojo hibridno tehnologijo dosegala čedalje večjo učinkovitost ter z razvojem priključnohibridnih električnih vozil in vozil na vodikove gorivne celice uresničevala nove priložnosti.

Do zdaj je Toyota prodala več kot 17 milijonov elektrificiranih vozil in prihranila okoli 140 milijonov ton CO2. Med letoma 2010 in 2019 je Toyota s svojo elektrificirano tehnologijo zmanjšala skupne emisije CO2 svojih vozil za približno 22 odstotkov.

Toyota bZ hkrati pomeni napoved videnja onkraj ničelnih stopenj emisij. S ključnim poudarkom na zagotavljanju vedno boljše mobilnosti za vse beyond Zero izraža tudi željo po ustvarjanju izdelkov in storitev, ki povečujejo užitek v vožnji, povezljivo izkušnjo ter zagotavljajo varnost in zaščito vseh udeležencev v prometu. In navsezadnje soustvarjajo vsesplošno boljšo družbo.

Za dosego tega cilja je Toyota zasnovala široko paleto elektrificiranih tehnologij, ki ustrezajo zahtevam različnih trgov. V svoji paleti ponuja hibridno-električna (HEV), baterijsko-električna (BEV), priključnohibridna vozila (PHEV) in vozila, ki jih poganjajo vodikove gorivne celice (FCEV). Poleg tega se v zadnjem času intenzivno ukvarja z uporabo vodika kot vira čiste energije, ki se uporablja za številne različne oblike prevoznih sredstev – ne le za avtomobile, ampak tudi za težke tovornjake, vlake in plovila. Poleg tega je vodik uporaben tudi za stacionarne in mobilne električne generatorje.

 

Širitev palete elektrificiranih vozil

Do leta 2025 bo Toyota globalno ponudila več kot 70 elektrificiranih vozil. Med njimi bo tudi najmanj 15 baterijskih električnih vozil.

V Evropi do leta 2025 načrtujejo, da bo delež hibridov presegel 70 odstotkov, več kot 10 odstotkov bo priključnih hibridov, več kot 10 odstotkov pa brezemisijskih vozil na električni pogon ali vodikove gorivne celice.

Prispevek znamke Toyota k ciljem trajnostnega razvoja in odločenost za doseganje ogljične nevtralnosti

Leta 2018 je Toyota napovedala začetek transformacije iz klasičnega avtomobilskega proizvajalca v dobavitelja trajnostne mobilnosti.

Zavedajoč se dejstva, da vsi živimo na istem planetu, je Toyota razvila koncepte domačega planeta, domačega mesta in domače države, v katere je seveda vključena tudi avtomobilska industrija.

Trenutna generacija je odgovorna za zaščito našega lepega planeta, ki ga moramo zanamcem zapustiti v neokrnjenem stanju. Zato Toyota prisega na filozofijo, ki v središče postavlja človeka, na drugi strani pa tehnologija pozitivno vpliva na srečo in zdravje ljudi.

Prek načela monozukuri (ustvarjanje in izdelovanje) in z uporabo številnih tehnoloških inovacij si Toyota prizadeva pri iskanju rešitev, ki bodo vsem ljudem zagotavljale svobodno mobilnost.

Poleg tega si prizadeva, da bo s svojim poslovanjem pripomogla k uresničevanju 17 ciljev trajnostnega razvoja in zmanjševanju emisij CO2. Globalna širitev elektrifikacije pa je pri tem odločilnega pomena.

Številne države sveta so že objavile svoje časovnice, da kdaj nameravajo doseči ogljično nevtralnost. V Evropi si jo večina držav prizadeva doseči do leta 2050.

Za uresničitev ogljične nevtralnosti v avtomobilski industriji so potrebne številne aktivnosti. Nekatere so povezane z energijsko politiko, ki spodbuja uporabo obnovljive energije in vzpostavljanje polnilne infrastrukture. Drugi del pa je industrijska politika, na primer subvencije, podpora dobaviteljem in sistemi za recikliranje baterij. Industrija mora sodelovati tudi z različnimi drugimi udeleženci, kot so vlade in poslovne organizacije.

Medtem ko Toyota širi svoje poslovanje po vsem svetu, je tudi s posvetovanji z nacionalnimi vladami razvila svojo strategijo elektrifikacije, ki vodi do zmanjšanja emisij CO2 v življenjskem ciklu.

Toyota si bo prizadevala tudi za popolno razkritje informacij, ki bodo dostopne vsem zainteresiranim. Tudi s tem bodo pripomogli k uresničitvi dolgoročnih ciljev Pariškega podnebnega sporazuma.