1. Rally Sardinia
Izberite

TOYOTA GAZOO Racing: 1. in 2. mesto na Reliju Sardinija.

Ekipa TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team je na reliju serije FIA WRC po Sardiniji dosegla izjemno dvojno zmago. Sébastien Ogier je na peti preizkušnji sezone dosegel že tretjo zmago, Elfyn Evans pa je zopet zasedel odlično drugo mesto. S tem se je Ogier še utrdil v vodstvu skupnega seštevka, ekipa pa je suvereno prva tudi v točkovanju za konstrukotrski naslov.

To je sploh prva zmaga za ekipo TOYOTA GAZOO Racing na reliju po Sardiniji. Oba dirkalnika Toyota Yaris WRC sta uspela učinkovito popraviti nekatere začetne težave, s katerimi sta se soočala na prvi dan relija. Ogier je že v zadnjih petkovih hitrostnih preizkušnjah pokazal izjemno formo in dan zaključil na tretjem mestu in v soboto prevzel vodstvo. Evans pa si je tudi razmeroma hitro priboril drugo mesto. 

Ogier in njegov sovoznik Julien Ingrassia sta zadnji dan brez težav ubranila vodstvo in si priborila četrto zmago na Sardiniji in prvo po letu 2015. Seveda je to tudi njuna prva zmaga na Sardiniji, od kar nastopata z dirkalnikom Toyota Yaris WRC.

Evans je s sovoznikom Scottom Martinom zabeležil najboljša časa na dveh nedeljskih hitrostnih preizkušnjah in si razmeroma varno zagotovil drugo mesto.

Ogier ima po petih dirkah enajst točk prednosti pred Evansom v skupnem seštevku prvenstva. Waležan pa ima pred tretjeuvrščenim kar 18 točk naskoka.

Kalle Rovanperä in sovoznik Jonne Halttunen sta imela tudi na Sardiniji že prvi dan tehnične težave. Vseeno pa sta nadaljevala z nastopi in sta v nedeljski glavni hitrostni preizkušnji osvojila tretje mesto, ki prinaša tudi tri bonus točke. Tako sta pripomogla k dodatnemu izkupičku v boju za konstruktorski naslov, v katerem ima ekipa TOYOTA GAZOO Racing že 49 točk prednosti pred prvimi zasledovalci.
Takamoto Katsuta, ki nastopa v sklopu programa TGR WRC Challenge, je s četrtim mestom izenačil svoj najboljši rezultat in poskrbel, da so bili trije Yarisi uvrščeni med najboljšo četverico.


IZJAVE:

Akio Toyoda (Ustanovitelj ekipe)

“Izjemno sem ponosen, da je ekipi uspelo zmagati tudi na Sardiniji. Končno smo zmago lahko proslavili s skokom v morje. Res iskrene čestitke.

Že pred dvema letoma sem imel na Sardiniji pripravljeno brisačo in rezervna suha oblačila in premišljeval o tem, kako bom varno skočil v vodo. A na žalost se ni izšlo, saj je Ottov dirkalnik v zadnji hitrostni preizkušnji nenadoma izgubil moč. Še danes mi je žal za Otta.

Po zaslugi odličnih voženj Seba, Juliena, Elfyna in Scotta, ki so na zahtevnih cestan na Sardiniji prikazali svoje mojstrstvo, smo izkusili, kako prijetna je tukajšnja morska vožnja. Seveda izjemno cenim tudi odlično delo celotne ekipe, ki je prispevala k zanesljivosti dirkalnikov. Hkrati pa mi je žal za Kalleja in Jonneja. A prepričan sem, da bo Jari-Matti s svojo ekipo že jutri začel snovati dodatne izboljšave naših dirkalnikov. 

Seveda bi se želel zahvaliti tudi našim navijačem, ki so nas strastno podpirali. Upam, da se nam bodo pridružili tudi v Keniji, ki bo za nas povsem nova izkušnja.

P.S. (za Dana), 

Avtomobil lahko vedno znova popravimo, a Takamoto ne more voziti brez tebe. Prepričan sem, da je Takamoto tvoje zdravje postavil na prvo mesto in do cilja vozil bolj umirjeno. Skupaj sta sprejela pravilne odločitve. Nikoli ne pozabi, da je zdravje vedno najbolj pomembno.” 

Jari-Matti Latvala (vodja ekipe)

 “To je fantastičen rezultat za našo ekipo. Ko smo prišli na Sardinijo, smo vedeli, da to ne bo lahka preizkušnja. Sedaj pa otok zapuščamo z dvojno zmago. Zaradi težave, ki jo je imel Kalle prvi dan, konec tedna sicer ni bil popoln. A tudi iz tega se moramo česa naučiti, da bomo v prihodnosti še močnejši. Sicer pa je dvojna zmaga zelo dobra novica za prvenstvo, vendar se zavedamo, da je konkurenca ves čas močnejša. Če želimo imeti več takšnih rezultatov, moramo nadaljevati s trdim delom.” 

Sébastien Ogier (voznik dirkalnika št. 1) 

"To je bil za nas neverjeten konec tedna. Nikakor nismo pričakovali, da bomo na Sardiniji prišli do takšnega rezultata. Dvojna zmaga je fantastičen dosežek. Zelo sem vesel tudi, da smo z avtom uspeli najti boljši občutek kot na Portugalskem, kjer hitrost ni bila tako velika, kot smo si želeli. Na žalost sva v najpomembnejši hitrostni preizkušnji (Power Stage) na kratko zašla po izjemno agresivnem vodnem pljusku, vendar sva vseeno osvojila dve bonusni točki, kar je dobro za skupno točkovanje prvenstva. Če lahko obdržimo ta ritem, smo lahko upravičeno samozavestni."


Elfyn Evans (voznik dirkalnika 33)

“Drugo mesto je odličen rezultat, ki bi ga zagotovo lahko dosegla že v petek zjutraj. V nedeljo sva prednost še povečala, kar se je izkazalo za odlično novico, glede na to, kaj se je dogajalo v nadaljevanju dneva. Morda sem rahlo razočaran, ker na najpomembnejši hitrostni preizkušnji (Power Stage) nisem osvojil dodatnih točk. Vseeno pa mi je odleglo, ker sem vendarle osvojil končno drugo mesto.” 

Kalle Rovanperä (voznik dirkalnika 69) 

“Po petkovih tehničnih težavah je bil najin edini cilj osvojiti čim več točk na nadeljski najpomembnejši hitrostni preizkušnji (Power Stage). Imela sva nekoliko neugoden štartni položaj, saj sta pred nama nastopila le dva dirkalnika. Zato sva morala voziti po svoji liniji in se zelo potruditi za tretji čas. Sicer pa sva nad celotnim koncem tedna razočarana. A ne preostane nama drugega, kot da zbereva energijo za naslednje preizkušnje."

RELI PO SARDINIJI, KONČNI VRSTNI RED

1. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) 3 ure, 19 min, 26,4 sek

2. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota Yaris WRC) + 46,0 sek

3. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 Coupe WRC) +1 min, 05,2 sek

4. Takamoto Katsuta/Dan Barritt (Toyota Yaris WRC) +6 min, 11,2 sek

5. Jari Huttunen/Mikko Lukka (Hyundai i20 R5) +9 min, 31,7 sek

6. Mads Østberg/Torstein Eriksen (Citroën C3 Rally2) +9 min, 39,2 sek

7. Yohan Rossel/Alexandre Coria (Citroën C3 Rally2) +10 min, 37,7 sek

8. Pepe López/Diego Vallejo (Škoda Fabia Rally2 evo) +11 min, 03,7 sek

9. Jan Solans/Rodrigo Sanjuan de Eusebio (Citroën C3 Rally2) +11 min, 26,3 sek

10. Marco Bulacia/Marcelo Der Ohannesian (Škoda Fabia Rally2 evo) +11 min, 34,6 sek

25. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota Yaris WRC) +54 min, 18,8 sek


Kaj sledi?

Ikonični Safari Rally Kenya se po dvajsetih letih vrača na koledar serije WRC. Na sporedu bo med 24. in 27. junijem 2021. Afriška preizkušnja bo s svojimi brutalnimi razmerami zagotovo izjemna preizkušnja za vse voznike.

Več o