1. Novice in dogodki Toyota
  2. Rally Kenya
Izberite

Ekipa Toyota Gazoo Racing je osvojila prvi dve mesti.

Ekipa Toyota Gazoo Racing je na reliju safari v Keniji osvojila prvi dve mesti.

Reli serija WRC se je po 20 letih vrnila v Kenijo, ki velja za eno izmed najbolj atraktivnih reli destinacij na svetu. In tudi tokrat se je ekipa TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team odrezala odlično. Sébastien Ogier in njegov sovoznik Julien Ingrassia sta osvojila tudi Safari Rally Kenya. Na šesti dirki letošnje sezone sta dosegla že četrto zmago in na ta način še povečala svojo prednost v skupnem seštevku prvenstva. Ekipni uspeh je z drugim mestom dopolnil Takamoto Katsuta, ki se je sploh prvič v svoji karieri uvrstil na oder za zmagovalce relija serije WRC. 

Kenijski reli ima sloves enega izmed najzahtevnejših prizorišč v koledarju FIA WRC. To nenazadnje potrjujejo tudi mnoge težave, s katerimi so se soočale številne ekipe. Ogier je bil prvi dan šele na sedmem mestu z več kot dvema minutama zaostanka. A v naslednjih dneh so se karte povsem premešale.

Nedeljo, ki je postregla s petimi razmeroma kratkimi, a izjemno zahtevnimi hitrostnimi preizkušnjami, je začel na tretjem mestu. Že na začetku se je soočil s težavami, zaradi katerih je vodstvo prevzel njegov ekipni kolega Katsuta.

Pred zadnjima dvema hitrostnima preizkušnjama sta bila oba Yarisa WRC povsem izenačena in sta se takorekoč do ciljne črte borila za končno zmago. To je bila že četrta zmaga za ekipo TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team. Skupno pa je to že deveta zmaga ekipe Toyota v zgodovini relija Safari v Keniji.

Ogier se je odlično odrezal tudi v odločilni hitrostni preizkušnji, v kateri je osvojil dodatni dve bonus točki. V skupnem seštevku prvenstva ima sedaj 34 točk prednosti pred ekipnim kolegom Elfynom Evansom, ki zaseda drugo mesto.

Takamoto Katsuta, ki je sicer član programa TOYOTA GAZOO Racing WRC Challenge, se je sploh prvič uvrstil na oder za zmagovalce. Njegov uspeh je dokaz dobrega dela programa, s katerim na Japonskem že vse od leta 2015 iščejo nadarjene mlade voznike.  

Sicer pa so se vsi štirje dirkalniki uvrstili med najboljšo deseterico. Kalle Rovanperä in njegov sovoznik Jonne Halttunen sta bila v petek celo v igri za vodstvo, a sta imela nekaj težav v zadnji hitrostni preizkušnji uvodnega dne. Reli sta končala na šestem mestu, osvojila pa sta tudi drugo mesto v odločilni nedeljski hitrostni preizkušnji. 

Evans in njegov sovoznik Scott Martin sta v petek zaradi težav že odstopila, a sta v soboto vseeno ponovno štartala. Z dobrimi vožnjami in tretjim mestom v odločilni hitrostni preizkušnji se jima je na koncu uspelo povzpeti do desetega mesta.

Ekipa TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team se je še dodatno utrdila v vodstvu točkovanja za konstruktorski naslov. Na polovici sezone imajo pred prvimi zasledovalci 59 točk prednosti.

IZJAVE:


Akio Tojoda (ustanovitelj ekipe) 


“Čestitke Sebu in Julienu! In hvala vsem našim navijačem za podporo. A kljub temu mi dovolite, da vam opišem moj najmočnejši občutek današnjega dne: Takamoto je bil fantastičen. Zelo sem vesel zanj. Zadnji dan je bil celo pred Sebom. Boril se je za zmago, na koncu pa je prvič v svoji karieri stopil na oder za zmagovalce. Sam sem se kar tresel od navdušenja.

Celo popoldne sva bila na zvezi z njegovim očetom. In oba naju je vseskozi skrbelo, da se bo vse srečno razpletlo. Še dobro, da mi ni bilo treba iti v pisarno. A nalogo je opravil z odliko. Na ozkih cestah, na katerih še nikoli ni vozil, se je odlično znašel in dokazal svoj veličasten talent. Mislim, da je na tej dirki dobesedno odrasel. A v letošnji sezoni je na sporedu še šest dirk in zadnja bo na Japonskem. Ne morem vam povedati, kako zelo se veselim nadaljevanja sezone.  


Seveda je reli v Keniji še enkrat več dokazal, kakšen mojster volana je Seb. S pomočjo izjemnega znanja je ujel in na koncu tudi prehitel Takamota. Izjemno ponosen sem, da imamo tako odličnega in uglednega voznika v svoji ekipi. Njegova prisotnost je zelo spodbudna tudi za ostale člane ekipe.
Hkrati pa bi želel izraziti svojo hvaležnost vsem članom ekipe.

Glede na to, da kenijskega relija ni bilo na sporedu kar 19 let, je bila za večino to sploh prva afriška izkušnja. Hvala vsem inženirjem, ki so uspešno opravili vse potrebne analize, zaradi katerih so dirkači lahko dirkali še bolj samozavestno. Naš uspeh v Keniji je rezultat skupnega dela vseh članov ekipe - tako tistih, ki so pripotovali v Kenijo, kot tistih, ki so pomagali na sedežu moštva na Finskem.
Seveda moram čestitati tudi Elfynu, Scottu, Kalleju in Jonneju. Kljub številnim zapletom jim je uspelo pripeljati do ciljne črte in se uvrstiti v prvo deseterico.

Poleg tega pa so Sebu in Takamotu posredovali pomembne informacije, ki so jima pomagale na poti do zmage in drugega mesta. V drugi polovici sezone bomo še dodatno izboljšali naše dirkalnike, tako da se bodo lahko vsi dirkači počutili še bolj samozavestne.

Predsednik Kenyatta je vsem udeležencem relija zaželel toplo dobrodošlico. Odlično atmosfero se je čutilo vsepovsod. Otroci so mahali udeležencem, v daljavi pa so tekle divje živali.  Prav zaradi tega bi se želel zahvaliti vsem, ki so omogočili, da je fantastični kenijski reli spet na koledarju serije WRC.

Upam, da bomo dirkače s podobno toplino sprejeli tudi na reliju na Japonskem. Seveda gre zahvala tudi članom družine Toyota v Afriki. Člani ekipe Toyota Tsusho so bili v veliko pomoč. Po njihovi zaslugi so dirkači ekipe TOYOTA GAZOO Racing na kenijskih cestah dirkali kot na svojem domačem terenu.
Vsem iskrena hvala: HATU JAMBO! ASANTE SANA!” 


Jari-Matti Latvala (vodja ekipe) 


“To je res poseben dan ob koncu neverjetnega vikenda. Po petku se je zdelo, da za zmago nimamo nikakršnih možnosti. Zdaj pa imamo na tem klasičnem reliju, ki je na sporedu prvič po skoraj dvajsetih letih, svoja dirkača na prvih dveh mestih. Zmaga je rezultat vzdržljivosti in doslednosti, ki smo ju prikazali.

Tudi v težkih trenutkih nismo obupali in smo uspeli ohraniti svojo zavzetost. Ko je imel Seb težavo, je ostal miren, in ko je videl priložnost, je napadel in odnesel zmago. Prav tako sem zelo vesel, da se je Takamoto prvič uvrstil na oder za zmagovalce. Prikazal je neverjetno predstavo in res si zasluži ta rezultat.” 


Sébastien Ogier (voznik dirkalnika 1) 


“Zmaga na reliju Safari me navdaja s fantastičnimi občutki. Nisem si mislil, da je po petkovih težavah to sploh še mogoče. Toda vedno dam vse od sebe in se borim do konca. Vedeli smo, da je Safari reli, na katerem se lahko zgodi marsikaj. In točno to se je tudi zgodilo. Zadnji dan sva imela res dober tempo in avto je bil neverjeten. To je velik korak v boju za obe prvenstvi. Prav tako želim čestitati Taki, ki je dosegel neverjeten rezultat: na koncu ga ni bilo tako lahko ujeti.” 


SAFARI RALLY KENYA, REZULTATI 


1. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) 3 ure, 18 min, 11 sek
2. Takamoto Katsuta/Dan Barritt (Toyota Yaris WRC) +21,8 sek
3. Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 Coupe WRC) +1 min, 9,5 sek
4. Adrien Fourmaux/Renaud Jamoul (Ford Fiesta WRC) +1 min, 44,7 sek
5. Gus Greensmith/Chris Patterson (Ford Fiesta WRC) +1 min, 54,6 sek


6. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota Yaris WRC) +10 min, 53,4 sek
7. Onkar Rai/Drew Sturrock (Volkswagen Polo GTI R5) +29 min, 26,4 sek
8. Karan Patel/Tauseef Khan (Ford Fiesta R5) +33 min, 30,4 sek
9. Carl Tundo/Tim Jessop (Volkswagen Polo GTI R5) +36 min, 40,7 sek
10. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota Yaris WRC) +49 min, 22,7 sek


Kaj sledi? 

Med 15. in 18. julijem 2021 bo na sporedu reli po Estoniji. Tam dirkače čakajo hitre makadamske ceste s številnimi skoki in tehnično zahtevnimi odseki.