1. Novice in dogodki Toyota
 2. Prvo hladilno vozilo za cepiva
Izberite

Prvo predodobreno hladilno vozilo za cepiva WHO.

Toyota Tsusho Corporation ("Toyota Tsusho"), Toyota Motor Corporation ("Toyota") in B Medical Systems S.à r.l. ("B Medical Systems") so danes objavili, da je vozilo z namenskim hladilnikom za prevoz cepiv pri ustreznih temperaturah, ki so ga skupaj razvile tri družbe, pridobilo predkvalifikacijo za kakovost medicinskih pripomočkov in opreme, kot jo določa Svetovna zdravstvena organizacija ("WHO"). To je sploh prvo hladilno vozilo za cepiva na svetu, ki je pridobilo predkvalifikacijo PQS in bo ključno prispevalo pri vzpostavitvi metod za hladilni prevoz cepiv in izboljšanju stopnje uporabe cepiv v državah v razvoju.

1. Ozadje

Cepljenje je učinkovit ukrep proti nalezljivim boleznim. Splošna obvezna cepiva za dojenčke običajno zahtevajo shranjevanje pri 2 do 8 ° C in jih ni mogoče uporabiti, če niso shranjena pod ustreznim nadzorom temperature.

Čeprav države v razvoju za dobavo cepiv prejemajo pomoč mednarodnih agencij, kot so GAVI, Zavezništvo za cepiva in UNICEF, se približno 20 % dobavljene količine letno uniči, ker postanejo neuporabne zaradi temperaturnih sprememb med prevozom, pri razdeljevanju po bolnišnicah in klinikah v posameznih državah, saj je cestna infrastruktura neustrezna in ni primernih sredstev za prevoz v hladilniku. Vsako leto življenje 1,5 milijona otrok izgubi zaradi bolezni, ki jih je mogoče preprečiti s cepivi (VPD), eden od razlogov pa je nezadostna uporaba cepiv.

2. Sistem PQS s strani Svetovne zdravstvene organizacije WHO

PQS je sistem za kvalifikacijo medicinskih pripomočkov in opreme s strani WHO, ki je bil ustanovljen za spodbujanje razvoja medicinskih pripomočkov in opreme in se uporablja za naročila Združenih narodov ter za določanje standardov kakovosti. Medicinski pripomočki in oprema, ki pridobijo predkvalifikacijo PQS, ustrezajo tudi standardom za izbiro opreme agencij, povezanih z Združenimi narodi ter vodilnimi nevladnimi in dobrodelnimi organizacijami. Države v razvoju brez lastnega sistema kvalifikacij za medicinske pripomočke in opremo lažje dobijo podporo za nabavo transportne opreme z uporabo PQS.

Ta pobuda prispeva k učinkoviti uporabi cepiv in obravnava tudi socialna vprašanja v državah v razvoju. Hkrati je pomembno, da lahko pokažemo pobudo na področju globalnega zdravstvenega prevoza. Poleg tega se lahko to hladilno vozilo za cepiva zdaj uporablja v mednarodnem okviru COVAX, ki si prizadeva pošteno distribuirati cepiva proti COVID-19 državam v razvoju, pričakovati pa je tudi njegovo uporabo kot prevozno sredstvo za cepiva COVID-19.

3. Značilnosti hladilnega vozila za cepiva

Značilnosti hladilnega vozila za cepiva, ki je tokrat pridobilo predkvalifikacijo PQS, so naslednje:

 • Osnovno vozilo je Toyota Land Cruiser 78, ki je opremljeno s hladilnikom za cepiva CF850 podjetja B Medical Systems.
 • Hladilnik ima kapaciteto 396 litrov, kar zadošča za 400 paketov cepiv.
 • S svojo neodvisno baterijo lahko hladilnik deluje približno 16 ur brez napajanja.
 • Hladilnik se lahko polni med vožnjo, poleg tega ga je možno polniti tudi prek zunanjega vira.

  4. Vlogi udeleženih podjetijRoles of Each Company
 • Toyota Tsusho uporablja znanje in izkušnje iz svojega poslovanja na afriških trgih. Vse to je pripomoglo tudi pri pridobivanju predkvalifikacije PQS.
 • Toyota je zagotovila vozilaToyota Land Cruiser 78.
 • B Medical Systems zagotavlja hladilnike za cepiva CF850.
 • Toyota Tsusho Group CFAO SAS in družba Toyota Customizing & Development Co., Ltd. izvajata predelavo vozil.

 

"Naš cilj je zagotoviti varnost in zaščito"

Družbe Toyota Tsusho, Toyota in B-Medical Systems so za ta projekt združile moči z istim ciljem v mislih. Še naprej si bodo prizadevali, da bo pridobitev sistema kakovosti za hladilno vozilo za cepiva prispevala k varnosti na čim več predelih sveta, kjer je to potrebno.