1. Novice in dogodki Toyota
  2. Četrta zaporedna zmaga ekipe TOYOTA GAZOO Racing na legendarni dirki 24 ur Le Mansa.
Izberite

Četrta zaporedna zmaga ekipe TOYOTA GAZOO Racing na legendarni dirki 24 ur Le Mansa.

Ekipa TOYOTA GAZOO Racing si je priborila zgodovinsko četrto zaporedno zmago na legendarni vztrajnostni dirki 24 ur Le Mansa. Na dirkališču Sarthe so postali sploh prvi zmagovalci v novem razredu Hypercar.

Celotna ekipa je pokazala izjemno mojstrstvo in nepopustljivost. Pri tem jih niso zmotile niti težave s sistemom za dolivanje goriva, ki so se primerile v drugi polovici dirke.

Za Mika Conwaya, Kamuija Kobajašija in Joséja Marío Lópeza, ki so se izmenjavali v kokpitu dirkalnika #7 GR010 HYBRID, je to prva zmaga v Le Mansu, potem ko se jim je v preteklih letih kar nekajkrat izmuznila. Svetovni prvaki so dirko začeli z najboljšega štartnega položaja in bili v vodstvu večino dirke. Skupno so prevozili 371 krogov.

Ob ognjenem krstu novega dirkalnika GR010 HYBRID so drugo mesto zasedli lanskoletni zmagovalci Sébastien Buemi, Kazuki Nakadžima in Brendon Hartley in ekipi zagotovili maksimalni izkupiček. Dirkalnika ekipe TOYOTA GAZOO Racing sta tako slavila na vseh štirih dosedanjih dirkah letošnje vztrajnostne serije FIA WEC.

Dirka se je dramatično začela že v prvem krogu, v katerem je na mokri stezi dirkalnik #708 Glickenhaus zadel dirkalnik #8, ki ga je takrat vozil Sébastien Buemi. Z dirkalnikom #7 je odlično štartal Mike Conway, ki je imel v nadaljevanju sicer dva gumidefekta, a si je vseeno privozil dovolj prednosti pred Buemijem, ki je dirkalnik #8 kljub težavam pripeljal na drugo mesto. Dež je na četrtini dirke povzročil še nekaj dodatnih težav, zaradi katerih je na progo za 20 minut pripeljal varnostni avtomobil. A kljub temu sta dirkalnika #7 in #8 obdržala vodilni mesti. 

Približno na polovici dirke se je razlika med sestriskima dirkalnikoma zmanjšala na manj kot pol minute. V 14. uri dirke so na dirkalniku #8 zamenjali sprednji del, ki je bil malenkostno poškodovan. Za precej dodatne živčnosti so poskrbeli dogodki v zadnji četrtini dirke, saj se je dirkalnik #8 spopadel s težavami s sistemom za dolivanje goriva.


K sreči je dirkalnik na tretjem mestu zaostajal za več kot štiri kroge, kar je mehanikom dalo nekaj dodatnega časa, da so našli ustrezno rešitev, s pomočjo katere je lahko dirkalnik #8 spet normalno dirkal. A kmalu za tem se je s podobnimi težavami soočil tudi dirkalnik #7. A sta Kamui in José spretno obvladovala položaj in ohranila vodstvo. Precej je pomagala tudi komunikacija med vozniki in inženirji, ki je omogočila nadzor nad dogajanjem.
Kamui in Kazuki sta oba dirkalnika srečno pripeljala do cilja in spisala novo poglavje v zgodovini Le Mansa. 

IZJAVE:

Akio Toyoda, ustanovitelj ekipe:

"Kamui, Mike in Jose, končno vam je uspelo osvojiti tako želeno lovoriko na eni izmed najbolj legendarnih dirk avtomoto športa. Iskrene čestitke. Res sem vesel za vas.
Kljub temu da imamo zdaj štiri zaporedne zmage v Le Mansu in da nam je v zadnjih letih uspelo osvojiti naslov svetovnih prvakov, se nisem mogel veseliti z dna srca. Videl sem vaše frustracije, za katere niste bili krivi. A naša ekipa in naša avtomobila kljub zmagi nista bila dovolj močna. Zato mi je iskreno žal. Sprašujem se, kako se bomo znebili napak in kako bomo še močnejši.

K sreči je dirkalnik #7 kot prvi prečkal ciljno črto. Takrat sem bil tako vesel, da sem skoraj zajokal. Čestitke in hvala. Ko sem videl Kamuija, ko je iz steklenice izvlekel zamašek in začel škropiti šampanjec, mi je resnično odleglo. Vem, da je za Kazukija, Seba in Brendona drugo mesto razočaranje. A ko sem slišal, kako ste si vozniki obeh avtomobilov ob težavah pomagali, me je prevzel izjemen ponos.

Vseeno se ne morem znebiti občutka, da se nam je ponovila ista napaka kot pred nekaj tedni v Monzi. Res mi je žal, da smo dirkače spustili na progo, ne da bi resnično odpravili to napako. Voznikom moramo zagotoviti brezhiben dirkalnik, s katerim lahko brezskrbno dirkajo in le na ta način lahko dajo vse od sebe. Zato moramo še naprej iskati rešitve za izboljšave in izdelovati vedno boljše avtomobile.

Menda bodo naslednje leto na dirkah uporabljali 100-odstotno obnovljivo gorivo. Hvaležen sem vsem, ki so sprejeli to pomembno odločitev. Zavedamo se, da se gibljemo proti ogljični nevtralnosti, zato moramo pospešiti tudi razvoj v avtomoto športu, ki mora iti v podobno smer.
Zato bomo vedno sodelovali pri tehnološkem razvoju in napredku avtomoto športa.
Na koncu bi se želel zahvaliti tudi navijačem. Res hvala za podporo, ki nam veliko pomeni. Upam, da boste z nami tudi na naslednjih dirkah."

Hisatake Murata, vodja ekipe:

"To je bila res težka tekma, kjer je na koncu zmagal ekipni duh. Od voznikov vedno zahtevamo veliko, a tokrat so šli tudi oni preko sebe. Njihovo znanje in sposobnosti so izjemne. Tudi ko smo imeli velike težave, se nismo predali in smo delovali kot uigrana ekipa. Hvala vsem dirkačem, ki so bili udeleženi v ta izjemen uspeh. Hvala vsem članom ekipe. Hvala našim partnerjem in kolegom iz Toyota Motor Corporation. Iskrene čestitke tudi ekipama Alpine in Glickenhaus za izjemno dirko in neustrašno borbo."

Mike Conway (GR010 HYBRID #7):

“To je bila izjemno težka dirka. Zadnjih šest ur smo dirkali z zavedanjem, da imamo kar precejšnjo težavo z avtomobilom. A k sreči so naši mehaniki našli učinkovito rešitev. Njim gre največja zasluga, da smo dirko končali na prvih dveh mestih. Ta dirka nikoli ni enostavna. Tudi ko si v vodstvu, si pod velikim pritiskom. Rad bi se zahvalil ekipnima kolegoma, ekipama v Koelnu in na Japonskem. Osebno pa sem presrečen. Resnično sem si želel te zmage in zdaj mi je z ramen padlo težko breme."

Kamui Kobajaši (GR010 HYBRID #7):

“Občutek, ko postaneš zmagovalec Le Mansa je neverjeten. Trajalo je kar nekaj let, da smo prišli do sem. Vedno sem vedel, da je za zmago v Le Mansu potrebne tudi nekaj sreče. In tokrat se je nasmehnila nam. Verjetno je prav tako, saj smo imeli v preteklosti kar nekaj smole. A na koncu se vse poravna. Hvala vsem, ki ste prispevali svoj kamenček v ta prekrasen mozaik."

José María López (GR010 HYBRID #7):

 “Zadnje dirke v Le Mansu so bile za nas zelo težavne. Doživeli smo nekaj bridkih razočaranj. A tokrat so se nam uresničile sanje. To je pravzaprav neverjetno. Z Mikom in Kamuijem smo kot bratje, zato sem še toliko bolj vesel, da ta uspeh lahko delim z njima. Seveda nam ne bi uspelo brez odlične ekipe. Zato iskrena hvala fantom iz Koelna in z Japonske. Slava morda pripada nam, a brez njih ne bi stali tukaj."  

 

24 UR LE MANSA, REZULTATI:

1.

#7 TOYOTA GAZOO Racing

371 krogov

2.

#8 TOYOTA GAZOO Racing

+2 kroga

3.

#36 Alpine (Negrao, Lapierre, Vaxiviere)

+4 krogi

4.

#708 Glickenhaus (Derani, Mailleux, Pla)

+4 krogi

5.

#709 Glickenhaus (Briscoe, Westbrook, Dumas)

+7 krogov

6.

#41 WRT (Frijns, Habsburg, Milesi)

+8 krogov