1. Novice in dogodki Toyota
  2. Akio Toyota 2021
Izberite

Akio Tojoda je izbran za Svetovno avtomobilistično osebnost leta 2021.

Akio Tojoda, predsednik in direktor Toyota Motor Corporation (TMC), je Svetovna avtomobilistična osebnost leta 2021. Ta laskavi naslov mu je podelila žirija World Car Awards, ki jo sestavlja več kot 90 mednarodno priznanih avtomobilističnih novinarjev.

Žirija World Car Awards je svoj izbor utemeljila z naslednjimi besedami: “Akio Tojoda je karizmatični predsednik in direktor Toyota Motor Corporation, kjer deluje že vrsto let. V tem času mu je uspelo uspešno preobraziti svojo družbo. V letu 2020 je korporaciji Toyota pod njegovim vodstvom kljub pandemiji COVID-19 uspelo ohraniti delovna mesta in zagotoviti dobičkonosnost.

Akio Tojoda ima tudi ključno vlogo pri razvoju povezane, samodejne, deljene in električne vožnje CASE. Poleg tega se je izjemno zavzemal tudi za začetek gradnje vzorčnega mesta prihodnosti Woven City, ki je zasnovan na osnovi vodikovih tehnologij. Ob vsem tem pa ostaja navdušen voznik in dirkač."

Nad nagrado je bil navdušen in počaščen tudi sam Akio Tojoda: "V imenu vseh 360.000 zaposlenih bi se želel zahvaliti za to izjemno čast. Če mi ne zamerite, bi to nagrado nekoliko preimenoval, saj ne gre le zame. Zato bi ji v našem primeru dal ime Svetovni avtomobilistični ljudje leta 2021. Za to nagrado so namreč zaslužni vsi inženirji, delavci, trgovci in vsi ostali zaposleni v korporaciji Toyota. Kot direktor pa seveda ne morem biti srečnejši, kot sem v tem trenutku.

Zelo pomembno se mi zdi, da nam je uspelo v teh nepredvidljivih razmerah, ki jih je povzročila pandemija COVID-19, ohraniti delovna mesta in se uspešno soočiti z vsemi izzivi naše industrije. Kot mobilnostna družba smo se namreč zavezali k iskanju rešitev, od katerih bodo imeli koristi vsi ljudje na vseh koncih sveta. V teh težkih časih je tudi nekaj dobrega. Spoznali smo, kaj je v resnici najbolj pomembno.

Če Toyota vsaj delno prispeva k sreči in zadovoljstvu ljudi, sem tudi jaz srečen. Predvsem pa bo to naš cilj tudi v prihodnosti. Še enkrat najlepša hvala za nagrado in se vidimo na stezi."

Akio Tojoda je pravnuk ustanovitelja Toyota Automatic Loomworks Sakičija Tojode in vnuk Kiičira Tojode, ustanovitelja Toyota Motor Corporation. Akio Tojoda, ki je rojen leta 1956, se je Toyota Motor Corporation pridružil leta 1984, ko je na univerzi Keio diplomiral iz prava in na Babson College v ZDA opravil študij MBA. V korporaciji je deloval na številnih delovnih mestih na Japonskem in v tujini. Leta 2000 se je pridružil upravnemu odboru. Nekaj let je bil izvršni podpredsednik družbe, leta 2009 pa je postal predsednik in direktor Toyota Motor Corporation.

Nagrada za Svetovno avtomobilistično osebnost leta je bila ustanovljena leta 2018. Od takrat vsako leto izberejo osebnost, ki je v predhodnem letu najbolj prispevala k napredku avtomobilske industrije. To je ena izmed šestih nagrad, ki jih podeljuje združenje World Car Awards, ki je bilo ustanovljeno leta 2003.