1. Discover Toyota
  2. Okoljska trajnost
  3. Cleaner mobility
  4. Battery electric
  5. Preizkus baterijsko električnih vozil

Preizkus baterijsko električnih vozil v resničnih prometnih razmerah

Toyota je pred nekaj leti s francoskim mestom Grenoble sklenila inovativno partnerstvo, s katerim so preizkusili prednosti baterijskih električnih vozil v urbanih prostorih. V strukturiranem triletnem pilotnem projektu (2014–2017) je Cité Lib by Ha: mo zagotovil električna vozila z baterijami in sistem upravljanja skupne rabe avtomobilov za raziskovanje novih možnosti pri vključevanju zasebnega in javnega prometa.

Cité Lib by Ha: mo je bilo partnerstvo med Toyoto, mestom Grenoble, metropolitanskim območjem Grenoble-Alpes-Métropole, dobaviteljem energije EDF, pridruženo pa sta sodelovala tudi družba EDF Sodetrel in operater skupne rabe vozil Cité Lib. Toyota je prispevala floto baterijskih električnih vozil i-ROAD in COMS. Ponudila pa je tudi svoj informacijski sistem Ha: mo (harmonična mobilnost), ki ljudem pomaga načrtovati potovanja z različnimi možnostmi prevoza, kot so avtobusi, tramvaji, koles in hojo.

Ob zaključku projekta leta 2017 je shema privabila več kot 1500 naročnikov. Več kot 90 % jih je bilo zadovoljnih s storitvijo in z baterijskimi električnimi vozili Toyota ter s sistemom Ha: mo, ki je omogočili lažje usklajevanje z mestnim javnim prevozom. Približno 70 % potovanj je bilo namenjenih nakupovanju in rekreaciji v središču mesta, s povprečnim časom potovanja 40 minut in razdaljo 5 kilometrov. Te ugotovitve so v pomoč pri tekočih raziskavah, razvoju in pri načrtovanju nadaljnjih projektov skupne rabe vozil.