Dirkalnika TOYOTA GAZOO Racing

bosta vzdržljivostno dirko 24 ur Le Mansa začela s prve vrste

Ekipa TOYOTA GAZOO Racing je odlično začela letošnjo dirko 24 ur Le Mansa, ki je glavna postaja svetovne vzdržljivostne serije 2018-19 FIA World Endurance Championship (WEC). Na kvalifikacijah sta njihova dirkalnika zasedla prvi dve mesti in bosta letošnjo dirko začela s prve štartne vrste. Dirka se začenja v soboto, 16. junija ob 15:00.

Ekipa TOYOTA GAZOO Racing je odlično začela letošnjo dirko 24 ur Le Mansa, ki je glavna postaja svetovne vzdržljivostne serije 2018-19 FIA World Endurance Championship (WEC). Na kvalifikacijah sta njihova dirkalnika zasedla prvi dve mesti in bosta sobotno dirko začela s prve štartne vrste.

Sébastien Buemi, Kazuki Nakadžima in Fernando Alonso, vodilni v svetovnem prvenstvu, ki so zmagali na uvodni dirki letošnje sezone, so s svojim dirkalnikom že v sredo zasedli prvo mesto in so zadnje kvalifikacije začeli kot vodilni. Začasno prvo mesto za dirkalnik 8 TS050 HYBRID je zagotovil Kazuki Nakadžima, ki je svoj najhitrejši krog opravil v 3 minutah in 17.270 sekundah.

V četrtek pa so svoj rezultat še dodatno izboljšali, saj je Nakadžima izkoristil prazno stezo in s časom 3 minute in 15.377 sekunde postavil najboljši dosežek kvalifikacij, ki jim je prinesel tudi vodilni štartni položaj.

Da bo prva štartna vrsta povsem v barvah ekipe TOYOTA GAZOO Racing, je že v sredo poskrbel Kamui Kobajaši, ki je lani dosegel najhitrejši krog vseh časov v Le Mansu. S svojim dirkalnikom #7 TS050 HYBRID, ki si ga deli z Mikeom Conwayem in Joséjem Marío Lópezom, je namreč dosegel čas 3 minute in 17.377 sekunde in na ta način priboril drugo mesto.

Štartni položaji na 86. dirki 24 ur Le Mansa se določajo glede na najhitrejše čase treh dvournih kvalifikacij, ki so na sporedu v sredo in četrtek. Toyotini dirkalniki pa so si prizadevali za osvojitev svojega četrtega vodilnega položaja, s katerim bi si ustvarili odlične pogoje za sploh prvo zmago v Le mansu v svojem dvajsetem poskusu. Od debija leta 1985 so namreč petkrat zasedli drugo mesto.

/

Sredine kvalifikacije so se pravzaprav začele s štiriurnim treningom, na katerem so člani ekipe TOYOTA GAZOO Racing opravili še zadnje fine mehanične, aerodinamične in elektronske nastavitve dirkalnikov. Skupaj so prevozili več kot 109 krogov, kar je največ med vsemi nastopajočimi ekipami.

Čeprav je dirkalnik #8 TS050 HYBRID že v nedeljo, 03. junija, ko je bil na sporedu uradni test proge, postavil najhitrejši čas, je ekipa skušala še dodatno izboljšati oba dirkalnika in ju pripraviti za kvalifikacije in seveda za dirko.

Precej pozornosti so namenili tudi izbiri prave kombinacije Michelinovih pnevmatik, ki bi zagotovila tako vzdržljivost kot hitrost. Dirkalniki imajo na dirki namreč omejitev 12 kompletov svežih pnevmatik in še dodatne štiri rezervne pnevmatike.

Prve kvalifikacije so se na dirkališču La Sarthe začele v sredo takoj po sončnem zahodu. Na teh kvalifikacijah je vseh šest dirkačev ekipe TOYOTA GAZOO Racing tudi izpolnilo obvezno število prevoženih krogov, kar je sploh pogoj za udeležbo na dirki.

Letošnja dirka se bo začela v soboto, 16. junija 2018 ob 15:00.

/

Mike Conway (TS050 HYBRID #7): “Vse je šlo kot namazano. Kljub precej ponemu programu nam je uspelo najti pravo ravnovesje. Našli smo tudi pravo kombinacijo nastavitev dirkalnika in pnevmatik. Avtomobil se je na kvalifikacijah obnašal odlično, morda bomo pred dirko opravili še kakšna manjše izboljšave."

Kamui Kobajaši (TS050 HYBRID #7): “Dobro se je izšlo. V sredo sem postavil zelo dober čas, čeprav so bile razmere na progi zaradi precejšne gneče precej zahtevne. Pomembno je tudi dejstvo, da smo opravili veliko število krogov, kar nam omogoča dobro spoznavanje z razmerami na progi. Vse te podatke bomo pred dirko uporabili za še nekaj dodatnih izboljšav dirkalnika.”

José María López (TS050 HYBRID #7): “Oba dirkalnika sta se na kvalifikacijah odlično odrezala. Zato sem zelo zadovoljen. Imamo oblične občutke in tudi dirkalnik deluje brezhibno. A to so bile šele kvalifikacije. Upam, da bomo tako nadaljevali tudi v soboto, ko bo štarter ob treh popoldne zamahnil s črno-belo zastavo.”

Sébastien Buemi (TS050 HYBRID #8): “To je odličen začetek za ekipo. Dosegli smo cilj in osvojili prvo štartno vrsto. Odlična novica je tudi veliko število prevoženih krogov na kvalifikacijah. Od prostega treninga nam je uspelo dirkalnik precej izboljšati. Res pa je, da je to šele začetek dolgega potovanja in da moramo znati ohraniti mirno glavo."

Kazuki Nakajima (TS050 HYBRID #8): “Za nami so precej običajne kvalifikacije. Vodilni položaj je super dosežek, a še pomembneje je, kako se bomo odrezali ob koncu tedna. V določenih trenutkih je bilo dogajanje na progi precej zahtevno zaradi gostega prometa. Do začetka dirke bomo morali še nekoliko izboljšati dirkalnik."

Fernando Alonso (TS050 HYBRID #8): “To sta bila dobra dneva za nas, v katerih sem se precej naučil. Predvsem sem se privadil na nočne razmere. Zaenkrat se je vse dobro izšlo in zadovoljen sem, da sem opravil kar nekaj nočnih krogov. Dirka bo zelo dolga in zahtevna. Zgodi se lahko karkoli, a mislim, da smo odlično pripravljeni. Predvsem pa imamo do sobote še nekaj časa za fine nastavitve dirkalnika."

Več o tej temi

Toyota bo tretje leto herojsko furala v pižami Toyota bo tretje leto herojsko furala v pižami Toyota že tretje leto zapored z roko v roki z Zavodom Vozim in partnerji projekta »«Heroji furajo v pižamah« nadaljuje iniciativo za manj voženj pod vplivom alkohola. Ott Tänak je s Toyoto Yaris WRC osvojil zgodovinski naslov svetovnega prvaka v prestižni seriji FIA WRC Ott Tänak je s Toyoto Yaris WRC osvojil zgodovinski naslov svetovnega prvaka v prestižni seriji FIA WRC Ott Tänak in Martin Järveoja, voznik in sovoznik ekipe TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team, sta z drugim mestom na reliju v Španiji osvojila zgodovinski naslov svetovnih prvakov v vozniški klasifikaciji serije FIA World Rally Championship. Toyota tudi v Evropi širi raziskave na področju robotike Toyota tudi v Evropi širi raziskave na področju robotike Toyota Human Support Robot (HSR) znanstvenikom omogoča odprto inovativno platformo v resničnem okolju. Dramatična zmaga za ekipo Toyota Gazoo Racing v Le Mansu Dramatična zmaga za ekipo Toyota Gazoo Racing v Le Mansu Ekipa TOYOTA GAZOO Racing je osvojila 87. izvedbo legendarne vzdržljivostne dirke 24 ur Le Mansa. Na Circuit de la Sarthe sta njihova dirkalnika v dramatičnem zaključku osvojila prvi dve mesti.
Vaše nastavitve piškotkov

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke za zagotavljanje funkcionalnosti storitev. Če se strinjate s tem, nadaljujte z uporabo te spletne strani ali pa si oglejte, kako spremeniti nastavitve piškotkov na tej povezavi.