Fernando Alonso se pridružuje ekipi

TOYOTA GAZOO Racing

Pri ekipi TOYOTA GAZOO Racing so potrdili, da se njihovi ekipi v vzdržljivostni seriji FIA World Endurance Championship (WEC) za sezono 2018-19 pridružuje legendarni španski dirkač Fernando Alonso.

Ekipa TOYOTA GAZOO Racing je pri Automobile Club de l’Ouest že vložila uradno prijavo in napovedala udeležbo na vseh osmih dirkah vzdržljivostne serije FIA World Endurance Championship (WEC). Nastopali bodo z dvema dirkalnikoma na hibridni pogon. Njihov cilj je povsem jasen cilj: zmago na legendarni dirki 24 ur Le Mansa in osvojitev svetovnega prvenstva WEC.

Ekipa TOYOTA GAZOO Racing bo spet nastopala z dirkalnikom TS050 HYBRID, ki zmore 1000 konjskih moči. Ta dirkalnik je v sezoni 2017 zmagal na petih od skupno devetih dirk. Razvoj hibridne tehnologije je eden izmed glavnih elementov sodelovanja na vzdržljivostnih dirkah, hkrati pa tudi pomemben del zaveze korporacije Toyota pri ustvarjanju vedno boljšega avtomobila.

Potrjena je tudi dirkaška zasedba obeh dirkalnikov. Avtomobil številka 7 bo nastopal z nespremenjeno posadko: Mike Conway, Kamui Kobajaši in José María López.
Posadka avtomobila številka 8 pa bo nekoliko spremenjena, saj se bo Sébastienu Buemiju in Kazukiju Nakadžimi pridružil Fernando Alonso, sicer že dvakratni svetovni prvak v formuli 1.

36-letni Španec bo svoj ognjeni krst v seriji WEC doživel na majski dirki na belgijskem dirkališču Spa-Francorchamps. Tekmoval bo na vseh dirkah serije, katerih datumi se ne bodo križali z njegovimi obveznostmi v formuli 1.

/

Anthony Davidson, ki je v lanski sezoni skupaj z Sébastienom Buemijem in Kazukijem Nakadžimo zmagal na petih dirkah, bo ostal pomemben član ekipe. Po novem bo opravljal vlogi rezervnega in razvojnega voznika.
Alex Wurtz, dvakratni zmagovalec dirke 24 ur Le Mansa, pa bo ostal svetovalec in ambasador ekipe.

Akio Tojoda, predsednik Toyota Motor Corporation: “Z zanimanjem bom spremljal, kako bo ekipa rasla s Fernandovimi izkušnjami. Celotna ekipa se zelo veseli nove sezone. Za vse nas bo nastop na vseh osmih dirkah serije velik izziv. Prav posebno pozornost pa bomo posvetili nastopu na dirki 24 ur Le Mansa. Ekipa TOYOTA GAZOO Racing si bo skupaj s Fernandom Alonsom prizadevala za prevlado".

Hisatake Murata, predsednik ekipe TOYOTA GAZOO Racing: “Letošnja sezona WEC je prav posebna, saj bosta v Le Mansu na sporedu dve dirki. Zato se je še toliko bolj veselimo. Prepričan sem, da imamo odlično ekipo. Fernando Alonso je v seriji WEC sicer novinec, vendar vsi poznamo njegovo izjemno dirkaško kilometrino. Veselimo se sodelovanja z njim, hkrati pa se zavedamo tudi odlik ostalih dirkačev, ki so v preteklosti že dosegali odlične rezultate. Zahvalil bi se Anthonyu Davidsonu za njegov izjemno profesionalen pristop. Poleg tega pa sem navdušen, da tudi v prihajajoči sezoni ostaja pomemben člen ekipe"

Fernando Alonso: "Navdušen sem, da bom lahko prvič v svoji karieri sodeloval na dirki 24 ur Le Mansa. To je dirka, ki jo že vrsto let podrobno spremljam, in vedno sem si želel, da bi nekoč na njej tudi sodeloval. Vzdržljivostno tekmovanje je povsem drugačno od posamičnih tekmovanj, ki sem jih navajen. Veselim se sodelovanja z drugimi vozniki, mislim, da me bosta Sébastien in Kazuki veliko naučila. Zame bo to izjemen izziv, ki se ga neizmerno veselim"

Celotna izjava Akia Tojode:

“Želim si voziti dirkalnik LMP1 …

Želim si dirkati v Le Mansu …

Želim si zmagati …

Zahvaljujem se Fernandu Alonsu, da si je Toyoto izbral za partnerja ob svojem ognjenem krstu na legendarni dirki 24 ur Le Mansa.

Navdušen sem, da bo Fernando, ki je sodeloval in zmagoval na številnih najbolj prestižnih dirkah, vozil za ekipo TOYOTA GAZOO Racing.
Prepričan sem, da bo s svojimi izkušnjami pripomogel k še boljšim dosežkom naših dirkalnikov.

Z zanimanjem bom spremljal, kako bo ekipa rasla s Fernandovimi izkušnjami. Celotna ekipa se zelo veseli nove sezone. Za vse nas bo nastop na vseh osmih dirkah serije velik izziv. Prav posebno pozornost pa bomo posvetili nastopu na dirki 24 ur Le Mansa. Ekipa TOYOTA GAZOO Racing si bo skupaj s Fernandom Alonsom prizadevala za prevlado.

Naš ultimativni cilj je izdelovanje vedno boljših avtomobilov, s katerimi želimo navdušiti naše kupce. Upam, da bo sodelovanje na dirkah serije WEC navdih za vse nas.
Šestertica naših voznikov: Fernando, Sebastien, Kazuki, Mike, Kamui in José si bodo po najboljših močeh prizadevali uresničiti zastavljene cilje.

Veseli bomo vaše podpore in spodbudah na dirkah, ki nas čakajo v prihajajoči sezoni.

Hvala."

/
Profili dirkačev:

Mike Conway
Rojen: 19. avgusta 1983, Sevenoaks, Velika Britanija
Prvič sodeloval na dirki 24 ur Le Mansa: 2013
Število štartov na dirki 24 ur Le Mansa: 4
Najboljši rezultat v Le Mansu: 2 mesto (2016)
Število štartov na dirkah serije WEC: 37
Število zmag na dirkah serije WEC: 2
Najboljša sezona v seriji WEC: 3. mesto (2016)

Kamui Kobayashi
Rojen: 13 septembra 1986, Hyogo, Japonska
Prvič sodeloval na dirki 24 ur Le Mansa: 2013
Število štartov na dirki 24 ur Le Mansa: 3
Najboljši rezultat v Le Mansu: 2 mesto (2016)
Število štartov na dirkah serije WEC: 26
Število zmag na dirkah serije WEC: 1
Najboljša sezona v seriji WEC: 3. mesto (2016)

José María López
Rojen: 26. aprila 1983, Río Tercero, Argentina
Prvič sodeloval na dirki 24 ur Le Mansa: 2017
Število štartov na dirki 24 ur Le Mansa: 1
Najboljši rezultat v Le Mansu: podatek ni na voljo
Število štartov na dirkah serije WEC: 8
Število zmag na dirkah serije WEC: 0
Najboljša sezona v seriji WEC: 6. mesto (2017)

Sébastien Buemi
Rojen: 31. oktobra 1988, Aigle, Švica
Prvič sodeloval na dirki 24 ur Le Mansa: 2012
Število štartov na dirki 24 ur Le Mansa: 6
Najboljši rezultat v Le Mansu: 2. mesto (2013)
Število štartov na dirkah serije WEC: 43
Število zmag na dirkah serije WEC: 10
Najboljša sezona v seriji WEC: 1. mesto (2014)

Kazuki Nakadžima
Rojen: 11. januarja 1985, Okazaki, Japonska
Prvič sodeloval na dirki 24 ur Le Mansa: 2012
Število štartov na dirki 24 ur Le Mansa: 6
Najboljši rezultat v Le Mansu: 4. mesto (2013)
Število štartov na dirkah serije WEC: 37
Število zmag na dirkah serije WEC: 7
Najboljša sezona v seriji WEC: 2. mesto (2017)

Fernando Alonso
Rojen: 29. julija 1981, Oviedo, Španija
Prvič sodeloval na dirki 24 ur Le Mansa: 2018
Število štartov na dirki 24 ur Le Mansa: 0
Najboljši rezultat v Le Mansu: podatek ni na voljo
Število štartov na dirkah serije WEC: 0
Število zmag na dirkah serije WEC: 0
Najboljša sezona v seriji WEC: podatek ni na voljo

Sodelovanje ekipe TOYOTA GAZOO Racing na vzdržljivostni seriji FIA World Endurance Championship:

Toyota je na vzdržljivostni seriji World Endurance Championship (WEC) prvič sodelovala leta 1983. Od leta 1985 so Toyotini dirkalniki devetnajstkrat sodelovali na dirki 24 ur Le Mansa, ki so jo petkrat končali na drugem mestu.

Leta 2012 se je Toyota pridružila prenovljeni seriji WEC. Od takrat tudi sodelujejo s tehničnim središčem Toyota Higashi-Fuji, kjer razvijajo hibridne pogonske sklope, in s Toyota Motorsport GmbH, pri katerem nastajajo podvozja. Tehnično ekipo pa sestavljajo strokovnjaki, ki prihajajo z različnih koncev sveta. Od leta 2012 je Toyota sodelovala na 48 dirkah WEC. Njihovi dirkalniki so si štirinajstkrat priborili najboljši štartni položaj, zmagali so na 16 dirkah, na oder za zmagovlace pa so se uvrstili enainštiridesetkrat. Leta 2014 pa so osvojili konstruktorski naslov.

/

Več o tej temi

Toyota Gazoo Racing z Andrejem Jerebom tudi v Sloveniji Toyota Gazoo Racing z Andrejem Jerebom tudi v Sloveniji Toyota Gazoo Racing Slovenija združuje težnjo Toyote po izdelavi vse boljših avtomobilov, izpostavlja njihovo vozno dinamiko in dopolnjuje serijske športne avtomobile tudi s tekmovalnim programom. Premikanje meja do roba zmogljivosti. Toyota na svetovnem vzdržljivostnem prvenstvu WEC. Premikanje meja do roba zmogljivosti. Toyota na svetovnem vzdržljivostnem prvenstvu WEC. Svetovno vzdržljivostno prvenstvo vsebuje vse sestavine razburljive akcije. Glavna atrakcija so zagotovo motorji s 1000 konjskimi močmi, ki dosežejo hitrosti do 330 km/h. Za ekipo TOYOTA GAZOO Racing so te dirke tudi priložnopst za razvoj novih generacij hibridnih pogonskih sklopov. Prenos dirke Le Mans 24h Prenos dirke Le Mans 24h Dirka Le Mans 24h bo predvajana v živo, tako da bodo kamere postavljene na dve Toyote TS050 hibrid. Začetek dirke, ki traja cel dan bo 16.06 ob 15.00. TOYOTA GAZOO Racing se posveča vzdržljivostnim dirkam TOYOTA GAZOO Racing se posveča vzdržljivostnim dirkam Tudi v sezoni 2018–2019 bo ekipa Toyota Gazoo Racing sodelovala na dirkah svetovnega vzdržljivostnega prvenstva WEC, ki poteka pod okriljem svetovne avtomobilistične organizacije FIA.
Vaše nastavitve piškotkov

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke za zagotavljanje funkcionalnosti storitev. Če se strinjate s tem, nadaljujte z uporabo te spletne strani ali pa si oglejte, kako spremeniti nastavitve piškotkov na tej povezavi.