Toyotin samodejni sistem za pomoč na avtocesti

Napredki v tehnologiji aktivne varnosti

Pri ustvarjanju sveta, v katerem do prometnih nesreč sploh ne prihaja, je družba Toyota Motor Corporation (TMC) z razvojem nove varnostne tehnologije zabeležila pomemben napredek.

Samodejni sistem za pomoč na avtocesti

Samodejni sistem za pomoč na avtocesti (AHDA) je napreden sistem za pomoč pri vožnji, ki se odziva na razmere v prometu, saj v vsakem trenutku ohranja varno razdaljo vozila do drugih udeležencev ali ovir ter tako razbremeni voznika.


V okviru javnega testiranja na hitri cesti Šuto na Japonskem smo preizkusili sistem, ki združuje dve tehnologiji samodejne vožnje.

/
Prilagodljivi tempomat

Prva tehnologija je prilagodljivi tempomat, ki prek brezžične povezave komunicira z vozili pred vami, sprejema in oddaja podatke o vzorcih pospeševanja in upočasnjevanja ter tako pomaga ohranjati ustrezno varnostno razdaljo. Z enakomerno vožnjo se prav tako zmanjša poraba goriva in prepreči nastanek prometnih zastojev.

Sistem za sledenje voznemu pasu

Druga tehnologija je sistem za sledenje voznemu pasu (Lane Trace Control), ki z uporabo visoko ločljivih kamer, radarjem za milimetrski izračun valovne dolžine in s senzorji zaznava oznake voznega pasu in položaj avtomobila. Sistem tako samodejno prilagodi odklon koles, navor in zavorno silo ter ohranja vozilo na cestišču in razbremeni voznika.

/
Varnejša prihodnost

Družba TMC bo sistem AHDA s pripadajočimi tehnologijami na tržišču ponudila v drugi polovici tega desetletja v okviru vizije o varnejšem in zanesljivejšem transportnem sistemu, ki bi lahko izničil število smrtnih in drugih poškodb udeležencev v prometu.

Več o

Pomoč pri parkiranju Pomoč pri parkiranju Tehnologija, ki vas pri parkiranju navdahne s samozavestjo in vam pomaga pri manevriranju ter zagotavlja boljši pregled. Sistem za pomoč pri izogibanju pešcev Sistem za pomoč pri izogibanju pešcev Pri ustvarjanju sveta, v katerem do prometnih nesreč in usodnih poškodb pešcev sploh ne prihaja, je družba Toyota Motor Corporation (TMC) z razvojem sistema za pomoč pri izogibanju pešcev zabeležila pomemben napredek. ISO 14001:2015 ISO 14001:2015 Skrb za okolje je eno glavnih Toyotinih poslanstev. Ne le globalno ampak tudi lokalno. Zato smo v letu 2017 pridobili mednaroden certifikat ISO 14001:2015, ki nas zavezuje k celostnemu sistemu opravljanja z okoljem. Toyotin okoljski izziv 2050 Toyotin okoljski izziv 2050 Okoljski izziv 2050, ki smo ga objavili leta 2015, je sestavljen iz šestih ločenih "izzivov", ki pokrivajo vse vidike našega poslovanja.