Toyotin samodejni sistem za pomoč na avtocesti

Napredki v tehnologiji aktivne varnosti

Pri ustvarjanju sveta, v katerem do prometnih nesreč sploh ne prihaja, je družba Toyota Motor Corporation (TMC) z razvojem nove varnostne tehnologije zabeležila pomemben napredek.

Samodejni sistem za pomoč na avtocesti

Samodejni sistem za pomoč na avtocesti (AHDA) je napreden sistem za pomoč pri vožnji, ki se odziva na razmere v prometu, saj v vsakem trenutku ohranja varno razdaljo vozila do drugih udeležencev ali ovir ter tako razbremeni voznika.


V okviru javnega testiranja na hitri cesti Šuto na Japonskem smo preizkusili sistem, ki združuje dve tehnologiji samodejne vožnje.

/
Prilagodljivi tempomat

Prva tehnologija je prilagodljivi tempomat, ki prek brezžične povezave komunicira z vozili pred vami, sprejema in oddaja podatke o vzorcih pospeševanja in upočasnjevanja ter tako pomaga ohranjati ustrezno varnostno razdaljo. Z enakomerno vožnjo se prav tako zmanjša poraba goriva in prepreči nastanek prometnih zastojev.

Sistem za sledenje voznemu pasu

Druga tehnologija je sistem za sledenje voznemu pasu (Lane Trace Control), ki z uporabo visoko ločljivih kamer, radarjem za milimetrski izračun valovne dolžine in s senzorji zaznava oznake voznega pasu in položaj avtomobila. Sistem tako samodejno prilagodi odklon koles, navor in zavorno silo ter ohranja vozilo na cestišču in razbremeni voznika.

/
Varnejša prihodnost

Družba TMC bo sistem AHDA s pripadajočimi tehnologijami na tržišču ponudila v drugi polovici tega desetletja v okviru vizije o varnejšem in zanesljivejšem transportnem sistemu, ki bi lahko izničil število smrtnih in drugih poškodb udeležencev v prometu.

Več o tej temi

Ichiban 2019: Najboljši Toyotini trgovci nagrajeni za svojo predanost in zadovoljstvo kupcev Ichiban 2019: Najboljši Toyotini trgovci nagrajeni za svojo predanost in zadovoljstvo kupcev Ičiban v japonskem jeziku pomeni številka 1. Nagrade Toyota ichiban pa so ekskluzivno namenjene najboljšim trgovcem, ki jih odlikuje izjemno zadovoljstvo kupcev. Mobilnost za vse - za varno vključevanje invalidov v promet Mobilnost za vse - za varno vključevanje invalidov v promet Ljubljana, 3. 6. 2019. Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije (URI - Soča) je bogatejši za novo vozilo Toyota Auris, prilagojeno za ljudi z gibalnimi omejitvami. Nova Corolla in RAV4 sta na varnostnem preizkusu Euro NCAP dobila pet zvezdic Nova Corolla in RAV4 sta na varnostnem preizkusu Euro NCAP dobila pet zvezdic Nova Toyota Corolla in RAV4, ki sta bila predstavljena na začetku tega leta, sta na varnostnem testu Euro NCAP dosegla maksimalno oceno. Oba modela sta bila na novem, še bolj zahtevnem in kompleksnem testu ocenjena s petimi zvezdicami. Nova Toyota C-HR Neon Lime. Powered by JBL. Nova Toyota C-HR Neon Lime. Powered by JBL. Nova Toyota C-HR Neon Lime ponuja unikatno kombinacijo privlačnih linij in vrhunskega avdiosistema JBL. S svojimi odličnimi voznimi lastnostmi pa razvaja vaša čutila.
Vaše nastavitve piškotkov

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke za zagotavljanje funkcionalnosti storitev. Če se strinjate s tem, nadaljujte z uporabo te spletne strani ali pa si oglejte, kako spremeniti nastavitve piškotkov na tej povezavi.