Toyotin samodejni sistem za pomoč na avtocesti

Napredki v tehnologiji aktivne varnosti

Pri ustvarjanju sveta, v katerem do prometnih nesreč sploh ne prihaja, je družba Toyota Motor Corporation (TMC) z razvojem nove varnostne tehnologije zabeležila pomemben napredek.

Samodejni sistem za pomoč na avtocesti

Samodejni sistem za pomoč na avtocesti (AHDA) je napreden sistem za pomoč pri vožnji, ki se odziva na razmere v prometu, saj v vsakem trenutku ohranja varno razdaljo vozila do drugih udeležencev ali ovir ter tako razbremeni voznika.


V okviru javnega testiranja na hitri cesti Šuto na Japonskem smo preizkusili sistem, ki združuje dve tehnologiji samodejne vožnje.

/
Prilagodljivi tempomat

Prva tehnologija je prilagodljivi tempomat, ki prek brezžične povezave komunicira z vozili pred vami, sprejema in oddaja podatke o vzorcih pospeševanja in upočasnjevanja ter tako pomaga ohranjati ustrezno varnostno razdaljo. Z enakomerno vožnjo se prav tako zmanjša poraba goriva in prepreči nastanek prometnih zastojev.

Sistem za sledenje voznemu pasu

Druga tehnologija je sistem za sledenje voznemu pasu (Lane Trace Control), ki z uporabo visoko ločljivih kamer, radarjem za milimetrski izračun valovne dolžine in s senzorji zaznava oznake voznega pasu in položaj avtomobila. Sistem tako samodejno prilagodi odklon koles, navor in zavorno silo ter ohranja vozilo na cestišču in razbremeni voznika.

/
Varnejša prihodnost

Družba TMC bo sistem AHDA s pripadajočimi tehnologijami na tržišču ponudila v drugi polovici tega desetletja v okviru vizije o varnejšem in zanesljivejšem transportnem sistemu, ki bi lahko izničil število smrtnih in drugih poškodb udeležencev v prometu.

Več o tej temi

Povsem nova Toyota Camry Povsem nova Toyota Camry Prefinjenost hibrida Povsem nova družina Toyota Corolla Hybrid. Izbira je vaša. Povsem nova družina Toyota Corolla Hybrid. Izbira je vaša. Za Corollo Hybrid se začenja nova vznemirljiva doba. Zgrajena je na osnovi revolucionarne Toyotine nove gobalne arhitekture TNGA. Limuzina, kombilimuzina in karavan Touring Sports so na voljo z novimi hibridnimi pogonskimi sklopi, ki ponujajo obilo užitka v vožnji. Povsem novi model Toyota RAV4. Povsem novi model Toyota RAV4. Vožnja v mestu ali po zahtevnih terenih – povsem novi RAV4 ponuja močan, a eleganten videz s prostorno in udobno kabino. Corollini družini se pridružuje tudi limuzina Corollini družini se pridružuje tudi limuzina Po predstavitvi kombilimuzine na Avtosalonu v Ženevi in karavanske različice Touring Sports, ki je bila predstavljena na Pariškem avtosalonu, je luč dneva ugledala še limuzinska različica 12. generacije Corolle.
Vaše nastavitve piškotkov

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke za zagotavljanje funkcionalnosti storitev. Če se strinjate s tem, nadaljujte z uporabo te spletne strani ali pa si oglejte, kako spremeniti nastavitve piškotkov na tej povezavi.