Toyotin samodejni sistem za pomoč na avtocesti

Napredki v tehnologiji aktivne varnosti

Pri ustvarjanju sveta, v katerem do prometnih nesreč sploh ne prihaja, je družba Toyota Motor Corporation (TMC) z razvojem nove varnostne tehnologije zabeležila pomemben napredek.

Samodejni sistem za pomoč na avtocesti

Samodejni sistem za pomoč na avtocesti (AHDA) je napreden sistem za pomoč pri vožnji, ki se odziva na razmere v prometu, saj v vsakem trenutku ohranja varno razdaljo vozila do drugih udeležencev ali ovir ter tako razbremeni voznika.


V okviru javnega testiranja na hitri cesti Šuto na Japonskem smo preizkusili sistem, ki združuje dve tehnologiji samodejne vožnje.

/
Prilagodljivi tempomat

Prva tehnologija je prilagodljivi tempomat, ki prek brezžične povezave komunicira z vozili pred vami, sprejema in oddaja podatke o vzorcih pospeševanja in upočasnjevanja ter tako pomaga ohranjati ustrezno varnostno razdaljo. Z enakomerno vožnjo se prav tako zmanjša poraba goriva in prepreči nastanek prometnih zastojev.

Sistem za sledenje voznemu pasu

Druga tehnologija je sistem za sledenje voznemu pasu (Lane Trace Control), ki z uporabo visoko ločljivih kamer, radarjem za milimetrski izračun valovne dolžine in s senzorji zaznava oznake voznega pasu in položaj avtomobila. Sistem tako samodejno prilagodi odklon koles, navor in zavorno silo ter ohranja vozilo na cestišču in razbremeni voznika.

/
Varnejša prihodnost

Družba TMC bo sistem AHDA s pripadajočimi tehnologijami na tržišču ponudila v drugi polovici tega desetletja v okviru vizije o varnejšem in zanesljivejšem transportnem sistemu, ki bi lahko izničil število smrtnih in drugih poškodb udeležencev v prometu.

Več o tej temi

Nova Toyota C-HR Neon Lime. Powered by JBL. Nova Toyota C-HR Neon Lime. Powered by JBL. Nova Toyota C-HR Neon Lime ponuja unikatno kombinacijo privlačnih linij in vrhunskega avdiosistema JBL. S svojimi odličnimi voznimi lastnostmi pa razvaja vaša čutila. Ott Tänak je s Toyoto Yaris WRC zmagal na krstni izvedbi relija v Čilu. Ott Tänak je s Toyoto Yaris WRC zmagal na krstni izvedbi relija v Čilu. Ott Tänak in TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team sta na sploh prvi izvedbi relija v Čilu dosegla svojo drugo zmago v letošnji sezoni. Konstruktorski naslov svetovnih prvakov FIA WEC za TOYOTA GAZOO Racing Konstruktorski naslov svetovnih prvakov FIA WEC za TOYOTA GAZOO Racing Ekipa TOYOTA GAZOO Racing je na dramatični dirki 6 ur Spa Francorchampsa osvojila konstruktorski naslov svetovnih prvakov na vzdržljivostni seriji FIA World Endurance Championship (WEC) za sezono 2018/19. Izjava Akia Tojode ob osvojitvi konstruktorskega naslova v seriji FIA WEC Izjava Akia Tojode ob osvojitvi konstruktorskega naslova v seriji FIA WEC Ekipa TOYOTA GAZOO Racing je po letu 2014 že drugič osvojila konstruktorski naslov svetovnega prvaka v vzdržljivostni seriji FIA WEC.
Vaše nastavitve piškotkov

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke za zagotavljanje funkcionalnosti storitev. Če se strinjate s tem, nadaljujte z uporabo te spletne strani ali pa si oglejte, kako spremeniti nastavitve piškotkov na tej povezavi.