Stopničke v Teksasu

za Toyota Gazoo Racing

Ekipa TOYOTA GAZOO Racing je dirko 6 ur Austina na dirkališču Circuit of the Americas, ki je bila šesta dirka Svetovnega vzdržljivostnega prvenstva (FIA WEC) 2017, po neprekinjeni borbi za zmago končala na stopničkah.

Oba dirkalnika TS050 HYBRID sta po slabih kvalifikacijah pokazala boljšo predstavo in št. 8, ki so jo vozili Sébastien Buemi, Stéphane Sarrazin in Kazuki Nakadžima, je po 1058 km dolgi dirki pristala na tretjem mestu, 21,680 s za zmagovalnim Porschejem št. 2.
Mike Conway, Kamui Kobajaši in José María López v dirkalniku TS050 HYBRID št. 7 so prispevali svoj delež k razburljivi dirki in končali na četrtem mestu, tako da sta TOYOTINA dirkalnika zaključila dirko v enakem vrstnem redu, kot sta jo začela.

Takoj po štartu dirke pod opoldanskim soncem sta oba avtomobila stopila v boj proti Porscheju in že na koncu prvega kroga je Sébastien prehitel št. 2 za drugo mesto, kmalu zatem pa tudi Mike za tretje.
Zaradi temperature zraka nad 34 °C je ekipa v skladu s pravili prvenstva WEC morala ob vsaki izmeni menjati voznike, tako da sta pri prvih postankih v boksih za volana sedla Kazuki in José María, menjave pnevmatik pa za razliko od obeh Porschejev niso opravili.

Kazuki v št. 7 je po eni uri vodil, medtem ko je José imel na dirkalniku pnevmatike z drugačno sestavo, ki so se hitreje obrabile, tako da je po tesnem boju s Porschejem št. 1, ki je trajal dva kroga, padel na četrto mesto.

gazoo race

V naslednji seriji postankov v boksih, ko sta v dirkalnika sedla Stéphane in Kamui, sta oba dobila nova kompleta pnevmatik z enako sestavo in Porsche je spet prevzel vodstvo, ker so samo dolivali gorivo in so bili njihovi postanki hitrejši. Kamui je v svoji izmeni vozil izvrstno in prehitel Stéphana za tretje mesto ter izničil zaostanek za Porschejem št. 2.

Trem uram dirke, še eni menjavi voznikov in postankih obeh avtomobilov za dolivanje goriva je sledilo 10-minutno obdobje z varnostnim avtomobilom na stezi in vsi štirje dirkalniki v kategoriji LMP1 so se zgrnili na čelu kolone. Mike je bil na drugem mestu in Sébastien na tretjem.

Ko se je dirka nadaljevala, sta dirkalnika TS050 HYBRID z rabljenimi pnevmatikami postala tarči Porscheja št. 2 s povsem novimi. Mike je padel na četrto mesto, medtem ko je Sébastien nekaj časa branil drugega, vendar je št. 8 po naslednjih postankih vseeno nazadovala na tretje mesto.

Dve uri pred koncem dirke sta voznika kljub neprijetni vročini še vedno pritiskala na Porsche, toda na koncu sta bili vodilni posadki nekoliko predaleč, Kazuki in Kamui pa sta ciljno črto prevozila kot tretji in četrti. Kamui je s št. 7 za 13,070 s zaostal za moštvenim kolegom, vendar je dobil dodatnih 10 sekund pribitka zaradi dotika z dirkalnikom št. 24 iz kategorije LMP2 v zadnjem delu dirke. Čeprav se je tretja zmaga sezone ekipi izmuznila, se zdaj z obnovljeno samozavestjo pripravlja na domačo dirko na dirkališču Fuji Speedway, ki bo 13. oktobra.

toyota team
gazoo race
Hisatake Murata, vodja ekipe:

»Ekipa je trdo garala za izboljšanje forme po slabih kvalifikacijah in vesel sem, da smo ogrožali Porsche in ustvarili razburljivo dirko za navijače. Danes so vsi videli naš borbeni duh, zato se zahvaljujem ekipi za požrtvovalnost; imeli smo dobro strategijo, hitre postanke v boksih in napadalno vožnjo dirkačev kljub težkim, vročim razmeram. Čestitke Porscheju za zmago. Čeprav smo razočarani, ker nismo zmagali, je današnja predstava zelo vzpodbudna za našo domačo dirko; na Fuji Speedway se odpravljamo z najvišjo stopničko v očeh.«

Mike Conway (TS050 HYBRID št. 7):

»Po prvi izmeni je kazalo kar obetavno, ampak v drugi izmeni z istimi pnevmatikami je bilo težje, ker je bil oprijem slabši in smo izgubljali čas. Tudi varnostni avto nam ni pomagal, ker je Porsche št. 2 lahko nadoknadil zaostanek. Na koncu smo nekoliko razočarani, čeprav smo bili danes veliko močnejši kot v kvalifikacijah.«

Kamui Kobayashi (TS050 HYBRID št. 7):

»Danes smo dali vse od sebe in močno pritiskali na Porsche. Škoda, da nam ni uspelo zbrati več točk, saj smo pokazali relativno dobro predstavo, ampak na koncu je nekaj malega zmanjkalo. Da smo bili tukaj močnejši kot v Mehiki, je dober znak, in za Fuji nameravamo to še stopnjevati.«

José María López (TS050 HYBRID št. 7):

»Moji občutki so mešani. Vesel sem, da smo se dobro borili, in užival sem v svoji borbi s Porschejem št. 1; tega nismo pričakovali. Po drugi strani pa ne dirkamo zato, da bomo četrti; vsi smo tukaj za zmago. Ampak gledati moramo pozitivno. Nismo se vdali, po kvalifikacijah smo se vrnili močnejši in upam, da bomo na naslednji dirki še boljši.«

Sébastien Buemi (TS050 HYBRID št. 8):

»Po pravici povedano po kvalifikacijah nisem pričakoval borbe s Porschejem, ker se je zdelo, da smo daleč zadaj. Na starih pnevmatikah sredi dirke sem imel zelo dobro izmeno. V prometu smo morali voziti napadalno, če smo želeli ostali v borbi, in pritiskal sem, kolikor sem lahko. Na koncu le malce preslab tempo, da bi jih lahko premagali.«

Stéphane Sarrazin (TS050 HYBRID št. 8):

»Lepo je biti spet na stopničkah s TOYOTO. Sébastien, Kazuki in vsi člani ekipe so se odlično odrezali. Po kvalifikacijah sem bil razočaran, ampak odpeljali smo dobro dirko in boj je bil tesen. Izboljšati moramo dirkalnik, da se bomo lahko dobro odrezali v Fujiju, kjer smo običajno močni; uspelo nam bo.«

Kazuki Nakajima (TS050 HYBRID št. 8):

»Užival sem, ko sem v svoji prvi izmeni vodil; to je bilo nepričakovano, če sem iskren. Naš tempo je bil kar dober in uspelo nam je držati razdaljo. Začelo se je torej zelo dobro, toda na koncu nam je manjkalo malo hitrosti. Rezultat je enak kot v Mehiki, ampak v resnici gre za velik korak naprej. Borili smo se; v Fujiju in nadaljevanju sezone bi moralo biti še boljše.«

Rezultati dirke 6 ur COTA:


1. Porsche št. 2 (Bernhard/Bamber/Hartley) 192 krogov
2. Porsche št. 1 (Jani/Lotterer/Tandy) +0,276 s
3. TOYOTA GAZOO Racing št. 8 +21,956 s
4. TOYOTA GAZOO Racing št. 7 +45,026 s
5. Alpine št. 36 (Lapierre/Menezes/Negrao) +15 krogov
6. Rebellion št. 13 (Beche/Heinemeier Hansson/Piquet) +16 krogov

toyota team

Preberite več

Organizacija WWF in družba Toyota Motor Corporation sta podpisali dogovor Organizacija WWF in družba Toyota Motor Corporation sta podpisali dogovor Organizacija WWF in družba Toyota Motor Corporation sta podpisali dogovor o petletnem sodelovanju na področju pospeševanja globalnega prehoda k trajnosti. En hibrid. Eno drevo. En hibrid. Eno drevo. Za vsak prodan Toyotin hibrid bomo posadili novo drevo v okolju, kjer je to najbolj potrebno. Projekt Eko vozni park 2015 Projekt Eko vozni park 2015 Včeraj se je s slavnostno podelitvijo v Smledniku zaključil projekt EKO vozni park 2015 v organizaciji časnika Finance in pod pokroviteljstvom Toyote Adria d.o.o. Prihodnost je prispela v Evropo Prihodnost je prispela v Evropo Evropa pozdravlja novo Toyoto Mirai, prvo serijsko limuzino na svetu s pogonom na gorivne celice.
Uporaba piškotkov spletnega mesta
Piškotki služijo zagotavljanju najboljše uporabniške izkušnje na naši spletni strani, zagotavljanju storitev in orodij tretjih oseb, zagotavljanju lažjega razumevanja in izboljšanja delovanja spletne strani ter oglaševanju. Priporočamo, da potrdite vse piškotke. Če pa se z njimi ne strinjate, jih lahko enostavno spremenite na spodnji povezavi nastavitve piškotkov.