Ceniki in katalogi
E-novice
Sestavite svojo Toyoto
Poiščite Toyota partnerja

Stopničke za naše hibridne junake

Dirka, polna veselih in manj veselih trenutkov za moštvo TOYOTA Racing v Le Mansu

V kateri koli drugi dirki lahko z vodstvom po več kot polovici tekmovanja že upaš na zmago. Vendar pa to ni katera koli dirka. To je le 24-urna dirka v Le Mansu.

Razočaranje za moštvo TOYOTA Racing

Moštvo z vozniki Alexom Wurzom, Stéphanom Sarrazinom in Kazukijem Nakadžimo, ki je tekmovalo z dirkalnikom TS040 HYBRID št. 7, je dirko začelo s prve štartne pozicije in vodilo vse do nesrečnega trenutka, ko je napaka na električnem sistemu prisilila voznika, da je zapustil dirko. Za boljšo voljo v moštvu so poskrbeli Anthony Davidson, Nicolas Lapierre in Sébastien Buemi v bolidu TS040 HYBRID št. 8. Po nesreči, zaradi katere so izgubili 50 minut za popravilo, so se s trdim delom namreč znova prebili v ospredje in si na koncu hrabro priborili tretje mesto.

Prvi in tretji štartni položaj sta obetala dober začetek dirkaškega konca tedna za moštvo TOYOTA Racing, saj je to ohranilo pozitiven zagon, ki sta mu ga prinesli letošnji zmagi.

Pomembno vlogo je odigralo vreme

V moštvu je bilo čutiti velik zanos in vozniki obeh dirkalnikov so pričakovali, da se bodo borili za zmago. Na žalost so se uresničljivi upi za zmago dirkalnika TS040 HYBRID št. 8 razblinili že po 90 minutah. Zaradi neugodne kombinacije nevihte, obrabljenih pnevmatik in gneče na progi se je Lapierre zapletel v verižno nesrečo na ravnini Mulsanne.

Močno poškodovan avtomobil mu je uspelo pripeljati do »pit stopa«, kjer so ga mehaniki hitro popravili in poslali nazaj v dirko.

Posledice te nesreče je bilo mogoče čutiti tudi pozneje, saj je po osmih urah prišlo do težav z aerodinamiko, ki so terjale vnovično popravilo karoserije in povzročile dodaten zaostanek.

/
V vodstvu

Medtem je voznikom dirkalnika TS040 HYBRID št. 7 na progi Circuit de la Sarthe šlo vse po načrtih, saj so ujeli ritem in se prebili v ospredje.

Nato pa je po 13 urah in 53 minutah dirke prišlo do nepričakovane težave z električnim kabelskim snopom, zaradi katere se je moral Nakadžima ustaviti na zavoju Arnage. Sanj o zmagi je bilo, vsaj za eno leto, konec. Za moštvo, ki je v projekt vložilo veliko truda, je bil to boleč udarec.

Toyota Racing

Vrhunci 24-urne dirke v Le Mansu

Vrnitev v boj za zmago

Čeprav so bili v moštvu razočarani nad odstopom, so še vedno upali na dober rezultat, saj so vozniki bolida TS040 HYBRID št. 8 sčasoma pridno nadoknadili izgubljeno prednost. Napredovali so enakomerno in se povzpeli med prve štiri tekmovalce. Zmagovalne stopničke so bile blizu, vendar se pred prečkanjem ciljne črte lahko zgodi še marsikaj.

/

In se tudi je. Prišlo je do rezultata, ki ga po prvih dveh urah ne bi pričakoval nihče. Eden izmed konkurenčnih dirkalnikov je zaostal zaradi tehničnih težav, tako da so si Davidson, Lapierre in Buemi z zagrizeno vztrajnostjo zasluženo priborili pohvalno tretje mesto. S tem so povečali prednost na svetovnem prvenstvu in moštvu TOYOTA priborili že pete stopničke na dirki Le Mans.

Po preizkušnji je Alex Wurz tako opisal vzdušje v moštvu: »Kaj naj rečem, res sem razočaran. V začetku tedna sem dejal, da se na Le Mansu ne zmaga, temveč vam proga pusti zmagati, vendar danes pač ni bilo tako.«

Po grenkem koncu tedna si bodo člani moštva TOYOTA Racing napolnili baterije in se začeli pripravljati na naslednjo dirko, ki bo 20. septembra v Austinu. Upamo, da bodo nadaljevali odločno in se vrnili v zmagovalno formo ...

/

Če vas je dogajanje v Le Mansu navdušilo, lahko v predstavitvi TOYOTA Racing preberete nekaj zanimivih dejstev o naših zmagovalnih dirkalnikih in članih moštva.

Več o tej temi

Ichiban 2020: nagrade za najboljše trgovce znamke Toyota Ichiban 2020: nagrade za najboljše trgovce znamke Toyota Nagrade Toyota Ichiban so namenjene trgovcem avtomobilov znamke Toyota, ki s svojimi odličnimi storitvami in uslugami navdušujejo kupce. Ekipa TOYOTA GAZOO Racing se bo z nastopom na prvi virtualni dirki 24 ur Le Mansa Ekipa TOYOTA GAZOO Racing se bo z nastopom na prvi virtualni dirki 24 ur Le Mansa Urnik vztrajnostne serije WEC za sezono 2019-2020, ki bi se morala zaključiti v mesecu juniju, je zaradi pandemije COVID-19 nekoliko spremenjen. Vizionarski revolucionar Vizionarski revolucionar Prius, prvi avtomobil s hibridnim pogonom na svetu. Toyota Globalistka Globalistka Toyota Corolla, najbolj prodajan avtomobil vseh časov.
Vaše nastavitve piškotkov

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke za zagotavljanje funkcionalnosti storitev. Če se strinjate s tem, nadaljujte z uporabo te spletne strani ali pa si oglejte, kako spremeniti nastavitve piškotkov na tej povezavi.