Toyota Gazoo Racing

težka dirka v Mehiki

Ekipa TOYOTA GAZOO Racing je na peti dirki Svetovnega vzdržljivostnega prvenstva (WEC) 2017 za 6 ur Méxica kljub uvrstitvi na stopničke doživela razočaranje.

Ekipa TOYOTA GAZOO Racing je na peti dirki Svetovnega vzdržljivostnega prvenstva (WEC) 2017 za 6 ur Méxica kljub uvrstitvi na stopničke doživela razočaranje..

Sébastien Buemi, Anthony Davidson in Kazuki Nakadžima so z dirkalnikom TS050 HYBRID št. 8 s tretjim mestom v Cuidadu de Mexicu osvojili pete stopničke v sezoni, vendar ekipa ni mogla prikriti razočaranja nad tem, da je bil Porsche premočen nasprotnik.
Dirkalnik TS050 HYBRID št. 7, ki so ga vozili Mike Conway, Kamui Kobajaši in José María López, je dirko končal na četrtem mestu, oba pa sta imela krog zaostanka za zmagovalnim Porschejem št. 2.

/

Ta rezultat je za ekipo neugoden v obeh točkovanjih – TOYOTA v konstruktorskem točkovanju zdaj za Porschejem zaostaja za 56,5 točke, vozniki dirkalnika št. 8 pa v točkovanju voznikov za vodstvom zaostajajo 41 točk.

Kljub temu, da so uporabili dirkalnika TS050 HYBRID za velik podtlak, je bilo dirkanje oteženo zaradi premalo podtlaka, saj je na dirkališču na 2285 m nadmorske višine zrak zelo redek. Oba avtomobila sta bila zato v primerjavi s konkurenco v slabšem položaju, kar je bilo očitno vse od začetka.

V prvi izmeni je Mike s TOYOTO št. 7 napadal s tretjega mesta, medtem ko je Sébastien sledil na četrtem mestu, vendar sta oba kmalu začela zaostajati za vodilnima.

Dobrih 90 minut po začetku je Sébastien z dirkalnikom št. 8 izkoristil promet in prehitel Mika na tretjem mestu, kmalu po tem pa je doživel neprijetno presenečenje, ko ga je v enem izmed počasnih ovinkov zadel dirkalnik št. 28, s čimer si je voznik v kategoriji LMP2 prislužil opozorilo sodnikov.

/

Na polovici dirke je bil za volanom bolida št. 7 José María, v št. 8 pa Kazuki. Na tretjem mestu je bil zdaj eden, zdaj drugi – kdor je v danem trenutku imel več zagona.

Ko sta svoji izmeni v dirkalnikih začela Kamui in Anthony, je prišlo do prve rumene zastave na celi progi. Vzrok za to je bila žoga za baseball, ki je 90 minut pred koncem dirke priletela na progo z bližnjega športnega igrišča.

Druga rumena zastava na celi progi je bila eno uro pred koncem zaradi razbitin na cesti, v zadnjih 35 minutah pa je začelo rositi, vendar napovedanega naliva ni bilo.

/

Za čim boljši izkupiček točk v skupnem seštevku za voznike avtomobila št. 8, ki lovi naslov svetovnih prvakov, je v zadnji izmeni po moštvenih navodilih Kamui rahlo upočasnil, da je Sébastien kljub hitremu postanku za dolivanje goriva v zadnjih minutah zaključil dirko na tretjem mestu.
Možnost za izboljšanje današnjega ekipnega rezultata ni prav daleč, saj je 16. septembra na drugi strani meje z ZDA na dirkališču Circuit of the Americas v Austinu v zvezni državi Teksas na sporedu šesta dirka sezone.

/

Hisatake Murata, vodja ekipe: »Ta dirka je bila veliko razočaranje. Naš cilj ob prihodu je bil zmagati in izboljšati možnosti v obeh točkovanjih svetovnega prvenstva, ampak nismo bili kos Porscheju. Čestitke njihovi ekipi za zmago. Naša ekipa, vključno z vozniki, je ta teden dala vse od sebe, vendar nismo dosegli želenega rezultata, zdaj pa se moramo pripraviti na naslednjo dirko. Ne bomo obupali nad željo po zmagi v svetovnem prvenstvu, zato bomo na naslednji dirki močno pritiskali, da bomo čim bolj konkurenčni.«

TS050 HYBRID št. 7 (Mike Conway, Kamui Kobajaši, José María López)

Dirka: 4. mesto, 239 krogov, 6 postankov v boksih. Štartno mesto: 3. Najhitrejši krog: 1 min 26,240 s

Mike Conway (TS050 HYBRID št. 7): »Močno smo se trudili, da bi ostali z vodilnimi, ampak danes se nikakor nismo mogli boriti z njimi in to je zelo neprijeten občutek. Na koncu smo preprosto dali vse od sebe in upali, da se kaj zgodi, vendar dežja ni bilo in Porsche je odpeljal dirko brez zapletov. Trdo bomo delali, da bomo na naslednji dirki močnejši.«

Kamui Kobajaši (TS050 HYBRID št. 7): »Dal sem vse od sebe, ampak na žalost danes nikakor nismo mogli pritiskati na Porsche. Vemo, da naš dirkalnik ni optimalen za to dirkališče, ampak na naslednjih dirkah bomo zagotovo boljši, tako da se osredotočamo na to, da se vrnemo močni. Škoda, da nismo prišli na stopničke, ampak to je dirkanje. Imamo motivacijo, da se v Austinu bolje odrežemo.«

/

José María López (TS050 HYBRID št. 7): »Na kvalifikacijah nam je uspel zelo dober nastop, zato smo upali, da bomo tudi danes konkurenčni, ampak nismo bili dovolj hitri. Potrudili smo se po najboljših močeh in odpeljali smo dobro dirko brez zapletov. Zadovoljen sem s svojim nastopom in tudi s tem, kar so pokazali Mike, Kamui in cela ekipa.«

TS050 HYBRID št. 8 (Sébastien Buemi, Anthony Davidson, Kazuki Nakadžima)

Dirka: 3. mesto, 239 krogov, 6 postankov v boksih. Štartno mesto: 4. Najhitrejši krog: 1 min 26,445 s

Sébastien Buemi (TS050 HYBRID št. 8): »Dirka je bila težka. Že po treningih smo videli, da bo težko, in nismo bili dovolj hitri, da bi se lahko borili. S svojo današnjo vožnjo sem zadovoljen, ker sem opravil tri izmene, kar je bilo več kot tri ure. Zadovoljen sem tudi z zanesljivostjo, saj je dirkalnik deloval gladko, le hitrosti nismo imeli.«

Anthony Davidson (TS050 HYBRID št. 8): »Dirka je bila za nas zelo naporna. Očitno nismo imeli dovolj podtlaka, saj smo bili na ravnini hitri, v ovinkih pa ne, še posebej v vijugastem drugem sektorju. Sam sem imel težave z uravnoteženostjo dirkalnika; ni se mi zdelo enako kot na prostih treningih. Boljšega rezultata, kot sta tretje mesto in stopničke, tako nismo mogli doseči.«

/

Kazuki Nakajima (TS050 HYBRID broj 8): “Dobro je što smo barem završili trku bez problema i osvojili mesto na postolju nakon teške trke za sve nas. To je prvo pravo mesto na postolju za naš automobil nakon pobede u Spa, što je odlično. To je bio maksimum koji smo mogli da postignemo nakon teškog vikenda.”

Rezultati 6 sati Meksika:

1. broj 2 Porsche (Bernhard/Bamber/Hartley) 240 krugova
2. broj 1 Porsche (Jani/Lotterer/Tandy) +7.141 s
3. broj 8 TOYOTA GAZOO Racing +1 krug
4. broj 7 TOYOTA GAZOO Racing +1 krug
5. broj 31 Rebellion (Canal/Senna/Albuquerque) +21 krug
6. broj 36 Alpine (Lapierre/Menezes/Negrao) +21 krug

Več o tej temi

Toyota napoveduje ustanovitev nove družbe za mobilnostne storitve KINTO Europe Toyota napoveduje ustanovitev nove družbe za mobilnostne storitve KINTO Europe KINTO je nova znamka za zagotavljanje mobilnostnih storitev, ki z ustanovitvijo družbe KINTO Europe prehaja iz projektne v poslovno fazo. Gre za skupni projekt Toyota Motor Europe (TME) in Toyota Financial Services (TFS). Toyota bo svoje tehnologije gorivnih celic omogočila tudi komercialnim partnerjem in na ta način pospeševala nastajanje vodikove družbe Toyota bo svoje tehnologije gorivnih celic omogočila tudi komercialnim partnerjem in na ta način pospeševala nastajanje vodikove družbe Potencial vodika pri doseganju brezemisijske družbe, ki ga je prepoznala tudi globalna pobuda Sustainable Development Goals (SDG), je zelo hitro spodbudil zanimanje za ta način zagotavljanja energije in to ne le v prometu, temveč tudi v industriji in drugih dejavnostih. Misija zagotavljanja sreče za vse je del transformacijskega programa znamke Toyota Misija zagotavljanja sreče za vse je del transformacijskega programa znamke Toyota Akio Tojoda, predsednik korporacije Toyota, je pred časom napovedal, da bo Toyota svojo družbeno zavezo v prihodnje še razširila. Toyota predstavlja drugo generacijo modela Mirai Toyota predstavlja drugo generacijo modela Mirai Toyota predstavlja drugo generacijo revolucionarnega brezemisijskega modela Mirai, ki ga poganjajo gorivne celice.