Brezplačno preizkusite Toyoto
Ceniki in katalogi
E-novice
Sestavite svojo Toyoto

Reli Dakar 2015

Prava preizkušnja za človeka in stroj

Biti izgubljen in sam v puščavi bi bila za večino ljudi prava nočna mora, a strastni motociklist Thierry Sabine je te trenutke samote na reliju med Abidžanom in Nico leta 1977 uporabil za navdih ...

28. decembra naslednje leto je uresničil svojo puščavsko vizijo z lastno dirko – dirko, ki jo prirejajo že več kot 30 let in katere prvotni namen je bil zabaven amaterski izziv prečkati Saharo, danes pa jo poznamo kot enega najzahtevnejših relijev na svetu. Reli Dakar.

/
Reli Pariz–Dakar

Do leta 2009 se je dirka imenovala Reli Pariz–Dakar, saj je bil njen start v Parizu, končala pa se je v Dakarju v Senegalu v Zahodni Afriki. Njen najzahtevnejši odsek je bil prečkanje neprijazne saharske puščave.

/

Organizatorji so se vselej soočali z izzivi, saj so morali traso speljati skozi številne afriške države, v katerih so vladale različne politične situacije. To je bil tudi razlog, da so bili leta 2009 prisiljeni zamenjati celino in dirko izpeljati izključno v Južni Ameriki.

V letu 2015 tekmovalce čaka epsko popotovanje po Argentini, Boliviji in Čilu – približno 8000 kilometrov puščav, pripeke in gora. Ob hitrostih prek 160 km/h dirkači ne bodo imeli časa za počitek.

/
Toyota je kos izzivu

Vse od uvodnega relija leta 1979 je Toyota več kot uspešno nastopala na tej dirki. V prvem letu, ko so nastopali samo amaterji, je dirko dokončalo samo 74 tekmovalcev, od katerih jih je 13 tekmovalo s Toyotinim vozilom.

Video

V obeh kategorijah štirikolesnikov – med vozili serijske proizvodnje in predelanimi tovarniškimi dirkalniki – sta Toyotina modela Land Cruiser in Hilux zaradi svojih robustnosti, enostavnega vzdrževanja in zanesljivosti zelo priljubljena med tekmovalci.

Največ vozil so imeli na 13. izdaji relija leta 1991, ko je bilo med 129 prijavljenimi vozili kar 34 Toyotinih. Svojo legendarno zanesljivost so potrdili leta 2002, ko je bilo skoraj vsako drugo vozilo, ki je prečkalo ciljno črto, znamke Toyota.

/

Toyota je po letu 2005 slavila osem zaporednih zmag v kategoriji vozil serijske proizvodnje, kar priča o tem, da mnoge ure testiranj in razvoja, preden gredo Toyotina vozila v prodajo, zagotavljajo, da so ta vozila pripravljena na najtežji reli na svetu.

/
/

4. januarja 2015 se bodo dirkači iz 50 držav zbrali na letošnji izdaji dirke in Toyota bo imela svoje predstavnike v obeh kategorijah. Dirkalnika Hilux južnoafriške ekipe Toyota Imperial in belgijske ekipe Toyota Overdrive bosta poskušala izboljšati svoji lanski uvrstitvi, ko sta dirko končala na 4. in 7. mestu v skupni razvrstitvi.

Vsem sodelujočim Toyotinim ekipam želimo veliko sreče. Celotno dogajanje in napredek ekip lahko, kot bi bili med dvema milijonoma gledalcev ob trasi, spremljate na povezavi – Reli Dakar 2015.

/

Več o

Vaše nastavitve piškotkov

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke za zagotavljanje funkcionalnosti storitev. Če se strinjate s tem, nadaljujte z uporabo te spletne strani ali pa si oglejte, kako spremeniti nastavitve piškotkov na tej povezavi.