UMETNOST KALIGRAFIJE

Japonska kaligrafija je ena izmed najbolj priljubljenih in priznanih umetnostnih zvrsti v deželi vzhajajočega sonca. Gre za obliko, ki temlji na načelih japonske estetike wabi sabi. Poleg izjemnega estetskega učinka vedno vsebuje tudi globok filozofski pomen.

Ko je Steve Jobs, ustanovitelj znamenite znamke Apple, kmalu po vpisu na priznani Reed Colege v Portlandu ugotovil, da ga študij pravzaprav ne zanima, se je, preden se je dokončno poslovi, vendarle odločil narediti nekaj koristnega: "Do konca prvega semestra sem obiskoval predavanja edinega predmeta, ki me je resnično veselil - kaligrafije. Spoznaval sem vse tiste prekrasne pisave in ugotovil, da je kaligrafija v svojem bistvu zelo prefinjena umetnost. Pravzaprav sem prav s pomočjo kaligrafije začel spoznavati bistvo in pomen estetike v njenem širšem kontekstu."

Beseda kaligrafija je sestavljanka dveh grških besed - kallos pomeni lepota, graphe pa pisanje. Zgodovina kaligrafije sega daleč v preteklost, v čas začetka pisnega sporočanja. Najprej v obliki piktogramov in hieroglifov, potem pa v tisoče različnih pisav.

Med mojstri kaligrafije so Japonci še vedno prav pri vrhu. Njihova pisava kanji je ena izmed najbolj kompleksnih na svetu, saj osnovna različica vsebuje 2136 znakov, razširjena pa več kot 50.000 znakov. To pomeni, da tudi večina Japoncev ne zna vseh znakov na pamet in zato s sabo vedno nosijo posebne slovarčke. Japonska kaligrafija sicer izvira iz Kitajske. Zelo znan je na primer kitajski kaligraf Wang Xizhi, ki je ustvarjal v četrtem stoletju. A Japonci so v naslednjih stoletjih razvili povsem svoj sistem pisav in kaligrafskega ustvarjanja.

Pravzaprav sploh ni presenetljivo, da je japonska kaligrafija, ki ji pravijo šodo, ena izmed najbolj priljubljenih umetnostnih zvrsti na japonskem. Šodo je pravzaprav sestavljanka dveh besed - šo pomeni kaligrafijo, do pa pot. Kaligrafsko ustvarjanje je cenjeno prav tako kot slikarstvo. Hkrati pa kaligrafija vsebuje tudi močan filozofski element. V najbolj enostavnem pomenu je kaligrafija umetnost lepega pisanja, a v svojem bistvu skriva še precej več.

Mojstri ustvarjajo s posebnim čopičem iz bambusa in pišejo na rižev papir. Predvsem pa kaligrafska dela nastajajo po načelih japonske estetike, ki ji pravijo wabi sabi. Morda umetnine na prvi pogled delujejo nekoliko grobo ali celo naivno, a to je daleč od resnice, oziroma gre za željeni učinek. Japonska kaligrafija namreč ničesar ne prepušča naključju. Točno so določeni začetek, smer, oblika, končne linije, razmerja in ravnovesje med posameznimi elementi, celo praznina ima svoj pomen. Znaki so vedno zapisani harmonično, v pravih razmerjih, uravnoteženo.

Predvsem pa pri japonski kaligrafiji ne gre zgolj za lepoto, temveč za kompleksen celostni vtis, ki vsebuje tudi tisočletne modrosti. Vsaka linija ima svoj pomen, vsak gib z roko je skrbno premišljen. Podobno kot tradicionalni čajni obred, aranžiranje cvetja ikebana, kendo in druge borilne veščine tudi kaligrafija temelji na načelih zena. Dela so vedno na belem papirju, ki v filozofiji zena simbolizira praznino. Znaki pa so vedno črni. In prav ta črno-beli kontrast predstavlja koncept yina in yanga - ženske in moške polovice.

Šodo je ena izmed vodilnih metod splošnega razumevanja bistva življenja in večne resnice. Prav zato se s kaligrafijo ukvarjajo tudi mojstri čajnega obreda, borilnih veščin. V preteklosti pa so kaligrafijo študirali tudi aristokrati in samuraji.

Več o tej temi

Akio Toyoda Akio Toyoda Kako je biti predsednik uprave korporacije, ki na vseh koncih sveta zaposluje več kot 300.000 ljudi, na leto proizvede 10 milijonov avtomobilov in je najbolj vredno podjetje na tokijski borzi? Mateja Pintar kolumna Mateja Pintar kolumna Opraviti vozniški izpit je bila moja največja želja, ko sem dopolnila 18 let. Morda sem si to želela še nekoliko bolj goreče kot moje vrstnice.
Vaše nastavitve piškotkov

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke za zagotavljanje funkcionalnosti storitev. Če se strinjate s tem, nadaljujte z uporabo te spletne strani ali pa si oglejte, kako spremeniti nastavitve piškotkov na tej povezavi.